Bitwa, która odbyła się pomiędzy partyzantką, a regularnym wojskiem. Proporcje sił wynosiły 1:6. Było to okrążenie, a okrążanym udało się z niego wyjść. Bitwa stała się ważnym elementem powojennej kultury kraju na którego terytorium odbyła się ta bitwa.
II wojna światowa
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Obstawiałbym działalność Henryka Dobrzańskiego, a bitwa to pewnie Hucisko, albo Szałas, lub Anielin.Każdy może się pomylić, ale trzeba umieć sprawić, żeby pomyłka nie zmieniła się w błąd.
-
Pudło, nie ten kraj. Południe Europy.
-
Bitwa nad Sutjeską?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
-
Bitwa będąca początkiem zmian na pewnym froncie. Strona która do czasu tej bitwy posiadała inicjatywę została zaatakowana i pokonana, od tego czasu inicjatywa należała już do późniejszych zwycięzców. Około 85% żołnierzy walczących po stronie przegranych straciło życie w tej bitwie.
O jaka bitwę chodzi?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Straty pasują do bitwy o Guadalcanal, aczkolwiek inną bitwę nazwałbym początkiem zmian na tym froncie.
-
O tą bitwę mi chodziło Zadajesz
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Bitwa pomiędzy regularnym wojskiem a partyzantką, proporcje sił to 7,5:1. Na temat bitwy nagrano film nominowany do Oscara. Bitwa rozegrała się w trzech fazach. Pomimo 50% strat partyzantom udało się wycofać i ponownie powrócić do działań. Jak nazywa się ta bitwa?
-
Partyzantką dowodził późniejszy przywódca partii komunistycznej w swoim kraju.
-
Chodzi o Bitwę nad Sutjeską?
Dowodził nią Josip Broz Tito, który w 1943 został Marszałkiem Jugosławii. Od 1945 przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii aż do swojej śmierci -
Atriades napisał(a):
Chodzi o Bitwę nad Sutjeską?
Dowodził nią Josip Broz Tito, który w 1943 został Marszałkiem Jugosławii. Od 1945 przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii aż do swojej śmierci
Zadałem pytanie na temat tej bitwy w tym temacie dnia 19.11.2014 kilka postów wyżej, nie zadałbym prawie dwa razy pod rząd pytania na temat tej samej bitwy, ale jesteś bardzo blisko -
Wybacz... Dawno już nie zaglądałem do tego tematu i po prostu nie czytałem wszystkich postów z pytaniami. Przeczytałem Twój i odpowiedziałem w ten sposób a nie popatrzyłem, że już wcześniej o tym pisałeś ;-)Więc może chodzi o"Bitwę nad Neretwą"? Również dowodził nią Josip Broz Tito po stronie partyzantów
-
Aaa teraz dobrze, zadajesz
Wybaczam, ale pod warunkiem, że będziesz zaglądał do tego tematu częściej -
Rexiu Inzynier napisał(a):
Aaa teraz dobrze, zadajesz
Wybaczam, ale pod warunkiem, że będziesz zaglądał do tego tematu częściej
Spoko Będę teraz znacznie częściej zaglądał
Więc tak... Mamy rok 1939. Podczas pewnej bitwy w tym roku (niektórzy historycy uważają jednak, że był to początek stycznia 1940 roku), ZSRR straciła praktycznie CAŁĄ DYWIZJĘ (Ukraińską), zniszczoną przez znacznie mniej liczną dywizję przeciwnika.
Starcie to udowodniło skuteczność pewnej taktyki, która pozwalała mniejszym oddziałem zniszczyć znacznie liczniejszego wroga.
Pytanie brzmi:
Co to za bitwa i o jakiej taktyce mowa? -
Bitwa pod Suomussalmi i "taktyka motti – taktyka fińskich wojsk stosowana w czasie II wojny światowej w walce przeciwko radzieckiej Armii Czerwonej. Polegała na rozdzielaniu dużych sił nieprzyjaciela na mniejsze grupy, a następnie okrążaniu ich i niszczeniu głodem oraz ogniem strzelców wyborowych, przy jednoczesnym manewrowym odpieraniu prób odsieczy." ??
-
Na 90% dobra odpowiedź
Chodziło mi o "Bitwe na drodze Raate" ale to była "bitwa" w "bitwie pod Suomussalmi" więc uznaję odpowiedź
Proste było...
Przejmujesz pałeczkę -
Bitwa dzięki której nie nastąpiło przerwanie frontu, a w ostateczności zapobiegło uniemożliwieniu zajęcie pewnego portu na kanałem La Manche. Bitwę stoczyli spadochroniarze z piechotą wspartą przez czołgi. Jak nazywa się ta bitwa i o jaki port chodzi?
-
Wydaje się, że chodzi o ofensywę w Ardenach, a konkretnie epizod w Bastogne.Każdy może się pomylić, ale trzeba umieć sprawić, żeby pomyłka nie zmieniła się w błąd.
-
Pudło, kierunek na zachód obrać musicie.
Super Moderator Toadie:
Mistrzu Yoda, to Ty? :D -
To może bitwa o Cherbourg?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Dokładna odpowiedź to bitwa o Carentan, ale ciężko to znaleźć. Chodzi o port w Cherbourgu, niech będzie zadajesz
-
Pewna kampania która miała miejsce w trakcie II wojny trwała jeden dzień, ale zwycięska strona straciła ponad 5 razy więcej ludzi niż strona pokonana. O jaką kampanię chodzi?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
-
Oczywiście, zadajesz
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Operacja mająca na celu zajecie miejsca ważnego z punktu widzenia operacji morskich. Uwzględniano niedogodności dyplomatyczne, przeprowadzeniu tej operacji sprzeciwiało sie pewne duże państwo. Jak nazywa się ta operacja?
-
Operacja Felix (bądź Izabella-Felix, wszystko zależy kto pisze :E)Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
Łączny % ST: Solo - 268.235,81% ; ACS - 78.004,45%
Gwiazda Biała, Orzeł Biały to są nasze ideały.
13 -
-
Agenci wywiadu komandosi jednego z państw upodobali sobie działania na terenach neutralnych. W jednym z neutralnych portów, z którego wychodziły transporty pewnego ważnego surowca, akcje jednego agenta spowodowały zatopienie 3 dużych statków transportowych z ładunkiem i wszystko to w ciągu miesiąca. Agent ten działał pod przykrywką pracownika konsulatu. W jakim mieście odbywała się ta misja i dla jakiego państwa działał ten agent. Dodatkowo można podać jego imię i nazwisko oraz stopień, ale to nie jest konieczność.Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
1 podpowiedź.
Państwo na terenie którego odbyła się operacja ostatecznie przystąpiło do wojny (oczywiście po stronie zwycięzców, w momencie gdy już nie było innej możliwości zakończenia wojny).Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 9
9 gości