Klasa Odkrywcy - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• A odnośnie odkrywcy to też się coś nie zgadza. Od czego dokładnie zależą wielkości planet? Dlaczego odkrywcą można bez problemu dostać planetę o wielkości 300 pól w standardzie, a zbieraczem 250 to już jest cud po kilkunastu próbach? Wielkości planet zależą też od serwera czy co?
    • Void napisał(a):

A odnośnie odkrywcy to też się coś nie zgadza. Od czego dokładnie zależą wielkości planet? Dlaczego odkrywcą można bez problemu dostać planetę o wielkości 300 pól w standardzie, a zbieraczem 250 to już jest cud po kilkunastu próbach? Wielkości planet zależą też od serwera czy co?
      przyrostyogame.cba.pl/Info.html

I patrz na pole Bonus pol - niektóre uni mają większy, inne mniejszy bonus (ale zazwyczaj +25).

A same pierwotne rozmiary - to wiadomo - zależą od pozycji:
      image.board.gameforge.com/uplo…55e87ff4f9708cc553974.png

Czy tak łatwo o 300? Raczej ciężko - powinna być możliwa tylko dla pozycji 8 i tylko dla odkrywcy (bo max jest chyba 305/306).
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Ponad 300 dla Odkrywcy to banał.
      Mam same planety minimum 303 pola.
      Moja najwieksza to 326 pól trafiona. Tak wygląda z terra 14 lvl: 17.112km (237/394)....wiec z przedmiotem +20 pól bedzie 400+
      Mam taki plan na wszystkie planety mimo ze wiem ze nie zabuduje.

Wystarczy srednio 15 kolonow i mamy 300+

edit: od razu mówie ze dzis pije alkohol wieczorem wiec robie awanture po pijaku i nie ponosze konsekwencji.
      Sprzedam metal na Quantum.
      Nick w grze: Muniekk

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Muniek ().

• dexPL napisał(a):

CyrusSwirus napisał(a):

Takie pytanie mam bo po kilku dobrych latach przerwy zacząłem na Octans i jak dużo osób które miało przerwę i nie wiedziało o co chodzi z klasami nie wybrałem Odkrywcy :D Poczytałem sobie informację na ten temat na tym forum i zagranicznym dlaczego Odkrywca jest taki niezbalansowany i natknąłem się na wzór:

Odkrywca: (1 + 0,5 za bycie Odkrywcą) * prędkość uni * 2 (jeżeli jest dołączony pionier) = na Octans wychodzi 21
      Inna klasa: 1 * 2 (jeżeli jest dołączony pionier) = na Octans wychodzi 2

Przeglądałem różne wątki i nie natknąłem się na info dlaczego inne klasy w swoim wzorze nie uzyskują boostu za speeduni? Zupełnie inaczej wyglądałaby gra jakby inni na takim Octans z wykorzystaniem mnożnika x7 mieli łącznie x14 zysk (jeżeli użyliby pioniera), a odkrywca x21. Byłoby to o wiele bardziej zbalansowane. To jest jakiś bug czy faktycznie nie warto na speed uni grać czymkolwiek innym niż Odkrywca?
      Generalna rada - skasuj obecne konto, załóż drugie, wybierz odkrywcę (ew. jak kupiłeś anty - dokup i zmien klasę na Odkrywcę). Po tygodniu już i tak więcej zyskasz niż grając inną klasą bez odkrywcy od początku uni. Tylko uważaj na bana za dwa konta - więc albo ticket z opisem, albo ryzyko (ale na poprzednie jak wrzucisz urlop i kasację - to raczej się nikt nie czepi multikonta).
      Co do wzorów - czy tak było planowane czy nie - to nawet niemiaszki nie wiedzą. Ale obecnie odkrywca = 99% kont ... tak to powinno wyglądać. Nie ma znaczenia speed floty, nie ma znaczenia (no, prawie nie ma) styl grania - na nowych uni odkrywca i tak da ci więcej zysku niż pozostałe klasy.
      Ale ma znaczenie speed ogólnie universum od którego jest liczony ten wzór i tu jest problem, że ten wzór nie jest stosowany jednakowo dla wszystkich klas. I nie masz racji, bo jakby wystartowało teraz uni ze speedem x1, albo nawet x2 to zbieracz łupałby Odkrywcę na głowę. Ja rozumiem, że poradnik AKTUALNY do tej gry jest taki żeby wybrać odkrywce bo wszystkie nowe uni wychodzą od x5 w górę. Tylko ten temat ma już 14 stron, ale nikt nie zgłębił tematu w czym leży błąd. Czy na prawdę nie uważacie że jakby wzór (który jest stosowany obecnie, źródło forum Ogame anglojęzyczne)

(1 + 0,5 za bycie Odkrywcą) * prędkość uni * 2 (jeżeli jest dołączony pionier)

był stosowany dla wszystkich klas to uzyskalibyśmy balans którego wszyscy oczekują? Tzn.:

Dla speed uni x7 zysk dla klas byłby następujący:
      Odkrywca: x21
      Zbieracz: x14
      Generał: x14

Dla speed uni x6:
      Odkrywca: x18
      Zbieracz: x12
      Generał: x12

Dla speed uni x3:
      Odkrywca: x9
      Zbieracz: x6
      Generał: x6

Etc.
      Nie chce odpowiedzi w stylu "Załóż nowe konto jako odkrywca" tylko chcę by więcej ludzi poruszyło ten temat, bo jak dla mnie to jest to zwykły błąd programistów, że nie uwzględniają speed uni we wzorze dla innych klas. To tak jakby nie uwzględniać przyśpieszenia serwera dla flot dla innych klas niż Generał, albo nie uwzględniać przyspieszenia servera dla produkcji dla innych klas niż Zbieracz.
    • @CyrusSwirus

Po pierwsze - aby stwierdzić czy to jest błąd programisty MUSISZ znać wymaganie przekazane programiście przez managera / product ownera. Skąd masz pewność, że nowy wzór miał być dla każdej klasy? A może w wymaganiu było jasno - nowy wzór stosujemy TYLKO I WYŁĄCZNIE dla odkrywcy? Dlaczego - bo tak chcę ja, jako product owner. I wtedy okaże się, że szargasz programistami, a oni zrobili (akurat to jedno) poprawnie.

Po drugie - skąd masz pewność, że NOWY WZÓR miał być dla każdej klasy w zamyśle. A może specjalnie tak to wymyślono - zwiększamy mocno zyski z exp dla odkrywcy (np po to, aby ludzie płacili 500k anty za zmiane klasy na odkrywce)? I znów - twierdząc tak, szargasz dobre imię managera / product ownera.

Po trzecie - bazujemy porównania możliwości kont na tym, co jest obecnie (czyli Uni Octans i ze dwa wcześniej - czyli te z klasami, bez handlarza oraz od początku bez błędu generowania zasobów na rynku) czy na gdybaniu? Bo na uni Octans mój post był prawdziwy - założenie konta od nowa (nawet bez pushowania go starym kontem) - da dużo większe przystosty już po mniej więcej tygodniu (względem konta obecnego, założonego w pierwszym dniu uni).

Jasne, możesz napisać "A jakby zbieracz dostał zyski 100x większe z eko, to by bez problemu przegonił odkrywce ... " i inne gdybania - ale dopóki nie zostało to wprowadzone albo nie ma choćby takich planów - to takie porównywania są bez sensu.

PS. A co do speed eko - tak. Nie ma znaczenia czy speed x1 czy x7 - na każdym z nich (przy obecnym kodzie gry - a o rewolucji w klasach póki co cisza) - Odkrywca będzie lepszy na nowym uni niz Zbieracz. Co do Generała - to pewnie są warunki, gdzie Generał ma szansę coś działać (ale tam liczy się speed floty, złom z floty oraz UWAGA - złom z obrony - bo przy złomie z obrony - to akurat Generał miałby ładne koszenia bunkrów z podwójnym zyskiem). Natomiast porównując Odkrywcę i Zbieracza - nie ma takich ustawień serwera, gdzie od początku uni Zbieracz będzie lepszy niż Odkrywca (moim zdaniem - choć możliwe, że Zbieracz zajmujący się w 100% handlem na rynku, jako pushkonto dla lepszego - może się sprawdzać).

PS2. Co do programistów - to serio są urządzenia proste. To nie programista wymyśla, jakie są kierunki rozwoju Ogame. On dostaje zadanie i je wykonuje (lepiej albo gorzej). Więc jak piszesz o błędach - to może pisz inaczej - "błąd jest po stronie GF" - wtedy jako "GF" rozumiemy programiste, administratora serwerów / baz danych, testera (choć ich chyba tam nie ma :D), managera, product ownera, księgowego liczącego anty, prezesa liczącego zyski - jako jeden organizm. A całe środowisko OGAME - wtedy ładnie dzielisz zadaniowo na GF - Team/Support - Gracze.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez dexPL ().

• @dexPL

Oczywiście masz rację, że to nie koniecznie musi być błąd programistów, ale uwierz mi że takie rzeczy się zdarzają bo sam jestem programistą. Ja napisałem, że dla mnie to jest zwykły błąd programisty bo tak to dla mnie wygląda, co nie znaczy że tak jest, mogę mieć chyba swoje zdanie? I tu nie chodzi o to, że ich winię czy coś, bo nie istnieje program/aplikacja, która od początku do końca nie posiadała żadnego błędu. W Twojej idealnej wizji działania firmy może i jest tak jak mówisz. W praktyce jednak występuje ktoś taki jak "koder" i "programista", różnią się oni tym, że pierwszy pisze co mu każą, a drugi myśli nad tym co pisze bo o dziwo on też uczestniczy w tym projekcie i jest za niego odpowiedzialny. Zastanów się któremu lepiej płacą, który realizuje ciekawsze zlecenia oraz z kim woli współpracować reszta zespołu :) Także daruj sobie te wywody z teorii prowadzenia projektów informatycznych bo brzmisz jak student po jednym wykładzie "Wstępu do projektowania aplikacji".

To oczywiście nie wyklucza takiej sytuacji, że oni taki hipotetyczny błąd szybko odkryli, ale efektem ubocznym był nagły wzrost zakupu antymaterii na zmianę klasy i pozostawiono to tak jak jest.dla €€€.

Nie napisałem "A jakby zbieracz dostał zyski 100x większe z eko, to by bez problemu przegonił odkrywce ... " tylko podałem analogię wpływania speeduni na charakterystyczne elementy gry. Te analogie są abstrakcyjne, tak samo jak abstrakcyjny jest boost dla Odkrywcy. I nikt mi nie zabroni się wypowiedzieć nawet jakbym miał 100% pewność, że nigdy nie zostanie to poprawione.

Co do Twojego PS to totalnie nie masz racji, co potwierdza wzór. Na speeduni od x1 do x2 (a w późniejszych fazach gry pewnie i x3 i x4) zysk odkrywcy nie jest tak wyolbrzymiony i pozostałe klasy mają szanse grać z nim na równi.

Co do PS2 to już się w większości wypowiedziałem, wiem z praktyki jak działa sektor IT i błąd może wystąpić na każdym etapie procesu wytwarzania, utrzymywania i rozwijania oprogramowania. Błąd czy celowe zagranie, tego nie wie nikt, ale słusznie odpowiedzialny jest za to cały GF.
    • Ja takze w IT robie i widze co nieco. I chocby widze, ze w GF sa sami klepacze kodu ( chocby po filmie z ich pytaniami, gdzie mowili o modernizacji kodu - a sam wiesz ze refactoring to podstawa). I widze takze, ze testerow brak ( a raczej calej fazy testow - tylko happy path przez programiste - dowodem chocby poprawki rynku z stycznia/ lutego).

A co do wymagania, to serio, na moje oko wzor mial byc tylko dla odkrywcy. O innych klasach w kontekscie expow nikt nawet nie pomyslal - zostalo po staremu. Dlatego wlasnie jestem zdania, ze progeamista tam bledu nie zrobil, takie bylo wymaganie. A ze to klepacze kodu to nikt nie mysli ( i tu akurat prawidlowo) jak to wplywa na balans klas. Wiesz, po zachowaniu gry widac, ze oni np maja duzy problem z ogarnieciem reuzycia i maja duble tego samego kodu w kilku miejscach. Jak jestes programista to pewnie sam to widzisz :)

Co do twoich uwag o zarzadzaniu - jasno napisalem - my, jako gracze, nie mamy informacji jak to jest procesowane w GF. Dlatego podzial GF - Team/suppport - gracze jest prosty - bo latwo rozdzielic (posiadajac takie informacje jak gracze maja) zakres odpowiedzialnosci - wiec mozna napisac, ze Gf cos zrobil, qlbo czegos nie zrobili. A juz czy to wina Hansa czy Jurgena - to nie wiesz.

Co do x1 - jasbe, przewaga odkrywcy wtedy mniejsza, ale ciagle jest. A na starych uni ( czyli takze na nowym x1 eko, po 3-5 latach) Odkrywca bedzie duzo lepszy. Popatrz chocby na U68 ;)
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Bo Ogame był pisany ze 20 lat temu? Nic wielkiego się w sumie w tej grze nie zmieniło a technologia poszła do przodu. Refactoring można robić jeżeli się go robi na bieżąco, a oni podchodza do jakichkolwiek zmian raz na 5 lat i stwierdzają aaa chu... jak działa to nie ruszam. Mam wrażenie że biorą wtedy jakiegoś studenta i mówią mu co tam tylko ma doklepać i robią świeży start :D Czy ktoś to testuje? Oczywiście że nie, testy odbywają się na żywym organizmie, jak wykryją w miarę szybko jakiś krytyczny błąd to jeszcze ścigną tego studenta bo ma pewnie w umowie wpisaną gwarancję na 6msc albo rok, a potem znowu przerwa na 5 lat.

Co do kody gry to ekhm... chyba nie legalne jest ułatwianie sobie gry skryptami więc tylko sobie popatrzyłem tu i ówdzie :D
    • @art napisał(a):

trasznie marudzisz i generalizujesz. Równie dobrze mógłbym napisać, że przez dziesięć lat ZDOBYWCA1 nie napisał żadnego sensownego posta. Zresztą takie wywody są bez znaczenia.
      Wasze spostrzeżenia i niezadowolenie spowodowane różnicami w klasach zostały złożone na ręce osób odpowiedzialnych. Osobiście wciąż czekam na podsumowanie wybranych klas, aby użyć tego jako argumentu wspierającego Waszą opinię. Skoro Odkrywca jest tak dobry, to przynajmniej znacząca większość powinna nim już grać, prawda?
      Na tę chwilę nie widziałem, aby zapowiadało się na jakiekolwiek zmiany. Gdyby było inaczej, to przecież wspomniałbym o tym w innym wątku. Nie trzeba zakładać kolejnego.

Ten wątek zamknę i zachęcam do skierowania swojej uwagi na: Klasa Odkrywcy - dyskusja oraz Wersja 7.x - dyskusja

[list][*]
      [/list]
      jak dla mnie było to bardzo nie miłe z Twojej strony o wielki SGO @Art
      po pierwsze ubliżając mi, po drugie zamykając temat - temat po pierwsze nie był stricte o Odkrywcy, tylko o zniwelowaniu przewagi którą ma
      odpowiedz Twoja nie dość że jest cyniczna to w dodatku zdawkowa a wręcz chamska...

Pamiętaj chłopie że to Ty jesteś dla nas... masakra

dzięki Twojej wyczerpującej odpowiedzi zakańczam swoją "karierę w grze", bardzo dziękuje za uwolnienie z nałogu

rób sobie tak dalej a ta niszowa gra jaką jest Ogame, będzie całkiem niszowa i będziesz mógł sam sobie pisać, sam sobie zakładać i sam sobie odpowiadać w tematach na forum

zakańczam, gdyż moje niesensowne posty tylko brudzą to piękne Forum
      nie pozdrawiam ZDOBYWCA

Imperare sibi maximum imperium est

ST#262 NEKKAR ON
      ST#2 WASSAT- OFF

ST#87 Uni69 - OFF
      ST#67Fenrir - OFF
      ST#3 Dorado - ON
      ST łącznie - 421
    • Znalazłem stare poradniki odnośnie ekspedycji, ale rozumie, że są już nieaktualne po ostatnich updejtach.
      Moje pytanie brzmi ile wynosi max. pkt możliwy do zrobienia na ekspedycji? W starych poradniach napisane jest że w przedziale 1-5kk pkt jest to 150 DT chyba, co jak wiemy już nie jest w chwili obecnej prawdą. Ile DT należy wysyłać na ekspedycję by uzyskać maksymalną ilość pkt?
      U 9
      U 48 - D23
      U 61 - ZGON
      U Rigel
      U Ursa
      U Fenrir
      U Janice - LHiP
    • Ilość max punktów się raczej nie zmieniła... po prostu przemnażasz ewentualny możliwy łup (a więc i pojemność wysyłanych statków) przez bonusy które posiadasz. Wysłanie pionera wiąże się z bonusem x2. Klasa odkrywcy dodatkowo przemnaża przez prędkość uniwersum (czyli w praktyce x7).
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez wampek ().

• Zlomek_Mistrz napisał(a):

przy odkrywcy tyle dt z pionierem aby ładowność wynosila 105kk bo tyle maks możesz znaleźć metalu na ekspie
      @PDW
      Pytanie dotyczyło raczej nowego uni ;) max pojemność potrzebną będziesz miał z kalkulatora
      mviv.hebergratuit.net/expe71_prod.htm

Klasa = klasa
      prędkość wszechświata = prędkość eko - czyli w praktyce x7
      hyperspace - to tech nadprzestrzenna - ta od podnoszenia pojemności statków

Pamiętaj, że pionier daje x2 - więc ustawiasz w kalkulatorze pioniera albo mnożysz liczbę statków x2 także.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Qnick napisał(a):

Ktoś tu kiedyś pisał o pomnożeniu surowców na planecie @wampek to Ty?
      Udało Ci się wyjaśnić jak do tego doszło?
      Jedyne co przychodzi mi do głowy to związek z zawracaniem floty ;) Za każdym razem gdy stwierdziłem "nadmiar" surowców tego samego dnia kilka godzin wcześniej wróciła mi na daną lokalizacje zawrócona flota (co ciekawe na księżyc, a nie na planetę). Na co dzień nie korzystam z tego mechanizmu przy zwózce dlatego rzuciło mi się to w oczy. Dzisiaj kolejny razem pomnożyło mi surowce;)
    • Zalezy jakie masz ambicje. Jak chcesz cos ugrac w rankingu i wydanie kasy (400-500k anty) nie jest problemem - to musisz. Jak grasz dla klikania, to szkoda kasy.

Inna sprawa - przy tak niskim rankingu nie bylo sensu w ogole brac zbieracza - tylko i wylacznie odkrywca. Zbieracz moze miec sens na rozwinietych uni, a nie na poczatkowym. Alw teraz juz po frytkach i tak.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • TakiOwaki napisał(a):

Rozumiem kolega odkrywca? :E Wspomniałem o klasie, bo temat jako tako dotyczy klasy odkrywcy właśnie - a moja odpowiedź dotyczy offtopu zapoczątkowanego przez panią siupej modejatoj
      Jeśli chcesz udowodnić, że uzyskałeś więcej od niej to wrzuć raport z okresu gdy nie obowiązywał event na anty... proste.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez wampek ().