Aż na 6?!
Wersja 7.x - dyskusja
-
-
@LA PUTIN LABAMBA oczywiście, że mali piraci i obcy wyglądają ładnie, nawet jak mi się trafili piraci przy 10k GS to było całkiem ładnie. Ale jak w kalkulatorku podstawię nawet techy 6/20/20 to wychodzi mi zwrot slota po 922 ekspach, podczas gdy LM/DT zwracają się po 242 a CM/DT po 244
Więc 922 ekspy na zwrot slota to żaden zarobek, bo wystarczy, że się noga powinie i wpadnie nadprogramowa dziura i już z 922 robi się 1611. Przy czasie lotu GSa życzę powodzenia
Kombinowałem z techami i najwięcej tu daje Opancerzenie, ale musiałby je mieć na poziomie 33, co może i nie jest wyczynem dla ruska, ale to 8,5kkk pkt podczas gdy on ma w badaniach 1,3kkk. Przy pancerzu 33 zwrot GSowego slota byłby "już" po 626 ekspach, co jest bardzo dużym skokiem w porównaniu do wyjściowego 922. Oczywiście można też założyć, że rusek jedzie na farcie: mali piraci i mali obcy na GSach to może być to paliwo napędowe. Do czasu. -
Ja nic nie liczylem, mowie tylko co widzialem ze screenshota, raczej gsow na expy nie puszcze z moimi techami, juz nie mowiac ze gram na uni bez handlarza to ledwo na loty na expy mi wystarcza
-
Nie wiem co to za oszczędności na paliwie jak mu spadnie 1k gs to już jest 1mld deu na odbudowę
-
Starrk napisał(a):
@LA PUTIN LABAMBA oczywiście, że mali piraci i obcy wyglądają ładnie, nawet jak mi się trafili piraci przy 10k GS to było całkiem ładnie. Ale jak w kalkulatorku podstawię nawet techy 6/20/20 to wychodzi mi zwrot slota po 922 ekspach, podczas gdy LM/DT zwracają się po 242 a CM/DT po 244
Więc 922 ekspy na zwrot slota to żaden zarobek, bo wystarczy, że się noga powinie i wpadnie nadprogramowa dziura i już z 922 robi się 1611. Przy czasie lotu GSa życzę powodzenia
Kombinowałem z techami i najwięcej tu daje Opancerzenie, ale musiałby je mieć na poziomie 33, co może i nie jest wyczynem dla ruska, ale to 8,5kkk pkt podczas gdy on ma w badaniach 1,3kkk. Przy pancerzu 33 zwrot GSowego slota byłby "już" po 626 ekspach, co jest bardzo dużym skokiem w porównaniu do wyjściowego 922. Oczywiście można też założyć, że rusek jedzie na farcie: mali piraci i mali obcy na GSach to może być to paliwo napędowe. Do czasu.
-
Wrócę do domu to dam screena z jego RW z expow tech bojowy ma nie 6 a 3 co na piratach daje 0 bojowej i 0 strat nawet na najcięższych piratach. Techy ma jakoś 3/25/25
-
@asherl zapewne fakt w tym, że fart mu sprzyja i nie ma obecnie tylu dziur ile powinien mieć. Nie rozumiem dlaczego pytasz mnie "panie, ale jak to 2+2 to 4, kiedy ruskowi ewidentnie wychodzi 5". Statystyka dostępna jest dla wszystkich. Pozostaje podstawić wartości, wyliczyć minimalny i maksymalny zysk z każdego wydarzenia, uwzględnić średnią ilość dziur i proszę bardzo, otrzymasz wynik, w którym plasuje się 50% społeczeństwa. Cytujesz cały post, ale widać, że z czytaniem problemy jednak masz:
"Oczywiście można też założyć, że rusek jedzie na farcie: mali piraci i mali obcy na GSach to może być to paliwo napędowe. Do czasu."
Zatem powtórzę: obecnie rusek jedzie na farcie. Fart można zrozumieć wszelako:
a) trafia więcej małych piratów/obcych niż średnia
b) trafia mniej średnich/dużych piratów/obcych niż średnia
c) trafia mniej dziur niż średnia
Jedno pojęcie, a ile czynników. Trudne do zrozumienia, no nie? Ale czego się spodziewać po kimś, kto spawał PC na ekspy na tym poziomie rozgrywki.
E: @Uudelleen - to naprawdę nie jest takie trudne do weryfikacji. Wklep najcięższych piratów do trashsima i wyjdzie Ci i tak na to, że wysyłając 50k GS spada tam ich prawie 900. Nawet przy bojowej lvl 3 to niewiele zmienia, bo zaczyna tracić sporo na średnich obcych.
Powtórzę: mając zwykłe ludzkie szczęście i trafiając piratów lub małych obcych można zarobić nawet bombowcami. Ale długofalowo poleganie na szczęśćiu jest ryzykowne. Jedna osoba zarabiająca krocie latając Pancernikami daje przykład reszcie. Reszta zaczyna latać Pancernikami i nagle już nie jest tak kolorowo. Dlaczego? Bo nie ma to podparcia matematycznego.
Serio nie mnie przekonujcie, ale po prostu sprawdzcie sami:
Trashsim i liczysz wartość minimalną, maksymalną i średnią każdego eventu:
Piraci:
Event mały (90%): 22-33% pkt strukturalnych naszej floty + 5 Lekkich Myśliwców
Event średni (9%): 44-55% pkt strukturalnych naszej floty + 3 Krążowniki
Event duży (1%): 72-88% pkt strukturalnych naszej floty + 2 Okręty Wojenne
Obcy :
Event mały (90%): 36-44% pkt strukturalnych naszej floty + 5 Ciężkich Myśliwców
Event średni (9%): 54-66% pkt strukturalnych naszej floty + 3 Pancerniki
Event duży (1%): 81-99% pkt strukturalnych naszej floty + 2 Niszczyciele
*Najlepiej sprowadzić wszystko do wspólnego mianownika w postaci j. deuteru*
10.000 x koszt spalania
720 x mali piraci
72 x średni piraci
8 x duzi piraci
360 x mali obcy
36 x średni obcy
4 x duzi obcy
25 x czarna dziura
Następnie wszystkie powyższe wartości dodajecie, a wynik dzielicie przez 10.000. W ten sposób otrzymacie średni zarobek na jednej ekspedycji. Na koniec liczycie koszt waszego slota w przeliczeniu na jednostki deuteru i tę wartość dzielicie przez średni zarobek na jednej ekspedycji. Tak otrzymujecie średnią ilość ekspedycji potrzebnych na zwrócenie się slota. Im niższy wynik tym szybciej zarabiacie, im wyższy wynik tym wolniej.Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Starrk ().
-
smoki napisał(a):
Drodzy Gracze,
w dniach 18-19.09.2020, macie szansę znaleźć 9x więcej Antymaterii na ekspedycyjnej wyprawie.
Życzymy miłej gry!
Wasz OGame Team
Czy moderatorom płacą za każdy usunięty post?? -
Starrk napisał(a):
@asherl zapewne fakt w tym, że fart mu sprzyja i nie ma obecnie tylu dziur ile powinien mieć.
start: marzec 2005, uni6, sojusz NoMercy. Od: 29 maj 2018, uni68, sojusz P N -
Ja nie wiem skąd wy bierzecie te statystyki po ilu expach zwraca się slot ta wartość przy lm/dt dla mnie jest dziwna 242 expy. Na moim przykładzie latam obecnie 1.5kk LM i 350k DT w slocie. Walk w porównaniu do innych wydaje mi się że trafiam mało (max 3-4 starcia dziennie, raz na tydzień uda się więcej trafić). Dziennie spokojnie z ekspow mam surke żeby wyspawac 500k LM i 100k dt (i jeszcze zostaje na wymianę dexu) co daje odbudowę slota po 3dniach czyli około 150expach.
-
@Uudelleen 242 ekspy na zwrócenie slota LM/DT obowiązuje przy proporcjach 2:1 LM:DT, U ciebie jest 4:1, przez co realnie masz dłuższy czas zwrócenia slota. Do tego uwzględniasz jedynie "tu i teraz". 242 ekspy na zwrot jest wyliczone dla próby 10 tysięcy ekspedycji, w skład których wchodzą również spalanie, dziury i każdy rozmiar wydarzenia. W próbie 150 exp możesz mieć więcej RW i nie trafić na dziurę, dzięki czemu zejdziesz poniżej 100 ekspów na zwrot slota
-
Starrk napisał(a):
@Uudelleen 242 ekspy na zwrócenie slota LM/DT obowiązuje przy proporcjach 2:1 LM:DT, U ciebie jest 4:1, przez co realnie masz dłuższy czas zwrócenia slota. Do tego uwzględniasz jedynie "tu i teraz". 242 ekspy na zwrot jest wyliczone dla próby 10 tysięcy ekspedycji, w skład których wchodzą również spalanie, dziury i każdy rozmiar wydarzenia. W próbie 150 exp możesz mieć więcej RW i nie trafić na dziurę, dzięki czemu zejdziesz poniżej 100 ekspów na zwrot slota
Ludzie nie rozumieją w ogóle statystyki - patrzą na ostatni dzien lotów i wyciągają z tego wnioski globalne. Patrzą na liczbę czarnych dziur u siebie - i wyciągają statystyki globalne. I tak cały czas. -
ale ja nie patrze na ostatni dzien tylko taka moja obserwacja z ostatnich 2 miesiecy ze na slota zarabiam srednio co 3 dni, a ilosc starc 3-4dziennie to przy innych ktorzy maja non stop po 7-8 to jest bardoz malo
-
Tłumacząc na prostym przykladzie: latam o ponad pół roku i czarnych dziur od 16 marca miałem 8, nawet dzień po dniu (a niektórzy mieli 2 w 1 fali), ale ostatnie 35 dni nie miałem ani jednej. To jeśli ktoś puszcza od miesiąca i ma farta i 0 dziur, to może myśli, że to czysty zysk, a drugi może miał już 4 dziury i dawno zmienił klasę.
Dopiero jakby latać kilka lat to się raczej wyrówna i wszyscy będą mieć po tyle samo dziur +/- błąd statystyczny.
Po takiej zmianie blansu, jaką proponują, powinna być dla wsystkich darmowa zmiana klasy, dostępna np. 1 miesiąc.
Najlepiej to żeby wszystko było darmowe
Dokonałeś wyboru i byłeś zadowolony ale nagle ciach chcą uciąć klasę by była na równi z pozostałymi i nagle blee nieładnie oddawać mi to tamto siamto bo mnie się należy xD ja nie mogę być stratny (co z tego że w ostatnie pół roku podskoczył 300 miejsc w górę bez żadnego skilla) mi się należy i teraz ja chce mieć za darmo wybór klasy bo mi się teraz nie podoba i foch i lepiej dajcie mnie to za darmo bo antymaterii nie kupię to lepiej uważajta a zresztą i tak nie kupował bo na ekspach znalazł ale znowu źle bo i to mi ucieli złodzieje xD -
Pisałem już jakis miesiąc temu:
Ekspy sie kończą.Sprzedam metal na Quantum.
Nick w grze: Muniekk -
Jak tak widzę tych wszystkich ukontentowanych ludzi to kojarzy mi się z tym:
I wez tu teraz tłumacz wszystkim nosaczom sundajskim, że wyłączenie klasy to nie to samo co balans... -
Starrk napisał(a):
I wez tu teraz tłumacz wszystkim nosaczom sundajskim, że wyłączenie klasy to nie to samo co balans...
Moim zdaniem to mimo wszystko jest balans, tylko że kolejne po wycofaniu przedmiotów z rynku odejście od jakiegoś pomysłu.
Lwica jest boska :) -
Pan Krecik napisał(a):
Najlepiej to żeby wszystko było darmowe
Dokonałeś wyboru i byłeś zadowolony ale nagle ciach chcą uciąć klasę by była na równi z pozostałymi i nagle blee nieładnie oddawać mi to tamto siamto bo mnie się należy ja nie mogę być stratny (co z tego że w ostatnie pół roku podskoczył 300 miejsc w górę bez żadnego skilla) mi się należy i teraz ja chce mieć za darmo wybór klasy bo mi się teraz nie podoba i foch i lepiej dajcie mnie to za darmo bo antymaterii nie kupię to lepiej uważajta a zresztą i tak nie kupował bo na ekspach znalazł ale znowu źle bo i to mi ucieli złodzieje xD
@Starrk a czego Ty byś oczekiwał?
Bo ja słysząc takie zrzędzenie wyobrażam sobie jak Lance Armstrong jedzie na dopingu zdobywając tytuły i nagle wszyscy się o tym dowiadują i zabierają mu medale. A on wychodzi i mówi "ej ale przecież każdy mógł jechać na dopingu mieliście wybór. Wolałeś przez 9 miesięcy dzielnie dochodzić do formy jako zbieracz/generał to masz pecha, trzeba było wybrać odkrywcę. To ja teraz będę uczciwie jeździł ale macie jeździć na moich warunkach bo Wasze są be i ja teraz nie mogę przez 9 miesięcy patrzeć jak wy mnie doganiacie, dlatego ja muszę mieć to za darmo albo ma być jak dawniej" napuchles 9 miesięcy? No to gratuluję. Teraz nie odpowiada Ci klasa? No to ją zmień ale za anty, bo jako odkrywca miałeś też większe szanse na anty.
Cebuloza świadczenie klasa+ -
Ciekawym jest w ogóle stawianie koło siebie słów skill i expy.
-
Pan Krecik napisał(a):
Lance Armstrong jedzie na dopingu
Lwica jest boska :) -
Krecik a co z ludźmi którzy np. nosili się z zamiarem zmiany klasy od dłuższego czasu bo się jakoś wahali koledzy namawiali ale oni nie bardzo chcieli i w końcu mówią ok kupuje Anty płace 100zł zmieniam klase. I tu nagle zonk na następny dzień wchodzi info o nerfie i teraz te osoby są 100zł w plecy. Podałem przykład odkrywcy ale to się tyczy każdej klasy. dlatego uczciwym byłoby możliwość zmiany klasy jak nie za darmo to po jakieś dużej promocji i nie mówie tu o 100k anty taniej tylko jakaś większa z okazji tego że zmieniają coś w klasach, ale jak to tu już wcześniej padło to jest też jeden z celów tego balansu. Ludzie będą chcieli zmienić i musza znowu Euro wydac
-
buleon napisał(a):
Pan Krecik napisał(a):
Lance Armstrong jedzie na dopingu
A problemem jest, że niektórzy zainwestowali dużo w to zeby zmienić styl gry i przesiąść się na ekspy i powinno być tak, że płaci się karę za własne błędy, a nie za pomyłkę twórców gry. Jako latający na ekspy górnik, będę mieć zbędna flotę. Może Krecik patrzy na to z perspektywy konta które ma rok, ale niektórzy maja konta po kilkanaście lat i planują grę nie na rok, a na dłużej.
Ja akurat sobie poradzę, ale niektórzy pewnie oddadzą konta.
Uudelleen napisał(a):
Krecik a co z ludźmi którzy np. nosili się z zamiarem zmiany klasy od dłuższego czasu bo się jakoś wahali koledzy namawiali ale oni nie bardzo chcieli i w końcu mówią ok kupuje Anty płace 100zł zmieniam klase. I tu nagle zonk na następny dzień wchodzi info o nerfie i teraz te osoby są 100zł w plecy. Podałem przykład odkrywcy ale to się tyczy każdej klasy. dlatego uczciwym byłoby możliwość zmiany klasy jak nie za darmo to po jakieś dużej promocji i nie mówie tu o 100k anty taniej tylko jakaś większa z okazji tego że zmieniają coś w klasach, ale jak to tu już wcześniej padło to jest też jeden z celów tego balansu. Ludzie będą chcieli zmienić i musza znowu Euro wydac
Pewnie w regulaminie gdzies zaakceptowałes zgodę że nie wnosisz roszczeń w związku z rozwojem gry.
Inaczej: a co z wszystkimi latami przez które grałes za darmo ? Kto za to zapłaci ?Sprzedam metal na Quantum.
Nick w grze: Muniekk -
Uudelleen napisał(a):
Krecik a co z ludźmi którzy np. nosili się z zamiarem zmiany klasy od dłuższego czasu bo się jakoś wahali koledzy namawiali ale oni nie bardzo chcieli i w końcu mówią ok kupuje Anty płace 100zł zmieniam klase. I tu nagle zonk na następny dzień wchodzi info o nerfie i teraz te osoby są 100zł w plecy.
-
Calipso napisał(a):
To chyba oczywiste? Ale! wzrost Odkrywcy w czasie (np. po roku) jest o połowę mniejszy, w porównaniu do tego co jest teraz, bo będzie o połowę mniej starć.
przekonaliście mnie
Logicznym jest ,że strata 1 floty ekspedycyjnej jest dużo większą stratą niż strata dwóch flot ekspedycyjnych.
I wszystko jasne, dziękuję za wyjaśnienie. -
Co do pieniążków i antymaterii to sprawa jest prosta. W regulaminie masz wzmiankę o tym, że płacisz za dostarczenie antymaterii i za nic innego.
-
Czy spotkał się ktoś znowu z bugiem stoczni i klonowaniem produkcji? Na dwie planety wysłałem tyle samo surowca, wrzuciłem tyle samo pc (po 40k), wrzuciłem urlop na kilka dni, po ściągnięciu patrzę iż na jednej planecie zrobiło się 40k a na drugiej 55k. Ja przygodę z grą skończyłem ale możecie próbować, zawsze jakieś dodatkowe statki wpadną
-
internetowa gierka a emocji conajmniej jak na rodeo xD ludzie zluzujcie poślady bo i tak niemiaszki będą ruchac na kase. Update klas byl do przewidzenia predzej czy później. Teraz fuzja idzie, wiele osób przesiądzie się na generałów i hajs bedzie lecial dalej. Fuzja się skonczy, duzo osob na generala pojdzie to stwierdza, że jednak za mocno znerfili odkrywcę i wrócą do tego co było. A Wy dalej myślcie, ze postami na bardziej cos zyskacie xD
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 4
4 gości