Klasa Odkrywcy - dyskusja

• Uni x 7, top 1 powyżej 100 kk punktów

Zrabowano: 6.300.000 Metal.
      Zrabowano: 17.850.000 Metal.
      Zrabowano: 3.675.000 Kryształ.
      Zrabowano: 7.875.000 Kryształ.
      Zrabowano: 9.450.000 Kryształ.
      Zrabowano: 9.450.000 Kryształ.
      Zrabowano: 37.800.000 Metal.
      Zrabowano: 10.500.000 Kryształ.
      Zrabowano: 2.450.000 Deuter.
      Zrabowano: 26.250.000 Metal.
      Zrabowano: 26.250.000 Metal.

+ flota:
      Następujące statki dołączyły do floty:
      Okręt wojenny: 4
      Mały transporter: 1525
      Lekki myśliwiec: 11
      Ciężki myśliwiec: 3
      Duży transporter: 34

Mały transporter: 1217
      Sonda szpiegowska: 1717
      Duży transporter: 402
      Pionier: 4
      Lekki myśliwiec: 12

Duży transporter: 287
      Mały transporter: 1219
      Lekki myśliwiec: 105
      Pionier: 5
      Ciężki myśliwiec: 7

Lwica jest boska :)
    • 19dawid45 napisał(a):

Współnie ze znajomymi zauważyliśmy że ekspedycje u odkrywcy znacząco osłabły . Ich wyniki są słabsze niż wcześniej a częstotliwość udanych ekspedycji spadła conajmniej 50%

Czy było kopane coś w tej klasie bez podania informacji?
      coś delikatnie mogli pogrzebać ale nie za dużo.
      na Yildunie za każdym razem masz zysk lecą na ekpsy
      surki rzędu jak u @dexPL
      z floty wpadło nawet i 10k sond jednorazowo
      nie mówiąc o piratach ;)
    • Bierzesz swoją liczbę lmów. Dzielisz to na 7 (tyle masz slotów expedycji). I tyle wysyłasz - im więcej tym lepiej.

A wysyłasz
      LMy
      + 1 pionier
      + 1 sonda
      + mt / dt (wg uznannia - aby łączna ładowność była ~120kk - czyli np 11000mt, 2000 dt itp )
      + (opcjonalnie) 1 bomb

Bomb wpływa tylko na to, że jak znajdziesz flote - to masz szanse dostać np niszczyciela czy rozpruwacza.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • dexPL napisał(a):

Bierzesz swoją liczbę lmów. Dzielisz to na 7 (tyle masz slotów expedycji). I tyle wysyłasz - im więcej tym lepiej.

A wysyłasz
      LMy
      + 1 pionier
      + 1 sonda
      + mt / dt (wg uznannia - aby łączna ładowność była ~120kk - czyli np 11000mt, 2000 dt itp )
      + (opcjonalnie) 1 bomb

Bomb wpływa tylko na to, że jak znajdziesz flote - to masz szanse dostać np niszczyciela czy rozpruwacza.
      brzmi sensownie- potestuje dzięki :thumbsup:
    • testuje na librze odkrywce
      oprócz powrotów z pustymi rękami i piratów czasami coś się trafi
      Twoja ekspedycja natknęła się na twierdzę starożytnego imperatora opuszczoną wiele lat temu. W jej hangarach znaleziono statki, które technicy usiłują ponownie uruchomić.

Lekki myśliwiec: 398
      Okręt wojenny: 95
      Pancernik: 10
      Sonda szpiegowska: 972
      Mały transporter: 106
      Krążownik: 2
      Znaleźliśmy szczątki armady. Technicy od razu udali się do niemalże nietkniętych statków, starają się je ponownie uruchomić.

Pionier: 368
      Niszczyciel: 104
      Mały transporter: 83
      Sonda szpiegowska: 71
      Pancernik: 2

Wpis z dziennika pokładowego oficerów komunikacyjnych: Zdaje się, że ta część wszechświata jeszcze nie była badana.

Od: dowódca flotyZnaleźliśmy łatwo dostępne pola surowców na odległej planetoidzie i wydobyliśmy pewną ich ilość.

Zrabowano: 19.498.576 Metal.

Wpis z dziennika pokładowego oficerów komunikacyjnych: Zdaje się, że ta część wszechświata jeszcze nie była badana.
      Ekspedycja natknęła się na planetę niemalże całkowicie zniszczoną przez wojny. Różne statki krążą na orbicie. Technicy starają się naprawić niektóre z nich. Może uda się również uzyskać informacje, co się tu wydarzyło.

Duży transporter: 16
      Mały transporter: 535
      Okręt wojenny: 1
      Lekki myśliwiec: 2
      Znaleźliśmy łatwo dostępne pola surowców na odległej planetoidzie i wydobyliśmy pewną ich ilość.

Zrabowano: 13.650.000 Metal.

Wpis z dziennika pokładowego oficerów komunikacyjnych: to cudowne uczucie być pierwszymi, którzy podróżują przez ten niezbadany sektor.
      Nasza ekspedycja natrafiła na starą automatyczną stocznię. Kilka statków było nadal w fazie produkcyjnej i nasi technicy starają się aktualnie uruchomić generatory energii, aby dokończyć ich produkcję.

Krążownik: 445
      Pionier: 115
      Mały transporter: 751
      Okręt wojenny: 29
      Sonda szpiegowska: 2

• @Art mam pytanie o te 3% bonusu dla odkrywcy. Możesz dopytać w GF, czy to nie jest przypadkiem tak, że w tym zapisie o tych 3% miały one dotyczyć szansy na duży event?
      Z tego co gdzieś wyczytałem na naszym forum, przed wersją 7.0 było 90% szans na event mały, 9% na średni i 1% na duży. Być może zapis o tych 3% dla odkrywcy zmieniał te wartości na 88% - 9% - 3% ?
      W pierwszych dniach po aktualizacji duże eventy trafiały się średnio co 1-2 dni (robię około 70 ekspedycji dziennie) - to by się mieściło w granicach prawdopodobieństwa.
      W ciągu ostatniego tygodnia nie miałem ani jednego dużego eventu, a przynajmniej nie w surowcach. Małych i średnich jest sporo. Dużych brak.
      Czy jest szansa, że (zakładając, że te 3% działają tak jak opisałem wyżej) któraś kolejna aktualizacja zabrała odkrywcy ten bonus i szansa na trafienie dużego eventu spadła znów do poziomu 1% ?

Top2 badań PL & World (na uni x1x7), top6 badań PL (wszystkie prędkości) oraz top19 badań World (wszystkie prędkości) ;P

Badania stanowią 88,17 % wartości konta :E
    • Mirmir napisał(a):

dexPL napisał(a):

Bierzesz swoją liczbę lmów. Dzielisz to na 7 (tyle masz slotów expedycji).
      7 slotów ,więcej nie można mieć?szukałem tabelki jak to wygląda z astro ,jaki poziom ile ekspedycji ,ale jakoś nie mogę znaleźć

2 masz za Odkrywcę
      1 z Admirała (tego 5k anty / tydzien - raczej podstawa, szczególnie, że anty masz z ekspedycji bez problemu)
      i pozostałe masz z Astrofizyki. 5 sztuk (czyli 8 w sumie) masz od 25 lvl astro - czyli tylko konta topowe. Natomiast 4 exp masz od lvl 19 (albo i wcześniej) - czyli totalne przeciętniactwo dla średniego konta (można to mieć w pół roku grania).

Tak więc pisząc o normalnym uni przyjmuję zawsze 7 ekspedycji. Ktoś ma 6 - trudno, wyśle 6 slotów, wielkiej różnicy nie będzie.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Zrobiłem pierwsze podsumowanie, bo to już dwa tygodnie.
      Uni 120 Taurus (dość stare uni - aktualnie eko x7 - wcześniej x1 - Top1 ma prawie 300kk punktów, ja jestem w okolicy 40.-45. miejsca)
      Latam dość dużo, ale bez przesady.
      15 dni - 595 ekspedycji (ok. 40 dziennie)
      Wysyłałem na początku po 200 pionków + sonda, potem coraz więcej, w tej chwili 2222 pionków + sonda i nadal potrafią wracać pełne (40 baniek metalu)...
      Niestety - w jednej lokalizacji dziennie 5-7 ekspedycji i następne już się mijają z innymi - z tego powodu wysyłam 7 slotów, jak wracają, to lecą z następnego księżyca.

Najczęstsze zdarzenia:
      1. nic (sonda, pustka, choroba lokomocyjna, gra itp.) - 21% (125x)
      2. metal - 19,5% (116x)
      3. kryształ - 12,6% (75x)
      4. piraci/obcy - 10,8% (64x)
      5. statki - 9,7% (58x)
      6. antymateria - 6,9% (41x)
      7. deuter - 6,2% (37x)
      8. opóźnienie powrotu - 5,2% (31x)
      9. przedmiot - 4,5% (27x)
      10. przyspieszenie powrotu - 2,2% (13x)
      11. handlarz - 1,2% (7x)
      12. zniszczenie floty - 0,2% (1x).

Zebrano surowców:
      razem:
      • metal - 1815kk (max 39,95kk)
      • kryształ - 757kk (max 25,75kk)
      • deuter - 231kk (max 18,55kk)
      średnio na udaną ekspedycję:
      • metal - 15kk
      • kryształ - 10kk
      • deuter - 6kk
      średnio na dzień:
      • metal - 129kk
      • kryształ - 54kk
      • deuter - 16kk.

Antymateria:
      • razem - 32972
      • średnio na ekspedycję z antymaterią - 804
      • średnio dziennie - 2355
      • maksymalnie za jednym razem zdobyto - 2160

Złomu z piratów/obcych (prawie w całości z nich):
      • razem - 155kk (max 5,55kk)
      • średnio - 2,43kk
      • na dzień - 11kk

Statki (średnio 4 razy dziennie):
      • lm - 17645 (max 2304)
      • cm - 5954 (max 1077)
      • krk - 4254 (max 451)
      • ow - 1046 (max 153)
      • panc - 553 (max 115)
      • bomb - 428 (max 190)
      • niszcz - 151 (max 76)
      • rozp - 120 (max 47)
      • pion - 2307 (max 392)
      • mt - 14183 (max 3675)
      • dt - 4224 (max 1340)
      • ss - 69489 (max 9000)
      nie

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez bobro ().

• bobro napisał(a):

piraci/obcy - 10,8% (64x)
      Napisałeś że 64 razy trafiłeś piratów/obcych i tylko raz wsiąkła Ci flota
      dajmy na to wysyłasz 200tyś LM trafiasz na obcych/piratów-20% złomu to jakieś 120kk towaru x 64=7640kkk minus straty własne itp podzielmy to na pół to daje 3820 kk zysku
      strata 1 czy dwu flot ,można sobie pozwolić
      Na Librze piszą o wynajęciu stoczni innych graczy ,bo mieli duże starcie i stracili dużo LM ,otóż nie cały sojusz gra klasą odkrywcy wysyłają masę LM i nie nadążają ich odbudowywać
      200tyś x 7 to dla nich pestka
      I to jest chore ,ekspedycje powinny mieć limit wysyłanych flot tak jak zbieracz ma limit pełzaczy
    • Powinny, nie powinny... Faktem jest, że możliwości zarobku dla dużych flot są obecnie bardzo znaczące na ekspedycjach i pewnie będzie jakaś zmiana w tej mechanice. Obecnie jest jednak tyle pożarów z Rynkiem, że nie sądzę, żeby coś się w tej kwestii zmieniło w najbliższym czasie.

Tutaj moje małe podsumowanie: prnt.sc/qhp4jk (zniszczone statki = zdobyte statki)

Przywieziona flota: prnt.sc/qhp5gd (16 dni)

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez @Piciu ().

• Mirmir napisał(a):

bobro napisał(a):

piraci/obcy - 10,8% (64x)
      Napisałeś że 64 razy trafiłeś piratów/obcych i tylko raz wsiąkła Ci flotadajmy na to wysyłasz 200tyś LM trafiasz na obcych/piratów-20% złomu to jakieś 120kk towaru x 64=7640kkk minus straty własne itp podzielmy to na pół to daje 3820 kk zysku
      strata 1 czy dwu flot ,można sobie pozwolić
      Na Librze piszą o wynajęciu stoczni innych graczy ,bo mieli duże starcie i stracili dużo LM ,otóż nie cały sojusz gra klasą odkrywcy wysyłają masę LM i nie nadążają ich odbudowywać
      200tyś x 7 to dla nich pestka
      I to jest chore ,ekspedycje powinny mieć limit wysyłanych flot tak jak zbieracz ma limit pełzaczy
      Popraw obliczenia - wiekszosc walk to piraci na ~40% twoich punktów strukturalnych. Wiec

Jak wysyłasz 500k lm to będzie ok 100-130kk zysku z walki - co i tak nie jest źle. Ale wtedy strata jednego pakietu to jest utrata 2kk floty - ... połowa twojego zysku. I mniej więcej tak to się liczy - czarna dziura to średnio 1/400, zysk z piratów stanowi 120k/2000k = 1/17 floty.

Potrzebujesz 17 walk z piratami, aby nazbierać na jeden zestaw. Walka z piratami to 11% szansy - a więc przy 150-160 lotach powinienes z samych piratów mieć zysk = wartość twojej floty. A czarna dziura jest co 400 lotów.

A więc Z SAMYCH PIRATOW masz 2.5 wartości twojej floty zysku - tracąc jeden zestaw - czyli 1.5 zestawu gratis. I teraz tylko odliczyc paliwo - i masz gotowy zysk z piratów.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Nie wiem, nie liczylem - pisze na przykładzie.

500k lm + 2000 dt + pionier + bombowiec.
      lot w układzie na godzinna ekspedycje ~1kk paliwa (995k czy jakos tak)

A wiec dla 400 ekspedycji masz:
      koszt lotu = 400kk paliwa
      zysk z piratów = 44*120kk = 5,28kkk (stosunek 3:1 metal:kr)
      czarna dziura = ~2kkk (stosunek 3:1 metal:kr)
      -----------------------------------------

czyli dla 400 lotów masz 2.5kkk metalu + 820kk kr zysku, minus 400kk deu.

Oczywiscie jest to liczenie zysków z wysyłania lm względem zysków z wysyłania samych dt. Tak dla lm, jak i same dt - masz anty, handlarza, zasoby itp - różnica jest tylko w piratach i w koszcie paliwa i w koszcie floty w czarnej dziurze.

Na koniec - MUSISZ mieć te lmy - i nie możesz ich urzyć w walce. Więc dla części flot to jest duża wada. Dodatkowo to tylko statystyka - trzy czarne dziury w tydzien i po zyskach. A na koniec końca - ładnie to wyglada na papierze - ale 2k dt nie trzeba pilnować - a 500k lm - juz tak. To tez troche zmienia.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • @Piciu napisał(a):

Dodatkowo trzeba pamiętać, że nawet jak nie trafisz piratów to często ta flota i tak zwozi coś innego
      Ale to jest roznica miedzy NIE WYSYŁANIEM EXP a WYSYŁANIEM LMów w EXP.

Natomiast dla wyboru WYSYŁAĆ MT/DT same, czy z LMami - to różnicy w dropie nie ma. Jak pisałem - dochodzi koszt paliwa (15k vs 995k), dochodzi strata w czarnej dziurze (stracisz 2k dt to nawet nie zauwazysz, a za 500k lm łezka pocieknie) oraz dochodzi kwestia posiadania tych lmów.

Czas lotu, drop poza piratami (czyli anty, zasoby, handlarz, fotografie itp) - są praktycznie IDENTYCZNE.

A jeszcze - slot potrzebny na zebranie zlomu z piratów :D
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • dexPL napisał(a):

Na koniec - MUSISZ mieć te lmy - i nie możesz ich urzyć w walce. Więc dla części flot to jest duża wada. Dodatkowo to tylko statystyka - trzy czarne dziury w tydzien i po zyskach. A na koniec końca - ładnie to wyglada na papierze - ale 2k dt nie trzeba pilnować - a 500k lm - juz tak. To tez troche zmienia.
      Pierwsze :
      na starszych uniach niedługo będą latać ,albo już latają nie 500 tyś LM tylko 1 mln LM i nie ma tu problemu z ich ilością tylko jak pokazali na Librze z szybkością ich budowania
      (np Entro z łatwością znajdziesz w ST starcia gdzie wysyłał ponad 50 mln LM jeśli on ma tyle to myślisz że inni mogą nie mieć 8 mln)
      Drugie:
      dobrze wiadomo ,że na większości starszych unii sytuacja się w pewnym momencie stabilizuje i przewagę ma jeden sojusz,owszem musi się pilnować ,ale nie ma takiego wielkiego ryzyka
      Trzecie:
      bierzesz pod uwagę tylko piratów a gdzie obcy
      na przykładzie Starka 8 x obcy przy 268 ekspedycjach
      8 x400.000.000=3.200.000.000
      dodaj piratów dodaj zyski z pozostałych ekspedycji
      odejmij straty własne ,paliwo
      zyski są wielkie,choć wiadomo ,że nie każdy będzie mógł tak grać ,że jest ryzyko itp
      Wszystkie minusy nie zmieniają jednak faktu i tu będę się upierał ,że powinien być limit wysyłanych flot
    • Jak piszę piraci - to mam również na myśli obcych (stąd te 11% szansy na zdarzenie - 8 z piratów, 3.5 z obcych). Wiadomo, przy obcych są mniejsze zyski - ale tu rozmawiamy raczej o wartościach średnich - na potrzeby oszacowania. Dokładniejsze zestawienia każdy porobi juz sam.

Co do lmów - jasne, większość uni tyle ma. Ja nie. Trudno, latam po 500k, buduje, kupuję - stopniowo wzrasta. W długim okresie czasu im więcej tym lepiej - ale czy chciałbyś stracić np 2kk lmów pierwszego dnia? No właśnie. Dlatego pisząc posty założyłem owe 500k lmów. Wysyłasz 2kk? Wystarczy pomnożyć cyferki x4 - i tyle. Nie wpływa to na jakość oszacowania. Wysyłasz 100k? Dzielisz przez 5. To samo - wynik jest mniej więcej liniowo zależny od liczby lmów (mniej więcej - bo choćby 2k dt / 10k mt trzeba by uwzględnić - co ja w stratach pomijałem - a wysyłając 2kk lm już nie potrzebujesz tam dt).
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • dexPL napisał(a):

Co do lmów - jasne, większość uni tyle ma. Ja nie. Trudno, latam po 500k, buduje, kupuję - stopniowo wzrasta. W długim okresie czasu im więcej tym lepiej - ale czy chciałbyś stracić np 2kk lmów pierwszego dnia? No właśnie. Dlatego pisząc posty założyłem owe 500k lmów. Wysyłasz 2kk? Wystarczy pomnożyć cyferki x4 - i tyle. Nie wpływa to na jakość oszacowania. Wysyłasz 100k? Dzielisz przez 5. To samo - wynik jest mniej więcej liniowo zależny od liczby lmów (mniej więcej - bo choćby 2k dt / 10k mt trzeba by uwzględnić - co ja w stratach pomijałem - a wysyłając 2kk lm już nie potrzebujesz tam dt).
      Co nie zmienia faktu ,że są osoby które mają takie ilości i podobnie jak jest limit pełzaczy tak samo tu powinien być limit wysyłanej floty.
      I też można będzie pisać czy chciałbyś stracić 10.000 tyś pełzaczy czy nie
    • Ja już miałem ze 4 dziury (ogolnie eventy niszczące flotę), a wczesniej przez cały rok mi się tylko jedna trafiła, mimo że puszczałem ekspy na 4 slotach dośc sumiennie.
      Własnie szkoda, że nie ma tych innych itemów, ale to pewnie żeby anty się zgadzało... a wybrałem między innymi tą klasę, żeby znaleźć pola planet.
    • Na serwerze testowym znalazłem dodatkowe pola. Ale to było chyba na podpuche. Jako ciekawostkę dodam, że po zmianie zbieracza na odkrywce różnice w produkcji kopalni zniwelowalem po dwóch dniach.A kopalnie miałem średnio 111.8 slotów na expedycje ok. 100 dziennie bez aktywnej gry. Logi z komórki w celu wysłania floty. Pod wieczór zbiórka surowca i statków z expedycji.