Wyniki wyszukiwania
Wyniki wyszukiwania 201-220 z 254.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
Chemiczny
Qwant-holon - - Nauka
PostBarwnik to zapewne Indygo, o kolorze ciemnoniebieskim, a związek to błękit indygowy. (...)"Uzyskiwano go poprzez długotrwałą fermentację liścia indygowca. Zapach, który powstawał w tym procesie był tak nieprzyjemny, że brytyjska królowa Elżbieta I zakazała praktyk barwierskich w okolicy 5 mil od swojego zamku"(...).
-
Chemiczny
Qwant-holon - - Nauka
PostPrawidłowo ;), odnośnie chloru, podam prosty przykład - woda kranowa (z oczyszczalni) - nie nadaje się do produkcji zacieru bo część drożdży umiera, takie jest też jego zadanie - bakteriobójcze. Przegotowanie pomaga w usunięciu halogenku (lub ozonu). Zgodnie z zasadami zadawaj następne pytanie. PS: Odnośnie tej grupy pierwiastków: jaki jest cel rozpuszczania fluoru m.in. w wodzie? Ponieważ ma zdrowe zęby? Głównie dlatego że staje się podatny na sugestie. (Ukryta treść)
-
Chemiczny
Qwant-holon - - Nauka
PostCytat od Toadie : „Jaki chemik ostatnie doświadczenie naukowe miał przeprowadzić już po tym, jak odcięto mu głowę? ” Antoine Lavoisier "Proszę podać nazwę substancji konserwującej szczepionki (dziecięce), zawierającej wagowo ~50% Hg (rtęci), związek ten jest toksyczny (rakotwórczy), powodujący m.in. upośledzenie umysłowe (autyzm) a jednocześnie nadal w użyciu (FDA).
-
Abstrahując od stałych elementów dyskusyjnych chciałbym rozwinąć trochę temat. Nie wiem dokładnie kiedy wprowadzono zmianę dot. przyspieszania recyklerów. Moje badania automatycznie pozwoliły na wyposażenie ich w napęd nadprzestrzenny, lecz czy mi to odpowiadało? Naturalną koleją rzeczy jest to, że lepszy napęd wypiera gorszy, dlatego jestem zwolennikiem pomysłu, ale pomyślałem, że istotnie - mniej zaawansowane napędy tracą na znaczeniu, więc czemu nie dać graczom wyboru? Aktualnie recki palą 3 …
-
Ja bym zaproponował pójść o krok dalej - skoro mt od 20lvl nadprzestrzennego jest wyposażony w ten napęd to, niech dt będzie w impulsowy na odpowiednio wysokim poziomie, kiedyś to liczyłem: Cytat od Qwant-holon: „Sprawdźmy ceny napędów, czyli jakie poziomy możemy zbudować przy takim samym nakładzie środków: Ceny 1 poziomu w przeliczeniu na metal: a) Spaliny - 2200 b) Impuls - 11800 c) Nadprz. - 68000 Policzmy różnicę pomiędzy poziomami możliwymi do zbudowania (cena rośnie dwukrotnie na poziom - …
-
Obecnie antymateria w bardzo dużym stopniu destabilizuje stopniowy rozwój uniwersum i to nie tylko poprzez zakup surowców lecz przede wszystkim kończenie badań i budowy w 2 sekundy. Wprowadzenie możliwości przenoszenia dużych planet na 15-stki przyspieszyło by niezdrowy rozwój o 1.4-1.6 raza pomimo większej ceny tej procedury, a to dlatego, że usuwanie planet zabudowanych na kilka (kilkadziesiąt) mld wiąże się z amortyzacją niekiedy dłuższą w czasie niż cały staż ogame od 2002 roku. Po drugie co…
-
Ogniter
PostWszystko bardzo fajnie, tylko czy stara baza danych także zostanie przywrócona wraz z odzyskiwaniem strony, czy można już zapomnieć o wyszukiwaniu informacji sprzed lutego 2018? Te dane by ładnie dopełniły mmorpg, a tak mamy po dwakroć to samo. Analiza historii gracza to wielce przydatna funkcja szczególne jeśli dysponujemy wykresami kilka lat wstecz. Teraz czegoś takiego nie ma.
-
Mam na origin konto od lat, więc mogę napisać kilka zdań na ten temat, skoro owy pomysł ma rację bytu. Innych nie bardzo chciało mi się tłumaczyć patrząc na to z jaką szybkością pomysły są wprowadzane, chociażby na przykładzie technologii nadprzestrzennej a zwiększania pojemności. Jakkolwiek przyjemnie byłoby mieć swój wkład w rozwój gry w dobrym kierunku.
-
Tak, tylko że dodatkowe pola mają charakter działania permanentny, a dopalacze są na tydzień. Kiedyś miało być jak piszesz, ale ktoś obliczył że lepiej finansowa będzie żeby nie można znaleźć nawet pól brąz. Możliwość kilkukrotnej aktywacji tych samych dodatkowych pól odpada, ale każdych z osobna by było przyjemnie.
-
Może i nie przejdzie, co nie zmienia faktu, że proponowane zasady nie muszą odnosić się też do dopalaczy, nie wyobrażam sobie tego. Natomiast pola planety mają charakter stały dlatego ma to większy sens i nie generuje zbytniej przewagi, a zarazem jest pomocne chociażby przy rozbudowie matki albo 15poz przed zmianą rozmiarów planet (po też można). Są również dużo droższe. Z tego co przeczytałem w tym temacie: board.se.ogame.gameforge.com/i…Event-Week/?postID=184065 Wynika (rozwinąć tam 4 spojler)…
-
Zastanawiam się nad pewną funkcjonalnością opcji antymateryjnej dodatkowych pól. Jeśli dokupujemy pola bo nie stać nas na kolejny poziom terraformera (stacji księżycowej) zwykle wybieramy opcję +15pól (+6pól) jeśli wybiegamy dalej w przyszłość. Czasami jednak zainwestujemy w opcje tańsze, bo jak wiadomo cena +15 pól nie jest proporcjonalna do ceny +9pól. Pomysł jest następujący, niech wprowadzą możliwość aktywacji wszystkich trzech możliwości dodatkowych pól jednocześnie na jednej planecie. Racz…
-
Generalnie jeśli chcemy zasilać satelitami słonecznymi, to nie wolno zasiedlać najzimniejszych planet. Produkcja deuteru dla planet o temp. -130°C jest "niezauważalnie" większa niż dla -115°C podczas gdy dla tej drugiej planety satelity produkują 4x więcej energii, podobnie dla -100°C gdzie produkują 6x więcej energii. Różnica w wydobyciu jest nieznaczna, mianowicie: Zakładamy 38lvl ekstraktora deuteru, 5x speed eko, obecność Geologa, 19lvl tech. plazmowej i brak fuzyjnych: Godzinowa produkcja d…
-
Podobne ilości satelit (w sumie to 2x więcej) jakie stawiałem żeby uzyskać energię do 12lvl terraformera. Mój plan rozbudowy zakłada 20lvl laboratorium, ale to czysto teoretycznie, gdyż obecnie jest 16lvl. Sprawdzałem temperatury jakie masz na wskazanych planetach i wyszło mi około -120°C i -100°C. Jak wiadomo, satelity produkują energię zgodnie ze wzorem: E=ZAKOR.DÓŁ((140+Tmax)/6) Co jest naturalnie zależnością liniową. Pozwoliłem sobie sporządzić wykresy dla tej funkcji w dwóch skalach - linio…
-
Giełda surowców
Qwant-holon - - Gra
PostCytat od Qwant-holon: „Ja mógłbym zaproponować taki dodatek jako coś w rodzaju licytatora i innych u handlarza polegający na giełdzie, gdzie walutą są punkty honoru i jakaś tam krypto-waluta giełdowa. Spekulujemy i zarabiamy więcej pkt honoru. Może to zachęcić do posiadania dodatniej ilości. Punkty honoru można później sfinalizować na surowce x100, ale nie na odwrót! Idąc dalej można wprowadzić kupno/sprzedaż detroidów, newtronów i ośmiornic za ph lub krypto-waluta giełdowa. Tu może rodzą się pr…
-
Zmiana wyglądu Galaktyk
Qwant-holon - - Gra
PostGraficzny podgląd galaktyk jest przyjemny dla oka, ale w tabeli stanowiącej obecny podgląd można lepiej uszeregować informacje. Może i dla niektórych jest to jak konfrontacja konsolowego systemu operacyjnego z graficznym, ale np. w Linuxie ten pierwszy ma przewagę i myślę, że OGame można porównać właśnie do niego, zaś graficznym windowsem mogłaby zostać ochrzczona przykładowo Nemexia. Zastrzegam sobie obiektywność i nie próbuję reklamować tutaj, podobnie jak kolega, innych gier, azali czymże był…
-
Giełda surowców
Qwant-holon - - Gra
PostCytat od chmura: „surki (...) nie macie jak jej zabezpieczyć ” Jak chcesz ją zabezpieczyć to po prostu wyślij flotę z surką na moona (kilka fal) albo na dowolną neutralną planetę w pobliżu na 10% i zawróć w odpowiedniej chwili. Można też szybko kupić u licytatora przedmiot i zezłomować satelity, a resztę przeznaczyć na obronę, zakładając, że nie możemy postawić budynku i/lub badań. Wracając do giełdy, to za wpłacanie zabezpieczenia na giełdę powinno się pobierać dzienną prowizję jak to jest na p…
-
Ranga użytkownika
PostPoskutkowało, już "berbeć", jeszcze 30 wątków i odzyskam o co mi bezprawnie odebrano.
-
Ranga użytkownika
PostJeszcze 4 dni temu miałem rangę "postępowy " (trzy gwiazdki). Punkty sumowały się z ilości postów i wątków, lecz niespodziewanie w wyniku niewyjaśnionego błędu zliczać się zaczęły jedynie wątki przez co moja ranga spadła na łeb na szyję na "nowicjusza". Okazuje się, że tego błędu forum nie da się wyeliminować?! PS: Czas zacząć otwierać spamowe tematy bo z postów nic nie uzyskam, a dotychczas starałem się zachować matematyczną dokładność w przekazywaniu informacji... Pozdrawiam wszystkich poszkod…
-
Zużycie paliwa (deuteru)
Qwant-holon - - Gra
PostPomysł ciekawy, upust znaczący, zawsze coś nowego. A'propos teorii, to z fizycznego punktu widzenia zwiększane prędkości pociąga za sobą zwiększenie spalania, więc idąc tym rozumowaniem spalanie jest już zależne od napędów w taki sposób, że jest stałe, bo jednocześnie rośnie wydajność napędu. Ostatecznie dążę do tego, że wydajność nie może wynosić więcej niż 100%, czyli powinna istnieć jakaś górna granica tego upustu spalania określona przez stałą (dla przedstawionej zależności liniowej 4%), fun…