II wojna światowa
- Quiz
-
-
Oddam Ci pałeczkę, bo pytanie było niedeterministyczne, a Twoja odpowiedź też dobra Mi chodziło o Midway, gdyż po tej bitwie Amerykanie przestali się bronić, a zaczęli atakować, a potem poszło z górki (no prawie :P)
-
Nad Midway także się zastanawiałem :). Może teraz pytanie, które miałem na egzaminie kilka miesięcy temu :P. Jakie państwo w 1941 r. zostało zajęte wspólnie przez ZSRR i Brytyjczyków?
-
Nie chcę szczegółowo szukać, ale na myśl przychodzi mi Finlandia?
-
Brytyjczycy raczej nie mieli by jak uczestniczyć w inwazji na Finlandię, a Związek Radziecki w okresie tym uwikłał się już w wojnę z Rzeszą :). Chodzi o troszkę inną część świata.
-
Iran w czasie operacji Y.
-
Bingo :).
-
Bitwa, o której mówię zakończyła się 16 września 1939 r. Po długich walkach strona słabsza liczebnie pokonała przeciwników, dzięki przewadze wojsk pancernych i lotnictwa. Proszę podać strony walczące w tej bitwie i miejsce, gdzie bitwa się rozegrała.
-
Bitwa nad Chałyn-Goł
ZSRR, Mongolska Republika Ludowa vs Japonia i Mandżukuo :EStrąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
Łączny % ST: Solo - 268.235,81% ; ACS - 78.004,45%
Gwiazda Biała, Orzeł Biały to są nasze ideały.
13 -
Spotkałem się z nazwami Chałchin- i Chałchyn-Goł, ale bez wątpienia myślimy o tej samej bitwie. Zadajesz:)
-
Oddaje, nie mam pomysłu :/Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
Który kontynent zamieszkany przez ludzi ucierpiał najmniej w czasie II wojny światowej?
-
Ameryka Południowa?
-
Antarktyda :Fchodząca zaraza
AMe do piachuKu Chwale Syjonu -
Australia
-
Zgadza się - Australia.
-
buleon napisał(a):
Zgadza się - Australia.
Czy mógłbyś w takim razie podać kiedy Ameryka Południowa (i w jakim stopniu) została zniszczona podczas IIWŚ? Przecież w Nowej Gwinei były całkiem ostre walki z Japonią, a to jest kontynent Australijski. No i i kilka bombek otarło się też o samą Australię...;) -
Również podałbym Amerykę Południową, oprócz incydentu z Graf Spee nie przypominam sobie jakiś akcji zbrojnych
Australię oprócz walk na Nowej Gwinei zbombardowano Darwin na północyu4 - 10669% - 14 ST - średnia 762%
u7 - 18291% - 34 ST - średnia 537%
u35 - 53941% - 43 ST - średnia 1254%
"Honor nie szpeci godnego, ani godny honoru." -
:facepalm: Ameryka Południowa, jasne^^
-
Pewien polski dowódca wraz z swoimi żołnierzami brał udział w sławnej bitwie. W krytycznym momencie próbował przekonać sojuszników, że można jeszcze wygrać, jednak Ci zdecydowali o odwrocie. Jego stanowcza reakcja na tą wiadomość spowodowała jego późniejsze stracenie dowództwa. Mimo odwołań do samego prezydenta, jego kara nie została złagodzona. O kogo chodzi? Przepraszam za język, ale musiałem tak pisać, żeby za dużo nie zdradzić
-
O gen. Stanisława Sosabowskiego.
-
buleon napisał(a):
O gen. Stanisława Sosabowskiego.
Czy te pytania są aż tak łatwe, czy doktorowałeś się może z historii? -
-
Miałem kiedyś marzenie, żeby się doktoryzować z historii, ale niestety nie miałem okazji, choć na uczelnię przyjęty zostałem. Może kiedyś^^
Co do Sosabowskiego, to czytałem o nim trochę i pamiętałem jego kłótliwy charakter.
Pytanie też będzie dotyczyć pewnego polskiego dowódcy. Podawał się za dowódcę garnizonu, którym faktycznie nie był. Nie wysłał wojsk na pomoc innej polskiej armii. Nakazał wbrew wyraźnym rozkazom traktowanie oddziałów wrogich jako sprzymierzone.
Powołał jedną z pierwszych organizacji konspiracyjnych. O kogo chodzi? -
Podpowiem, że jego nazwisko może kojarzyć się ze znanym dowódcą państw Osi. Dużo bardziej znanym, choć obaj byli generałami.
-
Juliusz Rómmel
rzuciło mi się w oczy jak szukałem odpowiedzi, ale jego nie sprawdziłem -
Zgadza się.
-
Pewnemu okrętowi wojennemu nadano imię dowódcy floty z 1. wojny światowej. Jak ktoś wierzy w przeznaczenie, to może uznać, że w przypadku tego okrętu wypełniło się ono w 100%. Nie dość, że zatonął w podobnym miejscu, do tego, w którym zginął ów dowódca, w wyniku starcia z flotą tego samego państwa, to jeszcze w obu przypadkach, zatopienie okrętu było skutkiem błednego ocenienia sił przeciwnika.
e: nie zdziwyłbym się, gdyby więcej niż jedna odpowiedź była poprawna, więc proszę od razu o wytłumaczenie, dlaczego odpowiedź miałaby pasowaćPost był edytowany 2 razy, ostatnio przez Fireredsky ().
-
Admiral Graf Spee, nazwa po hr Maximilianie von Spee
Pierwszy zatopiony przez własną załogę u wybrzeży Montevideo, gdzie wylądował dając się poważnie uszkodzic brytyjskim krążownikom w bitwie u ujścia La Platy
Hrabia zginął w Bitwie pod Falklandami, gdzie nadział się na silną eskadrę brytyjską.Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
zgadza się, szybko poszło
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 1
1 gość