Wyniki wyszukiwania

Wyniki wyszukiwania 161-180 z 990.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Znani i lubiani ludzie

Thorgoth - - Nauka

Arystokrata spokrewniony pfff... ze wszystkimi chyba królami ówczesnej Europy, zakonnik (ale nie kontemplacyjny ;)), lege artis król największego ówcześnie państwa na kontynencie, nigdy faktycznie nie rządził gdyż potłukł go pewien kanclerz. Zmarł w roku w którym kolejny raz kogoś wywalili przez okno

• Znani i lubiani ludzie

Thorgoth - - Nauka

Wilhelm Karol Florestyn Urach oddaje Matiemu bo to on zgadł tylko nie doczytał pytania.

• Znani i lubiani ludzie

Thorgoth - - Nauka

Belgia, Litwa, Czarnogóra, Bośnia, Słowenia - czy był to władca jednego z tych krajów?

• Znani i lubiani ludzie

Thorgoth - - Nauka

Tak jest.

• Znani i lubiani ludzie

Thorgoth - - Nauka

Władca największego państwa na świecie. Jego rodzina nie pochodziła z żadnego z narodów nad którymi panował, tylko z tego z którym wygrał wojnę.

• Znani i lubiani ludzie

Thorgoth - - Nauka

Joseph Conrad

• Znani i lubiani ludzie

Thorgoth - - Nauka

Oczywiście że tak! Zadajesz.

• Znani i lubiani ludzie

Thorgoth - - Nauka

Zgadłeś zespół i album więc masz prawidłową datę śmierci. Tak, osoba o którą chodzi jest wymieniona w wiki wśród zmarłych w 1973. EDIT coś bym jeszcze podpowiedział ale chyba się powstrzymam. No panowie, na logikę: skoro zmarł w '73 i był ojcem państwowości to chodzi o państwo powstałe lub odrodzone stosunkowo niedawno. Ile jest takich państw? A ile tworzyli imigranci z terenów Polski?

• Znani i lubiani ludzie

Thorgoth - - Nauka

Tak jak pisałem: urodzony na terenie dzisiejszej Polski. Wedle mojej wiedzy Paderewski urodził się na dzisiejszej Ukrainie. Podpowiedzi: - jego nazwisko jest dwuczłonowe - zmarł w roku w którym jeden z najważniejszych zespołów w historii muzyki wydał tę płytę: j5a7hw.jpg

• Znani i lubiani ludzie

Thorgoth - - Nauka

Przywódca narodu, ojciec państwa, ideolog, postać ikoniczna. Urodzony na terenie dzisiejszej Polski. Jego imieniem nazwano lotnisko i uniwersytet.

• Znani i lubiani ludzie

Thorgoth - - Nauka

No ludzie no, co z wami? Kazik.

• Legia Warszawa

Thorgoth - - Piłka Nożna

Cytat od Kar(L)ik: „Kucharczyk i Ojama - nr.1 w dwóch meczach pokazał” Tam guzik pokazał, dwa razy do pustaka kropnął. To nie były jego jedyne 2 mecze w sezonie, co ogólnie pokazał? Żeby była jasność, nie jestem hejterem Kucharczyka. Jeżeli zgodzi się na niski kontrakt to może tu siedzieć do końca kariery. To jest tutejszy chłopak, sympatyczny, robi atmosferę w szatni, czasem może wejść na zmęczonego rywala, urwać się albo strzelić. Chodzi o to że jeśli on jest pierwszym wyborem na skrzydło to z…

• Legia Warszawa

Thorgoth - - Piłka Nożna

True. Nadzieja jest w tym, że Legia jest troszeczkę mocniejsza niż w sierpniu, ale nie będę zdziwiony końcem zabawy w 3 rundzie kwalifikacji. Kwestia szczęścia i maksymalnego spięcia pośladów. To że Legia jest teraz troszeczkę mocniejsza (w grze obronnej) to zresztą nie musi oznaczać że będzie mocniejsza w wakacje. Wystarczy że odejdą Kuciak, Dossa oraz Zyro i drużyna się rozleci. Odnośnie sporu czy Kucharczyk czy Ojamaa to obaj obecnie nie prezentują zbyt wiele. Jeden jest szybszy, drugi silnie…

• Legia Warszawa

Thorgoth - - Piłka Nożna

Górnik - Legia 2:3 - mamy mistrza. Żeby go stracić trzeba by wszystko przegrać a Lech musiałby wszystko wygrać. Piłka jest nieprzewidywalna... ale bez przesady - wynik chyba jednak zakłamuje obraz gry. Olkowski strzelił nam dwie pierwsze (i pewnie ostatnie) bramki w ekstraklasie, za to Legia miała chyba z 5 słupków i poprzeczek - jeśli Kucharczyk gra w pierwszym składzie to znaczy że nie jest dobrze - Berg jeszcze w Polsce nie przegrał na boisku

• Legia Warszawa

Thorgoth - - Piłka Nożna

Pomału koronacja. Jeśli dobrze liczę wystarczą 4 punkty w ostatnich 4 meczach. Lub nawet mniej jeśli Lech cokolwiek jeszcze zgubi.

• Legia Warszawa

Thorgoth - - Piłka Nożna

Ciekawszy wywiad z BL

• Legia Warszawa

Thorgoth - - Piłka Nożna

Legia - Wisła 5:0 - wynik bajeczny ale nie czuje szczególnej euforii. To była taka trochę gierka treningowa, podobna do Lech - Wisła sprzed 2 tygodni. Euforia byłaby gdybyśmy powieźli Wisłę pełnowartościową a nie taką - mam wrażenie że pomógł nam Smuda. Te jego wypowiedzi przedmeczowe świadczą o tym że przyjechał tu bez wiary w jakiekolwiek punkty, a to się udziela drużynie - linia obrony Wisły to był jakiś zupełnie inny poziom, oprócz bramek naliczyłem 5 idealnych, zmarnowanych sytuacji do podw…

• Legia Warszawa

Thorgoth - - Piłka Nożna

Lechia - Legia 0:1 - bardzo cenne zwycięstwo w kontekście walki o mistrza. Moim zdaniem nie będzie trudniejszego wyjazdu - sędzia częściej mylił się na korzyść Legii. Dało się podyktować karnego za przyziemienie Dossy ale większość stykowych sytuacji na naszą korzyść - Vrdoljak jak na amfie, zapiernicza po całym boisku. To jest człowiek który na chwilę obecną robi Legii całą grę. Dwadzieścia kilka odbiorów? 7 podań otwierających kontrę? Kapelusze z głów - Chyba wolę Brozia na prawej obronie. Bar…

• Jak chcesz, ja nie mam problemu z tym że mamy inne zdanie, choć przyznam szczerze że jeszcze nie załapałem gdzie jest zwarcie na łączach Tak, świadomość zagrożenia to wiedza jakie konsekwencje może nieść dana sytuacja. Świadomość jako taka to trochę co innego ale mniejsza o semantykę. Uważam że homo sapiens może mieć pełną, kompletną świadomość tego że niszczy/ryzykuje swoje życie i konsekwentnie robić to dalej. Nie tylko alkoholu to dotyczy. Co więcej, mam wrażenie że takich ludzi wcale nie jes…

• A dlaczego nie? Co ma wiedza do zachowań autodestrukcyjnych? Myślisz że samobójcy nie mają pełnej świadomości skutków rzucenia się pod pociąg?