Wyniki wyszukiwania

Wyniki wyszukiwania 181-200 z 336.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Nie uważam by wszyscy krytykowali Nawałkę. Ja wyraźnie widzę, że dano mu czas. Skoro powiedział, że w maju da się zauważyć wyniki jego pracy to czekam i wtedy zacznę rozliczać. Wydaje mi się, że większość osób patrzy na to racjonalnie. Oczywiście równolegle do tego nie jest dziwne, że mecze reprezentacji budzą emocje i to nie tyle na poziomie taktycznym co indywidualnych umiejętności, które są niekiedy karykaturalne i zasługą na krytykę bez względu na to kto jest selekcjonerem. Na miejscu niektó…

• O jakim państwie mowa?

Aecjusz87 - - Nauka

Stolica tego Państwa posiadała ogromny rynek/plac, z którego wychodziły 4 drogi. Każda z dróg prowadziła do jednej prowincji. Nie trudno zatem zgadnąć, że kraj był podzielony na 4 podstawowe regiony. Prócz tego wiemy, że mieszkańcy rzeczonego Państwa znali koło. Władca tego Państwa był tak święty, że nie mógł dotykać ziemi w obecności poddanych. Raz na jakiś czas palono wszystkie rzeczy, których używał władca tak by nikt inny nie mógł ich posiąść - nawet szmatki ze smarkami. Co to za państwo?

• O jakim państwie mowa?

Aecjusz87 - - Nauka

Tak Polska. Pierwszy polski banknot wyemitowano w czasie insurekcji kościuszkowskiej - to chyba była oblężona przez moskali Warszawa z tego co kojarzę. Skoro miałeś wątpliwości wystarczyło sprawdzić daty. Jeśli chciałeś coś mi udowodnić to przykro mi, że nie widzisz różnicy. Czajnik Twój.

• O jakim państwie mowa?

Aecjusz87 - - Nauka

Pierwszy papier wartościowy na ziemiach tego państwa został wydany w 1768 roku. No, przynajmniej tak się uważa.

• O jakim państwie mowa?

Aecjusz87 - - Nauka

Dominika

• O jakim państwie mowa?

Aecjusz87 - - Nauka

No jasne, że Ghana pasuje bardziej. Nie chcę zadawać pytania. Po prostu myślałem, że odpowiedź będzie ciekawsza, w tym sensie, że to faktycznie identyczna nazwa. Koniec spamu. Side zadawaj.

• O jakim państwie mowa?

Aecjusz87 - - Nauka

W takim razie istnieje więcej poprawnych odpowiedzi. Np Republika Wenecka i Republika Francuska W końcu Wenecja istniała w średniowieczu, a nie napisałeś, że to Państwo istniało tylko w średniowieczu.

• O jakim państwie mowa?

Aecjusz87 - - Nauka

Imperium Ghany to nie taka sama nazwa co Republika Ghany lub Ghana. Zadawajcie pytania bardziej precyzyjnie. Już wyciągnąłem z piwnicy Zaginione Królestwa Normana Daviesa tylko po to by dowiedzieć się, że pytanie wprowadza w błąd.

• Geograficzny!

Aecjusz87 - - Nauka

Dobra dobra - wystarczy morena czołowa

• Geograficzny!

Aecjusz87 - - Nauka

Ok pytanko - jak powstała ta góra? Dla ułatwienia dodam, że to Polska 800px-Kawcza_G%C3%B3ra1.JPG

• Astronomiczny

Aecjusz87 - - Nauka

No jasne - czajnik Twój

• O jakim państwie mowa?

Aecjusz87 - - Nauka

Tak - Najjaśniejsza Republika Wenecka Twoja kolej

• O jakim państwie mowa?

Aecjusz87 - - Nauka

Z jakiego kraju pochodził człowiek, który przywiózł do Europy wieść o papierowych pieniądzach? Przynajmniej historiografia założyła, że to mógł być on.

• Geograficzny!

Aecjusz87 - - Nauka

Tama Trzech Przełomów. Chiny.

• Astronomiczny

Aecjusz87 - - Nauka

Jak nazywa się gwiazda, która najczęściej występuje na flagach państw?

• Geograficzny!

Aecjusz87 - - Nauka

No to zada ktoś pytanko?

• Astronomiczny

Aecjusz87 - - Nauka

Chodzi o to, że księżyc ten został przyciągnięty przez grawitację planety, wokół której pierwotnie nie krążył? Lub po prostu obiekt, który dzisiaj jest księżycem kiedyś nim nie był - no nie wiem np planetoidą, która w jakiś sposób wyhamowała będąc w pobliżu planety za pośrednictwem silnej grawitacji, gazów czy zderzenia z dyskiem okruchów. Wyhamowując grawitacja go przejęła.

• Astronomiczny

Aecjusz87 - - Nauka

I ja tak uważam. Czajnik Twój

• Astronomiczny

Aecjusz87 - - Nauka

Jaki gwiazdozbiór najczęściej występuje na flagach?

• Astronomiczny

Aecjusz87 - - Nauka

Chodzi o Alkora w gwiazdozbiorze Wielkiej Niedźwiedzicy.