Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Avinashi napisał(a):

druga sprawa atak związku zmieniony na atak łączony, a po dołączeniu kolejnych slotów obrońca widzi XXX ataków, tyle ile slotów a ACSie tyle wrogich misji i wyobraź sobie że widzisz taki ACS w którym gracze dzielą floty na 16 slotów - 16 ataków widzisz. Dodajny do tego od każdego po 5 dodatkowych ataków na farming i gracz widzisz 16+25 (=41) ataków no więc ekhm zawał murowany taa?
      Czyli teraz jak ktoś rozdzieli swoją flotę na 7 grup i poleci w ACSie z samym sobą to mamy 7 ataków = ban za bash? :D
      Uni1: Maki Maki vel Gin [ETREA] - RIP
    • @Ruda spokojnie, wszyscy o tym wiedzą (mam nadzieję), co nie zmienia faktu, że trochę pożartować z gry chyba jeszcze wolno ;)

Co do samych ASCów, to wydaje mi się, że zmiana jest po prostu zbędna i to co się teraz wyświetla może wprowadzać w błąd. Ewentualnie można by to wyświetlać jako jeden atak za każdego gracza w ACSie, chociaż z samego podglądu też byłoby to trochę mylące.
      Uni1: Maki Maki vel Gin [ETREA] - RIP
    • Już jest wykrzaczona. Tak jak Ruda napisała -> zmienili jedynie kosmetykę gry. Tyle, że kosmetykę zmienili również podczas wychodzenia 7.x, bez zmian w backendzie, jedynie frontend został jakkolwiek zaktualizowany co spowodowało wysyp bugów, których do tej pory nie są w stanie załatać... widzimy teraz tego podejścia kolejne efekty -> zmiany we frontendzie, które nie mają żadnego pokrycia w kodzie gry, rezultat? Brak informacji o tym ile surowców doleciało/wróciło blablabla... ciekaw jestem na co jeszcze wpadną ;)
    • [ciach]

Btw, widze, ze wiele ludzi narzeka wiec i ja ponarzekam :P robia aktualizacje do gry, ktora ma cos poprawic niby. Moze i jedno poprawili ale dlaczego przy okazji zepsuli kilka innych rzeczy wplywajacych na estetyke gry? Jakim trzeba byc inteligentnym czlowiekiem by poprawiajac jedno, zespuc cos innego "przy okazji"...

Super Moderator Ruda:
      offtop
    • Elkanen napisał(a):

[ciach]
      Btw, widze, ze wiele ludzi narzeka wiec i ja ponarzekam :P robia aktualizacje do gry, ktora ma cos poprawic niby. Moze i jedno poprawili ale dlaczego przy okazji zepsuli kilka innych rzeczy wplywajacych na estetyke gry? Jakim trzeba byc inteligentnym czlowiekiem by poprawiajac jedno, zespuc cos innego "przy okazji"...
      W IT to akurat jest regułą. Dlatego każda nowa wersja MUSI BYĆ TESTOWANA. A GF testuje na produkcji - tzn wypuszcza wersję, a gracze testują. I problem jest wtedy gdy wypuszczą wersję powodującą klonowanie - bo nagle w tydzień (optymistycznie, zanim poprawią) już wszystkie uni są zaorane zasobami / flotami z klonowania.

Z tego co piszecie wynika jeszcze jedna rzecz - oni NIE TESTUJĄ nawet najmniejszych spraw - pewnie jedyny scenariusz jaki jest testowany dla nowej wersji to zakup anty (bo to wiadomo - MUSI działać). Skoro oni nie przetestowali głupiego farmienia, expa i zbiórki złomu - plus widoku ataków (ile to roboty - 30 min? ) to teraz macie tego efekty.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Elkanen napisał(a):

Btw, widze, ze wiele ludzi narzeka wiec i ja ponarzekam :P robia aktualizacje do gry, ktora ma cos poprawic niby. Moze i jedno poprawili ale dlaczego przy okazji zepsuli kilka innych rzeczy wplywajacych na estetyke gry? Jakim trzeba byc inteligentnym czlowiekiem by poprawiajac jedno, zespuc cos innego "przy okazji"..
      Odpowiedź jest bardzo prosta.
      Wygląda na to, ze ktoś wprowadzając poprawki zamiast edytować pliki wziął jakieś stare wersje, dopisał co miał dopisać i podgrał na serwer - dzięki temu to co było wcześniej poprawione i działało normalnie trafił szlak.
      Zrobili dwa kroki do tyłu by zrobić jeden do przodu i teraz znów trzeba poprawiać. Nie wiem może robią to specjalnie żeby ich z roboty nie wyrzucili :D

Idzie Helmut za plecami programistów i patrzy co robią, a oni 5 raz klepią ten sam kod :D
      Ja ja gut gut :D
      Praca wre !
    • Z resztą wprowadzając te pz z ekspedycji popsuli grę plując w twarz głównie górnikom więc moim zdaniem nie ma co tutaj gadać o jakiś kosmetycznych sprawach.

Z resztą z tego co widzę to wystarczy aby znajomy założył konto na uni na którym grasz i już może codziennie przesyłać Ci złote dopalacze z importu/licytatora za 200k metalu. I tak razy 20.

Administracja nie widzi w tym problemu bo jest ukochany ryneczek i jeszcze się cieszą że ilość kont na uni wzrasta :D
      Albo jak grasz kumplem na jednym uni i ty masz top 100 a on top 500 i go łoisz 3 razy na tydzień z surowców. Na innym uni jest odwrotnie i on cię łoi to już wyłapanie takiej sytuacji przekracza możliwości intelektualne naszych adminów. :D

A jeszcze lepsze jest jak team nie pracuje w weekend ale w sobotę i niedzielę siedzą w grze i puszczają po 80 ekspedycji dziennie :D

kabaret :D
    • Ja tam myślę, że to wina tej obsuwy jaką mieli w poniedziałek. Miało być na spokojnie 3 godziny. A tu sprawa się rypła i było pół godziny :E
      Dodam jeszcze tylko, że blokada wtedy była pierwotnie aktywna do 10,00 a potem przedłużona po kilku-kilkunastu minutach do 11,30 :thumbsup: :thumbsup:

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King
    • Avinashi napisał(a):

Ja tam myślę, że to wina tej obsuwy jaką mieli w poniedziałek. Miało być na spokojnie 3 godziny. A tu sprawa się rypła i było pół godziny :E
      Dodam jeszcze tylko, że blokada wtedy była pierwotnie aktywna do 10,00 a potem przedłużona po kilku-kilkunastu minutach do 11,30 :thumbsup: :thumbsup:
      Patche są tworzone w środowisku testowym... podczas przerwy technicznej są jedynie wgrywane. Teoretycznie więc poniedziałkowe problemy nie powinny mieć wpływu na jakość poprawki. No chyba że nie wszystko się wgrało jak powinno ( w sensie tylko część plików została zaktualizowana).
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • wampek napisał(a):

Avinashi napisał(a):

Ja tam myślę, że to wina tej obsuwy jaką mieli w poniedziałek. Miało być na spokojnie 3 godziny. A tu sprawa się rypła i było pół godziny :E
      Patche są tworzone w środowisku testowym... podczas przerwy technicznej są jedynie wgrywane. Teoretycznie więc poniedziałkowe problemy nie powinny mieć wpływu na jakość poprawki.
      Te patche świadczą o jakiś programistów :)
    • wampek napisał(a):

Patche są tworzone w środowisku testowym... podczas przerwy technicznej są jedynie wgrywane.
      Przy błędach jakie się pojawiają za każdym razem, gdy wgrywają nowy patch, odnoszę wrażenie, że są tworzone na bieżąco podczas właśnie tychże przerw technicznych :E

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King
    • dexPL napisał(a):

Elkanen napisał(a):

RolnikSzukaZony napisał(a):

Ruda nie kompromituj się i nie kasuj postów. Wszystko jest o cudownej wersji a przy okazji o naszych pseudo zwierzchnikach.
      Ale ona przeciez od tego jest by wg wlasnego widzimisie uznawac co jest na temat a co nie i dawac bany z dupy za "nadmierna ilosc postow niezwiazana z tematem" :D Btw, widze, ze wiele ludzi narzeka wiec i ja ponarzekam :P robia aktualizacje do gry, ktora ma cos poprawic niby. Moze i jedno poprawili ale dlaczego przy okazji zepsuli kilka innych rzeczy wplywajacych na estetyke gry? Jakim trzeba byc inteligentnym czlowiekiem by poprawiajac jedno, zespuc cos innego "przy okazji"...
      W IT to akurat jest regułą. Dlatego każda nowa wersja MUSI BYĆ TESTOWANA. A GF testuje na produkcji - tzn wypuszcza wersję, a gracze testują. I problem jest wtedy gdy wypuszczą wersję powodującą klonowanie - bo nagle w tydzień (optymistycznie, zanim poprawią) już wszystkie uni są zaorane zasobami / flotami z klonowania.
      Z tego co piszecie wynika jeszcze jedna rzecz - oni NIE TESTUJĄ nawet najmniejszych spraw - pewnie jedyny scenariusz jaki jest testowany dla nowej wersji to zakup anty (bo to wiadomo - MUSI działać). Skoro oni nie przetestowali głupiego farmienia, expa i zbiórki złomu - plus widoku ataków (ile to roboty - 30 min? ) to teraz macie tego efekty.

Tak testują jak na PTS przed 7.0 - masa bugów zgłoszona przez ludzi i co? Nic, praktycznie wszystkie pojawiły się w finalnej wersji. :)
      "Jeśli plan A nie wypali, należy mieć plan B, a nie plan A z odzysku."

COMA
    • NowyLolek napisał(a):

Eloy Martinez napisał(a):

Czy zauwazyliscie spadek zdarzenia piratow na ekspach? od poniedzialkowej aktualizacji..
      Wczoraj była masakra:
      Przedwczoraj za to 6 razy piraci/obcy.
      @Eloy Martinez

Co update czy aktualizacja to jest ta sama śpiewka - znajdzie się jakiś gracz, który dzień później dostanie mniej piratów - i od razu panikuje "UWAGA, ograniczyli piratów, zmienili kod itp". Ludzie - oni odkrywcy nie zmienią przez następne pół roku, jak nie więcej. Raz, że nie mają czasu na takie pierdoły jak balans. Dwa, skoro ludzie z polskiego supportu nie wiedzą, że odkrywca jest przegięty i jeszcze zbierają jakieś dowody na to (serio ... :D - po 4 miesiącach mega przyrostów odkrywców). A trzy, programiści GF nie potrafią zmienić nawet prostych rzeczy - a wy uważacie, że coś w tle poprawią.

Moje zdanie jest proste - każdy, kto pisze, że niby coś zmienili, bez sensownych, dwu-trzy tygodniowych statystyk - robi z siebie idiotę. I tyle. Bo nie rozumie jak działa statystyka i szansa % na jakieś zdarzenie. Plus - przecież MMORPG to żadna tajemna siła - sprawdzenie ile mniej więcej piratów / czarnych dziur mieli inni gracze (wiadomo - ci najwięksi) - trwa 3 minuty. I ładnie widać czy coś się zmieniło także u nich.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • dexPL napisał(a):

NowyLolek napisał(a):

Eloy Martinez napisał(a):

Czy zauwazyliscie spadek zdarzenia piratow na ekspach? od poniedzialkowej aktualizacji..
      Wczoraj była masakra:Przedwczoraj za to 6 razy piraci/obcy.
      @Eloy Martinez
      Co update czy aktualizacja to jest ta sama śpiewka - znajdzie się jakiś gracz, który dzień później dostanie mniej piratów - i od razu panikuje "UWAGA, ograniczyli piratów, zmienili kod itp". Ludzie - oni odkrywcy nie zmienią przez następne pół roku, jak nie więcej. Raz, że nie mają czasu na takie pierdoły jak balans. Dwa, skoro ludzie z polskiego supportu nie wiedzą, że odkrywca jest przegięty i jeszcze zbierają jakieś dowody na to (serio ... :D - po 4 miesiącach mega przyrostów odkrywców). A trzy, programiści GF nie potrafią zmienić nawet prostych rzeczy - a wy uważacie, że coś w tle poprawią.

Moje zdanie jest proste - każdy, kto pisze, że niby coś zmienili, bez sensownych, dwu-trzy tygodniowych statystyk - robi z siebie idiotę. I tyle. Bo nie rozumie jak działa statystyka i szansa % na jakieś zdarzenie. Plus - przecież MMORPG to żadna tajemna siła - sprawdzenie ile mniej więcej piratów / czarnych dziur mieli inni gracze (wiadomo - ci najwięksi) - trwa 3 minuty. I ładnie widać czy coś się zmieniło także u nich.
      Gdzie sie to sprawdza? wrocilem do gry po kilku latach..
    • @Eloy Martinez

Jak już pisano - mmorpg-stat.eu/list_live_points.php?pays=4&univers=_149

Wybierasz PL i dane uni.

Dodatkowo przełączając się między Points a MD/ML łatwo widać kilka rzeczy:
      - jak jest duże MD i mniejsze ML => najpewniej trafieni piraci / obcy - 20% z (MD+ML) to zarobek na zlomie - oczywiście zakładając, że nikt inny nie padł w tym czasie
      - jak popatrzysz na kolejne godziny danego dnia - to widać kiedy ktoś coś trafił. Wiedząc jaką flotą lata - łatwo określić pojedynczych piratów a np 3 piratów w fali
      - jak trafi ktoś czarną dziurę - to będzie duży minus jako ML (zawsze) i Points (o ile nie dorobił)
      - i znów - przeliczając stratę danego gracza - łatwo zobaczysz czym lata (tzn ile panca). Jasne, nie wiesz czy to ow czy lmy czy pance - ale wiesz jaka wartość floty
      - oczywiście danego gracza warto obserwować przez kilka dni, wtedy masz pewność, że się nie pomyliłeś co do wielkości floty na expie.

Plus ogólnie - 20% z MD danego dnia możesz liczyć jako zysk danego gracza z piratów. Rzadko sie zdarza, że ktoś lata na graczy - więc raczej się sprawdzi. Podobnie 20% z MD z jakiegoś okresu - zazwyczaj pokrywa się z przyrostem miesięcznym :)
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon