Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
No nie do końca jest to zgodne z prawdą W ramach podpowiedzi proponuję odnieść się do delokalizacji ładunku dodatniego w karbokationach obu tych związków
Chodzi zapewne o delokalizację formalnego ładunku ujemnego w anionach poszczególnych kwasów, im więcej atomów tlenu nie związanych z atomami wodoru tym delokalizacja większa, ze względu na istnienie struktur rezonansowych, w których ładunek jest rozłożony równomiernie pomiędzy każdą z nich
Moc ta wzrasta wraz ze zwiększeniem stopnia utlenienia atomu chloru, wynika to z reguły Paulinga, która stwierdza, że im więcej atomów tlenu nie połączonych z atomem wodoru w strukturze kwasu tym jego moc jest większa
Teraz tak patrzę i stwierdzam, że źle sformułowałem pytanie... Ale na tak zadane dobrze odpowiedziałeś, więc zadajesz P.S W wyniku pirolizy cykloheksanu otrzymujemy stosunkowo dużo 1,4-butadienu, co w wyniku użycia innego surowca nie jest tak korzystne Ale oczywiście jego zawartość w produktach nie jest większa niż etylenu
Tutaj duże znaczenie będzie miało rozłożenie ładunku w przestrzeni a w siarkowodorze ładunek jest efektywniej rozłożony niż w bromowodorze jak dla mnie ale ja tam tylko prostym organikiem jestem więc mogę się mylić Edit: Dzięki Heksogen za przegląd literaturowy No to zadaję w takim razie Co będzie przeważającym produktem pirolizy olefinowej jeżeli jako surowiec użyjemy cykloheksanu ?
Ależ nic się nie stało To może dla odmiany coś z technologii chemicznej: Podaj nazwę najbardziej znanej polskiej technologii, wykorzystującej proces utleniania w fazie ciekłej