Wyniki wyszukiwania
Wyniki wyszukiwania 41-60 z 123.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
II wojna światowa
PostCytat: „Jedzenie jakie im podawano nie było pełnowartościowe ? Na zasadzie co z tego, że dostaje 250 gram chleba jeśli ten chleb jest robiony z trocin. mi się raczej wydaje, że to raczej mordercza praca dawała takie skutki :P” Te jedzenie wystarczało żołnierzom japońskim brać aktywny udział w walkach (choć kwestia z pracą nie jest tu bez znaczenia) - inna rzecz, iż Japończycy, gdzie mogli to korzystali ze zrabowanych racji amerykańskich. Cytat: „zdaje się, że nie przepadali za japońskimi racjami…
-
II wojna światowa
PostMoże nie dobrze wyraziłem pytanie:) Chodziło mi, dlaczego nawet racje żołnierskie nie wystarczały alianckim jeńcom - nie , dlaczego Japończycy nie lubili jeńców
-
Harry Potter
Vim - - Rozrywka i hobby
PostZjedzenie czekolady, najlepiej tej z Miodowego Królestwa w Hogsmeade
-
II wojna światowa
PostPodczas drugiej wojny światowej jeńcy wzięci przez Japończczyków do niewoli, prawie zawsze cierpieli głód, nawet wtedy(a często tak nie było), gdy zgodnie z konwencjami dostawali racje żywnościowe japońskich żołnierzy. Dlaczego tak się działo?
-
II wojna światowa
PostTak, posiadały;p Dobra, nazywała się Kempeitai
-
Historyczny
PostEdward Uhl i Bazooka?
-
Historyczny
PostTak, papież, który kazał skazać Galileusza, wcześniej pisał na jego cześć poematy:)
-
Historyczny
PostNie, nie on:)
-
Historyczny
PostGalileusz zadedykował jedno ze swoich dzieł pewnemu dostojnikowi kościelnemu. Dostojnik ten wcześniej napisał poemat na cześć Galileusza. Ten sam jednak dostojnik kościelny, gdy mu przepowiedziano śmierć podczas zaćmienie, zwrócił się do magika, co ma zrobić w celu uniknięcia śmierci. Magik polecił mu podczas zaśmienia przebywać w zamkniętym pomieszczeniu z odpowiednim układem świec. Jako, iż dostojnik przeżył, widać magia istnieje xD O kim mowa?
-
Geograficzny!
PostOczywiście:) Chodzi o Góre Kościuszki, czy Kosciaki, jak raz jest jeden obcokrajowiec przy mnie ja nazwal:)
-
Historyczny
PostWielka Brytania? Edit zobaczyłem, iż wymagana jest nazwa konstytucji nie kraju zaraz poprawię:) EDIT2: „Instrument rządzenia" z 1653?
-
Geograficzny!
PostCoś prostego: Gdzie znajduje się góra, która została nazwana na cześć polskiego wodza. Miejscowi, nie przywyczajeni do polskich znaków zniekształcili jej zapis.
-
Geograficzny!
PostArchipelag Bismarcka:) pl.wikipedia.org/wiki/Archipelag_Bismarcka
-
II wojna światowa
PostWojna radziecko-fińska?
-
II wojna światowa
PostCzy chodzi o walki Japońsko-Radzieckie? pl.wikipedia.org/wiki/Japo%C5%…adzieckie_walki_graniczne
-
II wojna światowa
PostOczywiście tak:) Dopowiedzmy jeszcze tylko, iż używana w trakcie wojny do organizowania spotkań sztabu Królewskiej Marynarki:)
-
II wojna światowa
PostŁadny strzał, ale okręt o który pytam jest jeszcze starszy:) Powiem więcej: pierwsza decyzja o przeniesieniu go do rezerwy była w tym samym roku co wejście do służby USS Constitution:)
-
II wojna światowa
PostDruga podpowiedź: okręt ten został zbudowany w drugiej połowie XVIII wieku:)
-
Geograficzny!
PostOczywiście tak:)
-
Geograficzny!
PostDobrze nie mam zbytnio pomysłu, geografia, to nie moja bajka, więc daje coś łatwego: Wyspa w Europie, której nazwa kiedyś obejmowała cały archipelag, obecnie jednak archipelag dorobił się własnej nazwy:).