Wyniki wyszukiwania

Wyniki wyszukiwania 41-55 z 55.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Chemiczny

Vesper91 - - Nauka

No nie do końca jest to zgodne z prawdą W ramach podpowiedzi proponuję odnieść się do delokalizacji ładunku dodatniego w karbokationach obu tych związków

• Chemiczny

Vesper91 - - Nauka

Wyjaśnij dlaczego w reakcji aromatycznej substytucji elektrofilowej pirol zostaje podstawiony elektrofilem w pozycję 2, natomiast pirydyna w pozycję 3

• Chemiczny

Vesper91 - - Nauka

Chodzi zapewne o delokalizację formalnego ładunku ujemnego w anionach poszczególnych kwasów, im więcej atomów tlenu nie związanych z atomami wodoru tym delokalizacja większa, ze względu na istnienie struktur rezonansowych, w których ładunek jest rozłożony równomiernie pomiędzy każdą z nich

• Chemiczny

Vesper91 - - Nauka

Moc ta wzrasta wraz ze zwiększeniem stopnia utlenienia atomu chloru, wynika to z reguły Paulinga, która stwierdza, że im więcej atomów tlenu nie połączonych z atomem wodoru w strukturze kwasu tym jego moc jest większa

• Chemiczny

Vesper91 - - Nauka

Teraz tak patrzę i stwierdzam, że źle sformułowałem pytanie... Ale na tak zadane dobrze odpowiedziałeś, więc zadajesz P.S W wyniku pirolizy cykloheksanu otrzymujemy stosunkowo dużo 1,4-butadienu, co w wyniku użycia innego surowca nie jest tak korzystne Ale oczywiście jego zawartość w produktach nie jest większa niż etylenu

• Chemiczny

Vesper91 - - Nauka

Tutaj duże znaczenie będzie miało rozłożenie ładunku w przestrzeni a w siarkowodorze ładunek jest efektywniej rozłożony niż w bromowodorze jak dla mnie ale ja tam tylko prostym organikiem jestem więc mogę się mylić Edit: Dzięki Heksogen za przegląd literaturowy No to zadaję w takim razie Co będzie przeważającym produktem pirolizy olefinowej jeżeli jako surowiec użyjemy cykloheksanu ?

• Chemiczny

Vesper91 - - Nauka

Ja nie wiem czy jednak siarkowodór nie ma większego momentu dipolowego niż bromowodór, ale zgadzam się że dwa pozostałe są apolarne

• Chemiczny

Vesper91 - - Nauka

Bardzo dobrze zadajesz

• Chemiczny

Vesper91 - - Nauka

Jeden z produktów tego procesu jest wykorzystywany do produkcji nylonu to pierwsza podpowiedź więc jeszcze pogłówkujcie

• Chemiczny

Vesper91 - - Nauka

Ależ nic się nie stało To może dla odmiany coś z technologii chemicznej: Podaj nazwę najbardziej znanej polskiej technologii, wykorzystującej proces utleniania w fazie ciekłej

• Chemiczny

Vesper91 - - Nauka

Zapewne chodzi o kapsaicynę ale tam jest zdecydowanie więcej atomów wodoru Jak dla mnie to jest ich 27

• Chemiczny

Vesper91 - - Nauka

Dobrze, zadajesz

• Chemiczny

Vesper91 - - Nauka

Związek z grupy ketonów o zapachu zasuszonych róż, chociaż jak dla mnie to ma zapach jak tanie, gumowe, chińskie klapki z Carefoura

• Chemiczny

Vesper91 - - Nauka

Widmo spektroskopowe

• Chemiczny

Vesper91 - - Nauka

Czyżby chodziło o widmo ?