Lista sytuacji nadzwyczajnych - dodanie do regulaminu

  • Lista sytuacji nadzwyczajnych - dodanie do regulaminu

    Zgodnie z ostatnimi odpowiedziami supportu na zgłoszenia pushu - pragnę poprosić o zmianę regulaminu.

    Z odpowiedzi supportu jasno wynika, że popełnienie błędu przez gracza może zostać uznane za sytuację nadzwyczajną. Obecnie support potwierdził, że usunięcie moona z flotą jest sytuacją nadzwyczajną. A przynajmniej jest taką - o ile flotę usunął sobie jeden gracz.

    Proszę o dodanie listy takich sytuacji nadzwyczajnych, które powodują, że możliwe jest łamanie przez support zapisów regulaminu.

    Czy taką przyczyną nadzwyczajną będzie nie zawrócenie floty przed pułapką?
    Czy taką przyczyną będzie nieprawidłowy fs?
    Jakie jeszcze przyczyny są dopuszczalne?


    Jeżeli o takim nadzwyczajnym działaniu nie powoduje zamknięta lista przyczyn, a lista graczy - proszę o dodanie do regulaminu listy graczy (np z podziałem na uni), którzy mogą popełniać błędy i zostanie to uznane za przesłankę do jawnego łamania regulaminu.



    Sytuacja na przykładzie usunięcia moona z flotą przez gracza czubulus z uni Wezn - gdzie support (Kasia321) pozwolił na odesłanie zasobów od gracza niżej w rankingu do gracza wyżej w rankingu. Powyższa sytuacja to złamanie trzech punktów regulaminu:
    a) pożyczka recyklerów - jedynie uczestnik bitwy może o to wnioskować - to tutaj nie miało miejsca
    b) przesyłka zasobów od gracza niżej w rankingu do gracza wyżej w rankingu - czyli push
    c) zgodnie z aktualizacją regulaminu z dnia 26.05.2019 nie ma możliwości pomocy sojuszu w odbudowie (przez graczy niżej w rankingu)


    @Art
    @smoki

    To chyba wy jesteście odpowiedzialni za właściwy kształt regulaminu.

    Pozdrawiam.
    Rentier
    TOP1 Wezn (po UF)
    TOP1 Oberon
  • dexPL wrote:

    a) pożyczka recyklerów - jedynie uczestnik bitwy może o to wnioskować - to tutaj nie miało miejsca
    Ticketa może napisać zbierający złom lub uczestnik RW. Nie trzeba być uczestnikiem bitwy żeby zgłaszać pożyczkę recków.

    Nie ma czegoś takiego jak "wnioskować o pożyczkę recków". Wnioskować można o próbę na zasadzie handlu - czyli składasz propozycję czegoś i dopiero po wyraźnej zgodzie GO robisz to.
    Pożyczkę recków zgłaszamy po transporcie. :fsmile:
  • @ciap Nie trzeba zgłaszać pożyczki recków jeśli gracz jest wyżej w statystykach: . „Zgłoszenie pożyczki recyklerów w Systemie Support należy dokonać tylko w wypadku, gdy słabszy gracz użycza recyklerów graczowi silniejszemu i następuje transport słabszy -> silniejszy. W takim przypadku, jeżeli gracze nie dokonają zgłoszenia, Operator Gry może potraktować transport jako push i zablokować obydwa konta”. :thumbup:
  • @ciap

    Jeżeli by tak było jak piszesz to gracz top1 mógłby zgarniać złom z każdej bitwy - robiąc zgłoszenie o pożyczce.

    Tak, sam ticket może stworzyć także osoba przesyłająca złom. Ale instytucja "pożyczki recków" może zostać uruchomiona JEDYNIE przez uczestnika bitwy. NIKT INNY nie może prosić o pożyczkę recków. I o to tutaj chodziło. Zasoby docelowo otrzymał gracz, który NIE BYŁ uczestnikiem bitwy.

    Popatrz inaczej:
    - dowolna bitwa
    - zbiera złom gracz top20 - nie był uczestnikiem bitwy (np był sojusznikiem)
    - przesyła złom do gracza top1 (który nie był uczestnikiem bitwy - ot tak, po prostu)
    - zgłoszenie do supportu

    Jaka decyzja?
    99% że push.

    Jak widać powyżej sytuacja jest identyczna - tylko decyzja nadzwyczajna, że jednak nie push :D
    Dlatego wnioskuję aby dodać do regulaminu listę przyczyn albo listę graczy - aby sytuacja była jasna w przyszłości.

    Chyba, że potwierdzasz, że kolesiostwo i sprawa załatwiona niezgodnie z regulaminem - ale niektórzy tak mogą - wtedy ok, nic nie trzeba robić. Ale jakże bym śmiał o takie coś podejrzewać osoby z Teamu.
    Rentier
    TOP1 Wezn (po UF)
    TOP1 Oberon
  • "Jeżeli by tak było jak piszesz to gracz top1 mógłby zgarniać złom z każdej bitwy - robiąc zgłoszenie o pożyczce."

    Pożyczka to zebranie złomu i odesłanie do gracza. Top1 nawet odliczyć deuteru za lot nie może => tyle ile zebrał tyle MUSI oddać. :fsmile:

    Nie mylić z kradzieżą złomu - której nie zgłasza się bo nie jest pożyczką. Jeżeli ktoś uważa że jakiś gracz tak się pushuje należny zgłosić ten fakt do GO. Tak czyli ktoś robi RW a on zbiera ustawionym zbieraniem PZ i nic nie odsyła.

    "Tak, sam ticket może stworzyć także osoba przesyłająca złom. Ale instytucja "pożyczki recków" może zostać uruchomiona JEDYNIE przez uczestnika bitwy. NIKT INNY nie może prosić o pożyczkę recków. I o to tutaj chodziło. Zasoby docelowo otrzymał gracz, który NIE BYŁ uczestnikiem bitwy."

    Powtórzę jeszcze raz. Nie ma czegoś takiego jak pisanie do GO przed RW że będzie pożyczka recków. Więc zgłoszenie recków może wysłać każdy gracz. :fsmile:

    "Tutaj"? Nie widzę żadnego tutaj. Widzę za to propozycję zmiany regulaminu który jest oderwany od konkretnego przypadku?
  • @ciap ty piszesz o zupełnie innym przypadku - już nie pisząc nawet, że wybierasz cytaty wybiórczo

    Z poprzedniego postu:
    Bitwa - gracz top 15 zlomuje flotę gracza top20 (tylko i wyłącznie oni są uczestnikami bitwy). Złom zbiera gracz top50. Przesyła ten złom do gracza top1 - plus pisze zgłoszenie do supportu o pożyczce recków. A więc cały złom z bitwy ląduje u gracza top1, mimo, że nie był on uczestnikiem bitwy.

    Teraz rozumiesz? Czy jakoś dokładniej to rozpisać? Push czy nie push?

    Gdyby gracz top50 odesłał złom do top15 / top20 (czyli uczestników bitwy) - to sprawa jasna - nie ma mowy o pushu. Ale przesyłając do gracza nie związanego z bitwa - jaką masz lepszą definicję pushu?

    @@@@@@@@@@

    A co do kontkretów - to konkret jest - zgodnie z tym co opisałem.
    Uni Wezn
    Gracz czubulus popełnia błąd, kasując lotkę z flotą. (i jeszcze kłamie wszystkim, że niby włamanie - ośmieszając się publicznie - czego później już się wypiera :D ). Smerfy złomują flotę stojącą w głębokiej przestrzeni:
    board.pl.ogame.gameforge.com/i…5%82%C4%99boka-przestrze/

    Część złomu (zebrana przez Vissiona) - gracza niżej w rankingu - zostaje przesłana do czubulusa - gracza wyżej w rankingu. Pokaż w którym punkcie regulaminu jest to dopuszczalne - bo ja wymieniłem trzy punkty, które powyższa sytuacja łamie.

    W odpowiedzi support powołuje się na "sytuację nadzwyczajną" - więc ja właśnie proszę o dodanie definicji sytuacji nadzwyczajnej do regulaminu, aby było jasne. W końcu gracze mają stosować się do regulaminu - a aby się do niego stosować powinni mieć zapisane punkty łamiące regulamin - skoro są dopuszczalne.
    Rentier
    TOP1 Wezn (po UF)
    TOP1 Oberon
  • Nie mam neta więc ciężko się piszę. :fsmile:

    Omawiamy regulamin czy jakieś ST?
    Wydaje mi się ze komentujemy decyzję teamu.

    "Wielkie zdziwienie, bo czubkowi skasowała się lotka i flota stała na moonie bez surowców na porzuconej planecie."

    Nie wiem skąd wiecie co sie działo z złomem ale spoko.
    Jeżeli komuś skasowała sie planeta z flota i miał zgodę od teamu na oddanie złomu to nie rozumiem gdzie problem.
    Jeżeli taka decyzja była to chyba dobrze? :uhuh:
  • 1. Sama się nie skasowała. To gracz popełnił błąd.
    2. Wcześniej w takich sytuacjach nie było mowy o jakiejś pomocy - a tutaj zaistniały "nadzwyczajne okoliczności". Dlatego właśnie chciałbym, aby lista takich "nadzwyczajnych okoliczności", które pozwalają na łamanie regulaminu, została umieszczona w regulaminie. Wtedy nie byłby on łamany i wszystko cacy.
    Rentier
    TOP1 Wezn (po UF)
    TOP1 Oberon
  • @ciap już zdecydowana większość trzeźwo myślących graczy zdaje sobie sprawę że jesteś oderwana od rzeczywistości... ale skup się
    1. porzucona planeta - planeta N I C Z Y J A
    2. zakaz pomocy w obudowie - R E G U L A M I N
    3. słanie surowców z kont niżej graczowi wyżej w topce bo popełnił B Ł Ą D i został uznany za sytuację "nadzwyczajną" :E :E

    Jak ja popełnie błąd podczas za krótkiego opóźnienia czy źle zawróconej stacji również zostanie to uznane za sytuację nadzwyczajną? Przecież nie dostałem ani jednego złoma i ogólnie nie jestem złym graczem :E
  • "1. Sama się nie skasowała. To gracz popełnił błąd."

    Gracz popełnił błąd i nie dostał backupa. Dostał jedynie złom z swojej floty.
    Jeszcze niedawno ktoś na priv mi pisał że team strasznie słżbistowy jest. Że nie patrzą skąd są surowce tylko sztywno wszystko analizuje osobno. Zdecydujcie się czego chcecie.

    "2. Wcześniej w takich sytuacjach nie było mowy o jakiejś pomocy - a tutaj zaistniały "nadzwyczajne okoliczności". Dlatego właśnie chciałbym, aby lista takich "nadzwyczajnych okoliczności", które pozwalają na łamanie regulaminu, została umieszczona w regulaminie. Wtedy nie byłby on łamany i wszystko cacy."

    Krzysiuerek dostał bana bez urlopu za wulgaryzm. Wiadomo jak to się skończyło - złomem. Spadło konto top z OGame.pl (top2?). Potem zasady się zmieniły i już nie było banów za wulgi bez urlopu.
    Czy krzysiurek może czuć się poszkodowany? Zasady się zmieniają. :fsmile:
  • ciap wrote:

    Nie wiem skąd wiecie co sie działo z złomem ale spoko.
    Jeżeli komuś skasowała sie planeta z flota i miał zgodę od teamu na oddanie złomu to nie rozumiem gdzie problem.
    Jeżeli taka decyzja była to chyba dobrze? :uhuh:
    Mysle ze sami sie wyjasniacie teraz,niby kazdy Szo zyczy ale tickety wszyscy ślą zeby tylko nóż w plecy wbic xd
    @ciap was wyjasnil tym moim cytatem naszczescie ja juz nie bede gral na tym syfie od nastepnego tygodnia nie pozdrawiam ;)
  • ViZZioN wrote:

    ciap wrote:

    Nie wiem skąd wiecie co sie działo z złomem ale spoko.
    Jeżeli komuś skasowała sie planeta z flota i miał zgodę od teamu na oddanie złomu to nie rozumiem gdzie problem.
    Jeżeli taka decyzja była to chyba dobrze? :uhuh:
    Mysle ze sami sie wyjasniacie teraz,niby kazdy Szo zyczy ale tickety wszyscy ślą zeby tylko nóż w plecy wbic XD @ciap was wyjasnil tym moim cytatem naszczescie ja juz nie bede gral na tym syfie od nastepnego tygodnia nie pozdrawiam ;)
    Nic dziwnego że oszukiwanie jest powszechnie akceptowane skoro ticket jest uznawany za "nóż w plecy"...
  • ciap wrote:



    Krzysiuerek dostał bana bez urlopu za wulgaryzm. Wiadomo jak to się skończyło - złomem. Spadło konto top z OGame.pl (top2?). Potem zasady się zmieniły i już nie było banów za wulgi bez urlopu.
    Czy krzysiurek może czuć się poszkodowany? Zasady się zmieniają. :fsmile:
    I przecież o to właśnie chodzi - skoro ZMIENIŁY SIĘ ZASADY - to warto zaktualizować regulamin o te zmiany - czyż nie?

    Chyba, że jednak zasady się nie zmieniły - tylko wszystko jest kwestią uznaniowości i "korzystnego spojrzenia" odpowiedniej osoby. Ale wtedy mówi się o kolesiostwie, a nie regulaminie.
    Rentier
    TOP1 Wezn (po UF)
    TOP1 Oberon
  • @nowynick skoro odsylka zlomu do jego poprzedniego wlasciciela jest dla was jakims problemem tylko dlatego ze ktos jest nizej w statach to nie mam pytan xd a czekaj no tak bo to gleboka przestrzen.. to niech wlasciciel poprzedniej floty zmieni nick na gleboka przestrzen wtedy bedzie zgodne z regulaminem :)
  • justvroum wrote:

    @ciap już zdecydowana większość trzeźwo myślących graczy zdaje sobie sprawę że jesteś oderwana od rzeczywistości... ale skup się
    Daruj sobie to obrażanie.

    justvroum wrote:

    1. porzucona planeta - planeta N I C Z Y J A
    2. zakaz pomocy w obudowie - R E G U L A M I N
    3. słanie surowców z kont niżej graczowi wyżej w topce bo popełnił B Ł Ą D i został uznany za sytuację "nadzwyczajną"
    Nie twierdzę że to nie jest prawda.

    justvroum wrote:

    Jak ja popełnie błąd podczas za krótkiego opóźnienia czy źle zawróconej stacji również zostanie to uznane za sytuację nadzwyczajną?
    Jeżeli dostaniesz złoma a sojusznik Twój zbierze PZ to możesz zgłosić pożyczkę recków jeżeli zbierze złom z Twojej floty.

    dexPL wrote:

    I przecież o to właśnie chodzi - skoro ZMIENIŁY SIĘ ZASADY - to warto zaktualizować regulamin o te zmiany - czyż nie?
    To był przykład a nie stwierdzenie że tutaj doszło do zmiany ZASAD. Jeżeli naprawdę jest tak jak piszecie to jest to raczej analiza sytuacji niż zmiana czegokolwiek. Choć planeta porzucona jest niczyja to jednak do kogoś wcześniej należała. Złomu nie dostała przypadkowa osoba a osoba do której należała flota. Nie dostała również backupa a jedynie PZ które powstało z jego floty.

    :fsmile:
  • Czyli mogę bezproblemowo puścić atak na jakiegoś gracza z topki i się rozbić, a potem powołując się na ''Sytuację nadzwyczajną(np: urodziny kota)'' ubiegać się o zwrot pz'ta?

    Niccolò Machiavelli wrote:

    Naj­częstszy ludzki błąd - nie prze­widzieć burzy w piękny czas.






  • @Zagubiony wiem za co był ban tak to jest jak ktos pochopnie rzuca banami a potem je od razu zdejmuje o tym nie wspomnisz;) widocznie ten kto dał bana nie spojrzal na wszystkie tickety i aspekty ;)
    jak juz szukacie dziur w regulaminach to zajmijcie sie powazniejszymi rzeczami a nie takim "syfem" jak to sam ujales;)
  • TheSnacker12 wrote:

    Czyli mogę bezproblemowo puścić atak na jakiegoś gracza z topki i się rozbić, a potem powołując się na ''Sytuację nadzwyczajną(np: urodziny kota)'' ubiegać się o zwrot pz'ta?
    Jeżeli Twój sojusznik zbierze złom to wystarczy że napisze normalną pożyczkę recków i nie ma tutaj nic nadzwyczajnego.

    Powtórzę że jeżeli jest jak piszecie i doszło do oddania PZ to...

    Władza jedynie połączyła fakt posiadania floty przez gracza X i odesłania surowców powstałych z tej floty.
    Rozumiem że nie były to surowce z eko, ataku lub czego innego a konkretne surowce z konkretnej floty którą gracz X budował ileś tam lat. Nie odesłał ani grama więcej niż zebrał.
  • TheSnacker12 wrote:

    Czyli mogę bezproblemowo puścić atak na jakiegoś gracza z topki i się rozbić, a potem powołując się na ''Sytuację nadzwyczajną(np: urodziny kota)'' ubiegać się o zwrot pz'ta?
    Jako, że kot ma 9 żyć - to możesz to argumentować nawet 9 razy w trakcie jednego roku. A kotów możesz mieć więcej niż jednego :) (a nawet powinieneś mieć więcej niż jednego, aby samotny nie był)
    Rentier
    TOP1 Wezn (po UF)
    TOP1 Oberon
  • @Zagubiony jak widać nie jestem takim idealistą jak [ciach] nie musze pisac ticketa zwiazanego tylko i wylacznie z zasadami gry,bo wiem ze to są normalni ludzie a nie roboty ;) Nie codziennie flota top1 spada na gleboka przestrzen nie oszukujmy sie ;)


    Super Moderator Ruda:
    pseudocenzura
  • ciap wrote:

    TheSnacker12 wrote:

    Czyli mogę bezproblemowo puścić atak na jakiegoś gracza z topki i się rozbić, a potem powołując się na ''Sytuację nadzwyczajną(np: urodziny kota)'' ubiegać się o zwrot pz'ta?
    Jeżeli Twój sojusznik zbierze złom to wystarczy że napisze normalną pożyczkę recków i nie ma tutaj nic nadzwyczajnego.
    Powtórzę że jeżeli jest jak piszecie i doszło do oddania PZ to...

    Władza jedynie połączyła fakt posiadania floty przez gracza X i odesłania surowców powstałych z tej floty.
    Rozumiem że nie były to surowce z eko, ataku lub czego innego a konkretne surowce z konkretnej floty którą gracz X budował ileś tam lat. Nie odesłał ani grama więcej niż zebrał.
    A co w sytuacji gdy złom zbierze agresor?
    Szczęście przechyliło się na jego strone?

    Niccolò Machiavelli wrote:

    Naj­częstszy ludzki błąd - nie prze­widzieć burzy w piękny czas.






  • ciap wrote:

    TheSnacker12 wrote:

    Czyli mogę bezproblemowo puścić atak na jakiegoś gracza z topki i się rozbić, a potem powołując się na ''Sytuację nadzwyczajną(np: urodziny kota)'' ubiegać się o zwrot pz'ta?
    Jeżeli Twój sojusznik zbierze złom to wystarczy że napisze normalną pożyczkę recków i nie ma tutaj nic nadzwyczajnego.
    Powtórzę że jeżeli jest jak piszecie i doszło do oddania PZ to...

    Władza jedynie połączyła fakt posiadania floty przez gracza X i odesłania surowców powstałych z tej floty.
    Rozumiem że nie były to surowce z eko, ataku lub czego innego a konkretne surowce z konkretnej floty którą gracz X budował ileś tam lat. Nie odesłał ani grama więcej niż zebrał.
    czy WŁADZA może to zapisać w regulaminie i zasadach gry? Tak, aby się nie okazało, że w identycznym przypadku WŁADZA jednak nie dostrzeże powiązania między zasobami i ich źródłem i jednak okaże się to pushem?

    Bo decyzje WŁADZY są mocno uznaniowe. Widać wyraźną korelację pomiędzy decyzjami a znajomością z pewnymi osobami.
    Rentier
    TOP1 Wezn (po UF)
    TOP1 Oberon
  • ViZZioN wrote:

    @nowynick skoro odsylka zlomu do jego poprzedniego wlasciciela jest dla was jakims problemem tylko dlatego ze ktos jest nizej w statach to nie mam pytan XD a czekaj no tak bo to gleboka przestrzen.. to niech wlasciciel poprzedniej floty zmieni nick na gleboka przestrzen wtedy bedzie zgodne z regulaminem :)
    Nie zrozumiałeś o co mi chodzi, ale daruję sobie tłumaczenie...

    Ps. I nie musisz pisać do mnie w liczbie mnogiej, Towarzyszu!
  • TheSnacker12 wrote:

    ciap wrote:

    TheSnacker12 wrote:

    Czyli mogę bezproblemowo puścić atak na jakiegoś gracza z topki i się rozbić, a potem powołując się na ''Sytuację nadzwyczajną(np: urodziny kota)'' ubiegać się o zwrot pz'ta?
    Jeżeli Twój sojusznik zbierze złom to wystarczy że napisze normalną pożyczkę recków i nie ma tutaj nic nadzwyczajnego.Powtórzę że jeżeli jest jak piszecie i doszło do oddania PZ to...

    Władza jedynie połączyła fakt posiadania floty przez gracza X i odesłania surowców powstałych z tej floty.
    Rozumiem że nie były to surowce z eko, ataku lub czego innego a konkretne surowce z konkretnej floty którą gracz X budował ileś tam lat. Nie odesłał ani grama więcej niż zebrał.
    A co w sytuacji gdy złom zbierze agresor?Szczęście przechyliło się na jego strone?

    Art wrote:

    Wymuszenie Pushu
    Jeśli nieoczekiwanie otrzymujesz surowce od gracza słabszego może to być próba wymuszenia pushu. Jest to niedozwolone, należy więc takie postępowanie zgłosić do Operatora Gry w ciągu 72h załączając raport z dostarczenia surowców przez obcą flotę. Operator zdecyduje, czy niechciany transport należy zwrócić na planetę GO, czy nie. Niechciane surowce można także odesłać do osoby wysyłającej (w ciągu 72h).
    Podobne postępowanie następuje w przypadku, gdy gracz słabszy celowo rozbija się o Ciebie.

    Uwaga, push obejmuje powyższe przypadki, jednakże nie jest do nich ograniczony.
    Czasem warto poczytać nim zabierzemy sie za dyskusje ;)