Cmentarz - o co chodzi z tym skryptem

  • Cmentarz - o co chodzi z tym skryptem

    Czołem,

    Art wrote:

    Skrypt przenoszący konta nieaktywne na tzw. serwer Cmentarzysko czy "Przechowalnia", nie zostało wczoraj aktywowany.
    Dodatkowo nastąpiła zmiana ilości dni, po których konto zostanie tam przeniesione. Obecnie będzie to 60 dni.

    @Art pojawiło się mnóstwo pytań z tym związanych, możemy stworzyć zbiorczy wątek aby na nie odpowiedzieć? przeglądając zagraniczne fora nie znalazłem odpowiedzi na kilka istotnych pytań - mógłyś się proszę do nich odnieść?
    1) Czy to obejmuje wszystkie społeczności, czy tylko te po fuzji? Jeśli wszystkie, to jak wygląda powrót konta z takiego cmentarzyska. Wraca na to samo uni? a w przypadku zajętych pozycji na zbliżone kordy?
    2) Czy jest znana data kiedy skrypt zostanie uruchomiony?
    3) Dla potwierdzenia - mówimy o kontach na urlopie, na które nie logowano się przez ponad 60 dni, prawda?
    4) O co chodzi z tym licznikiem? kwalifikujące się konta znikają 60 dni od odpalenia skryptu? Czy natychmiast po jego uruchomieniu?
    5) W jaki sposób ten skrypt działa? odpalamy go o konkretnej godzinie i konta znikają, czy pojawiają się porzucone planety? Czy może konta są usuwane o 3am kolejnego dnia?

    Dzięki z góry za odpowiedzi.


    [18:44:39] <@diablica> radim :************** krolu moj jedyny :)))))))
  • Na DE gracze stworzyli już FAQ, przeniesiemy go na nasze forum jeszcze dziś.
    Ale na szybko mogę odpisać:

    1)Wszystkie. Powrót wymaga wybrania Uni docelowego. Co do koordów nie jestem pewien, zakładam, że będą zbliżone.
    2) Dziś w nocy.
    3) Tak, z uwgzlędnieniem zbanowanych.
    4) Już dziś w nocy powinniśmy zauważyć znikające konta
    5) Z tego co udało mi się przed momentem ustalić, pojawią się porzucone planety, które znikną po 7 dniach.

    Proces obejmuje konta urlopowane i nieaktywne >60 dni, więc wszelkie wątpliwości postaramy się rozwiewać na bieżąco.
  • Art wrote:



    Proces obejmuje konta urlopowane i nieaktywne >60 dni, więc wszelkie wątpliwości postaramy się rozwiewać na bieżąco.
    Konta nieaktywne które nie są na urlopach mają być przeniesione?
    Chcecie wywalić większość kont które są farmami dla innych aktywnie grających osób?
    Dobrze rozumiem?
  • Czy gracz zostanie automatycznie przeniesiony z powrotem na swoje uniwersum?
    -> Proces powrotu konta na poprzedni serwer nie jest automatyczny, gracz sam musi wybrać serwer na który chce się przenieść.

    Czy można przenieść się z serwera cmentarnego na każde „możliwe" uniwersum?
    -> Można. Zasady przenosin są w tym przypadku takie same jak podczas migracji za pomocą przedmiotu przenosin. (item merge)


    Czyli będę mógł przeskoczyć po 60 dniach na jakiekolwiek uniwersum? Np uniwersum Tucana które wystartowało 6 listopada? Czy będą jakieś inne ograniczenia poza ograniczeniami itemu "merge"? Bo jeśli nie będzie innych ograniczeń, to będzie to powodować patologiczne sytuacje, w których osoby z np 500 kk pkt będą sobie przeskakiwały na uniwersa na których obecny top 1 ma 10 kk pkt..
  • FAQ od Rudej:
    FAQ: Cmentarzysko (serwer nieaktywnych)

    @Ruda
    Ja bym tylko zmienił:
    1. "(dotyczy to kont z zakupioną Antymaterią i aktywnymi Oficerami)"
    Na pewno "i"?
    2. "
    Kiedy zaczyna się naliczanie czasu braku aktywności do 60 dni?
    -> Czas nieaktywności jest liczony od ostatniego logowania na konto."

    Czy tylko ja widzę tu rozbieżność między pytaniem i odpowiedzią? I brakującą informację co będzie przez najbliższe XX dni (XX = 59) - czyli odpowiedź na pytanie czy konto o czasie nieaktywności 62 dni zostanie jutro przeniesione na Cmentarz.

    Dodatkowo - Dodałbym na początek informację z posta arta - czyli skrypt działa póki co na DE/ENG - a nie w PL. Jasne, potem trzeba to usunąć, ale dzięki temu będzie mniej pytań :D


    @cichah2o

    Poczytaj o ograniczeniu dla itemu i fuzji - np uni starsze niż 3 miesiące jedynie (kwestia jeszcze zaokrąglenia - czy to 90 dni, czy bez trzech ostatnich uni). Plus ograniczenie na bycie w top20 uni. Więc skakania nie będzie - jedynie przy powrocie buntowników (tych, co rzucili granie przy wejściu piratów) - o ile to zadziała (bo to GF - więc zawsze taki warunek trzeba umieszczać) - mogą zmienić uni. Ale to będą pojedyncze sytuacje - i każdy o tym wie.

    The post was edited 1 time, last by cokolwiek ().

  • cokolwiek wrote:

    FAQ od Rudej:
    FAQ: Cmentarzysko (serwer nieaktywnych)

    @Ruda
    Ja bym tylko zmienił:
    1. "(dotyczy to kont z zakupioną Antymaterią i aktywnymi Oficerami)"
    Na pewno "i"?



    Dodatkowo - Dodałbym na początek informację z posta arta - czyli skrypt działa póki co na DE/ENG - a nie w PL. Jasne, potem trzeba to usunąć, ale dzięki temu będzie mniej pytań :D
    Dodałam.

    cokolwiek wrote:

    Kiedy zaczyna się naliczanie czasu braku aktywności do 60 dni?
    -> Czas nieaktywności jest liczony od ostatniego logowania na konto."

    Czy tylko ja widzę tu rozbieżność między pytaniem i odpowiedzią? I brakującą informację co będzie przez najbliższe XX dni (XX = 59) - czyli czy odpowiedź na pytanie czy konto o czasie nieaktywności 62 dni zostanie jutro przeniesione na Cmentarz
    Chodzi o czas rozpoczęcia odliczania do przeniesienia na serwer. Zaś brakująca informacja przekazana jest przy pytaniu o regularności procesu przenosin.





    [13:51] <+Mati> Wladza dla moderatorow, precz z GO!

    :xfa: Rekrutacja MOD :xfa:
  • cichah2o wrote:

    A są gdzieś oficjalne informacje o tym przedmiocie i fuzji?
    W PL nie ma jeszcze oficjalnie fuzji :P więc nie ma - ale szukaj na ENG. Plus przetłumaczone było na PL (tylko nie pamiętam gdzie umieszczone - pewnie w porozmawiajmy o fuzji będzie link / post)

    @Ruda
    Dałbym to na czerwono, bo teraz się wtapia w tytuł :D Ale to twoja szata graficzna, nie moja. Tyle, że takie uwagi na czerwono się czyta, a tekst jednolity w nagłówku - ignoruje.
  • Jeszcze jedno pytanie związane z przenoszeniem i kasowaniem.
    Czy antymateria, która nazywa się "kupiona" musi być faktycznie kupiona, czy ta, która została zdobyta podczas zwrotu 15% wykorzystanej antymaterii i widnieje również jako "kupiona" też się liczy i nie skasują mi konta?
    nie
  • bobro wrote:

    Jeszcze jedno pytanie związane z przenoszeniem i kasowaniem.
    Czy antymateria, która nazywa się "kupiona" musi być faktycznie kupiona, czy ta, która została zdobyta podczas zwrotu 15% wykorzystanej antymaterii i widnieje również jako "kupiona" też się liczy i nie skasują mi konta?
    Kupiona i zapłacona twardą walutą. Tylko ona się liczy.

    Ta ze zwrotu jest wyświetlana jako "Kupiona" ale konto się skasuje.
  • cokolwiek wrote:

    bobro wrote:

    Jeszcze jedno pytanie związane z przenoszeniem i kasowaniem.
    Czy antymateria, która nazywa się "kupiona" musi być faktycznie kupiona, czy ta, która została zdobyta podczas zwrotu 15% wykorzystanej antymaterii i widnieje również jako "kupiona" też się liczy i nie skasują mi konta?
    Kupiona i zapłacona twardą walutą. Tylko ona się liczy.
    Ta ze zwrotu jest wyświetlana jako "Kupiona" ale konto się skasuje.
    Nie masz racji. Mam 2 konta, gdzie sobie urlopuje od kilkunastu miesięcy a nie wydałem tam ani grosza. Anty zwrócona liczy się tak jak kupiona.


    [18:44:39] <@diablica> radim :************** krolu moj jedyny :)))))))