Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• @Nonick u nas nie ma np. zapisu na temat lagowania falangi jeżeli wiesz co to jest. Jeżeli natomiast nie wiesz to przy puszczeniu kilkudziesięciu czy też kilkuset misji na jedną planetę fala potrzebuje kilku-kilkunastu sekund żeby się wczytać co może być pomocne w bezpiecznym zawróceniu stacjonuj i utrudnieniu jego wyliczenia. Angielskie zasady dokładnie precyzują kto ile misji może wysłać na taką planetę natomiast na polskim forum nie ma o tym żadnej wzmianki, google translator nie najgorzej to tłumaczy jeżeli nie znasz angielskiego to możesz sobie wrzucić :D
      @ciap w tym wątku 80% postów nie tyczy się tematu, na angielskim forum podobnie z tym że tam nawet wyzywali team i nikt tego nie kasował tylko to zaakceptowali i prosili ludzi żeby łagodniej dobierali słowa a jak najbardziej tyczy się tego o czym wcześniej pisałaś. ZASADY, niby mają być równe dla wszystkich a tu cyk :E , btw. na podstawie którego regulaminu banujecie graczy? Polskiego czy angielskiego?
    • buleon napisał(a):

Ale to się da załatwić jednym zdaniem w IZG. Wystarczy dopisać pod punktem o pushu: "Powyższe zasady obowiązują zarówno na rynku, jak i w handlu bezpośrednim." O ile rzecz jasna macie możliwość sprawdzenia tego, kto za ile handluje.
      Rynek jest funkcjonalnością, która ma się regulować sama.

buleon napisał(a):

1) Handlowa niedziela - tu już osobiście dałeś ciała z tą edycją posta, która zaburzyła proces wprowadzenia dobrej zmiany. Straciłeś zaufanie.
      2) Obietnica stworzenia tematu do zadawania pytań odnośnie zasad - nadal nie stworzony, a rozwiązałby wiele problemów.
      3) Projekt z pytaniami do programistów - odpowiedzi miały być w okolicach 3 października, mamy okolicę 3 stycznia następnego roku.
      4) Obecna sytuacja z przelicznikami na rynku - gracze nie wiedzą jak mają grać, co mogą, a czego nie mogą. Tutaj przydałoby się jakieś sensowne, zerojedynkowe ogłoszenie. Ogłoszenie najlepiej rozesłane jako spam w grze.
      5) Unikacie odpowiedzi na zadawane pytania.
      1) Handlowa niedziela pokazała tylko patologię z jaką się zmierzamy i to, że nic nie można ogłaszać z wyprzedzeniem. Owszem to był błąd - zmiany winny wchodzić od razu z momentem ogłoszenia bez dawania pola do manewru i ew. nadużyć. Zmiana decyzji została podyktowana sytuacją jaka miała miejsce w poprzedzający weekend i to na wniosek samych graczy. Musiałem podjąć trudną decyzję, która jak widać wymagała poświęcenia owego zaufania. Nic już na to nie poradzę.
      2) Temat możesz założyć sam, nie widzę potrzeby, abym to ja musiał go założyć. Wszelkie rzeczowe wątpliwości i argumenty będziemy brać pod uwagę.
      3) Nie mam na ich temat informacji. Popytam o to w styczniu
      4) Rynek z założenia ma się regulować sam. Napisałem już wcześniej, że nie mogę narzucać na niego dodatkowych zasad. Jak widać, rynek zawiera błędy i stąd też nie mogę napisać obecnie nic zero-jedynkowo.
      5) Na wiele pytań sami nie posiadamy odpowiedzi, stąd też nie mamy możliwości ich przekazania.

buleon napisał(a):

Czy mam przez to rozumieć, że na rynku mogę handlować z kim chcę (słabszy/silniejszy) i po dowolnych przelicznikach?
      Na tę chwilę tak. O ile nie rodzi to patologicznych zachowań, które muszą zostać wyeliminowane poprzez modyfikację rynku ew. poprawy błędu, tak jak chociażby wspomniany błąd w tolerancji. Sprawdzamy informacje od Was i jeżeli coś godzi w grę fair-play postaramy się pomóc.
      Od tego jest właśnie dział błędów, gdzie należy takie sytuacje zgłaszać.
    • Art napisał(a):

Na tę chwilę tak. O ile nie rodzi to patologicznych zachowań, które muszą zostać wyeliminowane poprzez modyfikację rynku ew. poprawy błędu, tak jak chociażby wspomniany błąd w tolerancji. Sprawdzamy informacje od Was i jeżeli coś godzi w grę fair-play postaramy się pomóc.
      Od tego jest właśnie dział błędów, gdzie należy takie sytuacje zgłaszać.
      Czyli jak mam rozumieć ten akapit, w nawiązaniu do odpowiedzi na 1 pytanie boleona ?? Czyli, że znów dostaniemy nagle po dwóch, trzech miesiącach, informację, że mamy np tydzień na wyrównanie do jakiegoś przelicznika wszystkie nasze handle z graczami słabszymi.
      Pamiętaj.
      Jeśli spotkasz samotnego wilka uciekaj.
      Za nim stoi stado.
      Jeśli zaś ugodzisz tego wilka,
      do końca życia będziesz oglądał sie przez ramię.
      A pewnego dnia ~ za tobą stanie stado.
      I rozszarpie Cię na strzępy.

Uni 29 [Jackass] {macierz} top 90
      Uni 41 [MCNE] {pawelos} top 20, top 1 floty
      Uni Quantum [LioN] {pawelos} top 4, top 1 floty (przed UF z Electra)
    • Art napisał(a):

Wlasnie, "na te chwile". A co bedzie potem, w styczniu czy w lutym jak zmienicie nagle zdanie i dojdziecie do wniosku, ze to nie bylo dobre i trzeba pokasowac z tych kont punkty, ktore dorobily sie na handlu jak z ponizszego przykladu?

imgur.com/OlfAN5U niby przelicznik 2,5-3 za taka wymiane a tutaj? Chyba kazdy potrafi policzyc. Oczywiscie konto slabe w topce imgur.com/l5czXwm ale przeciez dla topowego gracza taka wymiana nie jest jakas wielka ujma. Mozna powiedziec smialo, ze to "groszowa" transakcja. Jednak dla konta z nizszego top taki handel to mega boost, potem handel po minimalu i pushowka rosnie az milo?

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Elkanen ().

• @Art piszesz o patologiach, które miały miejsce w handlową niedzielę w wykonaniu grupy graczy, ale to co nam teraz proponujesz nie jest patologią graczy a ludzi odpowiedzialnych za tą grę.
      Pamiętaj.
      Jeśli spotkasz samotnego wilka uciekaj.
      Za nim stoi stado.
      Jeśli zaś ugodzisz tego wilka,
      do końca życia będziesz oglądał sie przez ramię.
      A pewnego dnia ~ za tobą stanie stado.
      I rozszarpie Cię na strzępy.

Uni 29 [Jackass] {macierz} top 90
      Uni 41 [MCNE] {pawelos} top 20, top 1 floty
      Uni Quantum [LioN] {pawelos} top 4, top 1 floty (przed UF z Electra)
    • Art napisał(a):

Na to pytanie nie mam odpowiedzi. Tak jak napisałem, będziemy reagować na patologiczne zachowania na tyle na ile będzie to możliwe.

_Pawelos_ napisał(a):

ale to co nam teraz proponujesz nie jest patologią graczy a ludzi odpowiedzialnych za tą grę.
      pracuję z tym co mam :x
      czyli mamy rozumieć, ze jest szansa na dymisje jeśli graczy traktujesz jak śmieci?;)
      Zmęczony całym dniem w pracy? Masz dość baby nad uchem, która narzeka Ci na ogame? Zapraszamy do pizzeri mamma mia na dagmarkowy shocik!
      Strzel se dagmarkę!
    • @justvorum, kłamstwo powtarzane wiele razy stanie się prawdą? Na to nie licz :)
      Z pewnością nie traktuję graczy w taki sposób jak Ty próbujesz nam tutaj wmawiać. Jeśli Ci cokolwiek nie odpowiada w mojej pracy i możesz to merytorycznie przedstawić, zapraszam do napisania skargi na mnie w Systemie Support. Z miłą chęcią przekażę ją na ręce mojego przełożonego.
    • Widzisz, po raz kolejny zarzucasz komuś, że jest kłamcą, abstrahując od faktu, iż lubisz moją osobę wyśmiać lub potraktować z góry, zresztą nie tylko moją, przykładów jest cała masa. Skargę z przyjemnością napiszę ale nie do systemu support, gdzie Ty jedynie możesz ją przekazać dalej, na to nie licz :)
      Twierdzisz, że nie był to błąd koncepcyjny "jak to niektórzy zarzucają", zastanów się w jaki sposób dokładnie działał rynek i w jaki działa do tej pory. GF chciał wprowadzić inteligentne narzędzie, które na podstawie sprzedaży i kupna będzie regulował ceną i umożliwiał kupno taniej lub drożej, zawiedli po całej linii, a napisanie czegoś takiego zwyczajnie przerosło osoby zajmujące się tym. Zamiast tego mamy upośledzone narzędzie, którym można pushować się na potęgę. Łatacie na bieżąco błędy, które trzeba wam wytknąć i na które musicie zareagować, a Ty w dalszym ciągu umywasz ręce od wszystkiego, mówiąc że w sumie nie jest tak źle i się staracie. Okej, team się stara i walczy tym co ma, ale Ty? Chłopie, zejdź na ziemię.
      Ja nie potrzebuję wmawiać nikomu w jaki sposób traktujesz graczy, oni sami widzą w jaki sposób są traktowani.
      Zmęczony całym dniem w pracy? Masz dość baby nad uchem, która narzeka Ci na ogame? Zapraszamy do pizzeri mamma mia na dagmarkowy shocik!
      Strzel se dagmarkę!
    • Art napisał(a):

4) Rynek z założenia ma się regulować sam. Napisałem już wcześniej, że nie mogę narzucać na niego dodatkowych zasad. Jak widać, rynek zawiera błędy i stąd też nie mogę napisać obecnie nic zero-jedynkowo.
      5) Na wiele pytań sami nie posiadamy odpowiedzi, stąd też nie mamy możliwości ich przekazania.

buleon napisał(a):

Czy mam przez to rozumieć, że na rynku mogę handlować z kim chcę (słabszy/silniejszy) i po dowolnych przelicznikach?
      Na tę chwilę tak. O ile nie rodzi to patologicznych zachowań, które muszą zostać wyeliminowane poprzez modyfikację rynku ew. poprawy błędu, tak jak chociażby wspomniany błąd w tolerancji.
      Nie mogę narzucać zasad na rynek, więc możesz handlować z kim chcesz, ale narzucam dodatkowe zasady, tylko nie wiem jakie, bo jeszcze nie mam wytycznych, czyli możesz handlować, ale nie możesz handlować.

Poleciłbyś mi swojego dilera? :D
    • Art napisał(a):

buleon napisał(a):

Na tę chwilę tak. O ile nie rodzi to patologicznych zachowań, które muszą zostać wyeliminowane poprzez modyfikację rynku ew. poprawy błędu, tak jak chociażby wspomniany błąd w tolerancji. Sprawdzamy informacje od Was i jeżeli coś godzi w grę fair-play postaramy się pomóc.Od tego jest właśnie dział błędów, gdzie należy takie sytuacje zgłaszać.
      Czyli mam rozumieć, że to jest już po prostu zwykłe przyzwolenie na pushe? Co z osobami, które sobie wymieniają surowcę pomiędzy dwoma kontami z korzyścią dla jednego z nich, jak to będzie rozróżniane od zwykłego handlu z innym graczem po niższym przeliczniku od średniego, bo chyba jakoś będzie, prawda?

Jak dla mnie cały ten rynek można sobie wsadzić w dupę, albo zrobić sztywny przelicznik, bo dzięki takiemu 'samoregulującemu' się rynkowi przyzwalacie otwarcie na pushe, pomijając już błąd związany z dodawaniem z czapy surowców.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez wuj ().

• Spróbuję pomóc.
      @Art
      Odpisz na te pytania następującymi słowami: TAK / NIE / NIE WIEM – żadne ozdobniki i dodatkowe wyjaśnienia nie są potrzebne przy tych 3 opcjach. Każdy sobie walnie screena i jak będziesz miał w styczniu humory na bany to Ci przypomną.

1. Czy można regularnie handlować na rynku z dowolnym kontem metal – deuter po max / min widełkach dozwolonych na rynku – np. 5 000 000 metalu za 1 000 000 dexu itp.
      2. Czy można sprzedawać / kupować statki po dowolnym najniższym / najwyższym kursie w widełkach rynkowych z dowolnym graczem?
      3. Czy powyższe działania mogą być prowadzone regularnie między tymi samymi kontami? Jeżeli nie – określ jasno częstotliwość oraz dodatkowe zasady.
      4. Czy gwarantujesz, że za powyższe działania gracz nie otrzyma bana, gdy komuś z Was się coś odwidzi.

Wszystko co wymieniam nie jest próbą oszustwa / bugusingu. Chyba że bugiem jest cały ten rynek. Wszystko to mieści się w ramach dopracowanej i ostatecznie doszlifowanej wersji rynku, jaki otrzymaliśmy w grze. Ludzie chcą wiedzieć czy mogą klikać bezpiecznie w to, co zostało do gry wprowadzone.
    • Art napisał(a):

2) Temat możesz założyć sam, nie widzę potrzeby, abym to ja musiał go założyć. Wszelkie rzeczowe wątpliwości i argumenty będziemy brać pod uwagę.
      Ja mogę założyć temat, przy czym nie będzie on miał żadnej rangi, nie będzie to temat zbiorczy, a Team nie będzie miał obowiązku udzielenia odpowiedzi. Ale założę, pozbieram trochę pytań, zobaczymy jak to pójdzie.

Art napisał(a):

Przy normalnych graczach tak. Wtedy działa on jak giełda, gdzie każdy chce zarobić jak najwięcej. Przy czym wciąż nierozwiązana kwestia multikont sprawia, że dla używających ich graczy rozszerzają się widełki spekulacyjne. Przed handlową niedzielą można było zarobić na kupnie 1kk deuteru maksymalnie 1 kk kryształu i to była jedyna zasada. Po handlowej niedzieli pojawiły się ograniczenia:
      - maksymalny zarobek na kupnie 1 kk deuteru spadł do 500k kryształu;
      - zostały wprowadzone zakazy sprzedaży deuteru pochodzącego z niszczenia floty/obrony u handlarza złomem, deuteru pochodzącego z wymiany surowców u handlarza surowcami poniżej ceny minimalnej 1:2:3
      - został też wprowadzony zakaz sprzedawania deuteru taniej niż się go kupiło

Teraz piszesz, że nie możesz narzucać dodatkowych zasad na rynek. Może warto znów spojrzeć na push bardziej całościowo i karać nie samo użycie rynku, a celowe osłabianie swojego konta na rzecz konta silniejszego? Tzn. na rynku każdy sprzedaje jak chce, ale nie może stopić floty pod rynek, obrony pod rynek, nie może sprzedać u handlarza surowcami surowców i następnie wystawić ich na rynku bezcen, realizując zapytanie kogoś z topki. Nie może też kupić surowców drogo i sprzedać ich tanio na rynku. Kara standardowa za push dla konta słabszego, paserstwo i nakaz odesłania surowców dla kont mocniejszych.

No i wahadło, bo to koniecznie trzeba uregulować, jako że w ten sposób można przesuwać surowce z konta słabszego na mocniejsze z użyciem samego rynku.
      Przykład wahadła:
      Silniejszy gracz A wystawia zapytanie kupię 100 kk deuteru za 105 kk kryształu. Słabszy gracz B realizuje.
      Silniejszy gracz A wystawia zapytanie kupię 105 kk kryształu za 49 kk deuteru. Słabszy gracz B realizuje.
      51 kk deuteru przepłynęło z konta B na silniejsze konto A.

Po wyeliminowaniu wahadła i ograniczeniu możliwości sprzedażowych kont słabszych do sprzedaży własnej produkcji/farmingów/ekspedycji, rynek nie będzie taki znowu tragiczny, choć rola paliwówek wzrośnie.

Lwica jest boska :)
    • @Nonick @buleon

Przecież @Art nie może tego napisać - z dwóch powodów:
      a) to oznacza, że gracze by mieli jakieś jasne zasady - bez uznaniówki ze strony suportu (gdyby post Arta miał jakąś moc sprawdzą wtedy). A do tego supportu nie może dopuścić - support działa podobnie jak urzędnicy - ich nagrodą jest możliwość przeczołgania innych
      b) Art nie ma problemu z edycją postów - więc dla graczy niewiele to zmienia - przecież nawet bez tolerancji można dowolnie przelewać zasoby z jednego konta na drugie przez rynek - co najwyżej nie generują się nowe zasoby przy tym. Więc jak grupa graczy zbierze się z zrobi up dla któregoś konta zbyt mocno - to nagle Art zmieni zdanie, wyedytuje posta, ogłosi Handlową niedziele 3.0 (2.0 już była - przy banie dla Wruma / Aducha). I swoimi punktami będziesz mógł co najwyżej pokój tapetować - taką będą miały znaczenie.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • wuj napisał(a):

Czyli mam rozumieć, że to jest już po prostu zwykłe przyzwolenie na pushe? Co z osobami, które sobie wymieniają surowcę pomiędzy dwoma kontami z korzyścią dla jednego z nich, jak to będzie rozróżniane
      A normalne jest jak ktoś ci daje przelicznik 1;1,5 d/k to też słabsze konto traci na tym bo powinno być 1;2 i co? na rynku jest to samo tylko przeliczniki są większe. Ludzie tyle lat słabszym graczom sprzedają po zaniżonym i co? nie sprawiedliwe.

Nonick napisał(a):

. Czy można regularnie handlować na rynku z dowolnym kontem metal – deuter po max / min widełkach dozwolonych na rynku – np. 5 000 000 metalu za 1 000 000 dexu itp.
      A co jest złego w tym przeliczniku - nic kiedyś taki był i było dobrze.
    • Apofis napisał(a):

wuj napisał(a):

Czyli mam rozumieć, że to jest już po prostu zwykłe przyzwolenie na pushe? Co z osobami, które sobie wymieniają surowcę pomiędzy dwoma kontami z korzyścią dla jednego z nich, jak to będzie rozróżniane
      A normalne jest jak ktoś ci daje przelicznik 1;1,5 d/k to też słabsze konto traci na tym bo powinno być 1;2 i co? na rynku jest to samo tylko przeliczniki są większe. Ludzie tyle lat słabszym graczom sprzedają po zaniżonym i co? nie sprawiedliwe.

Nonick napisał(a):

. Czy można regularnie handlować na rynku z dowolnym kontem metal – deuter po max / min widełkach dozwolonych na rynku – np. 5 000 000 metalu za 1 000 000 dexu itp.
      A co jest złego w tym przeliczniku - nic kiedyś taki był i było dobrze.
      Bede chcial pomoc komus na slabszym koncie to bez problemu odloze kilka miliardow i wysle na rozwoj. Ale handel to handel. Powinno byc po "normalnym" przeliczniku, ewentualnie zejsc z przykladowego 2,8 na 2,6-2,7 jesli chce sie slabsze konto w ten sposob zrewaznowac za pomoc. Czegos kolego nie rozumiesz najwidoczniej ale skoro team nie chce sie wdawac w dyskusje to i ja nie bede ich w tym wyreczal.
    • Elkanen napisał(a):

Bede chcial pomoc komus na slabszym koncie to bez problemu odloze kilka miliardow i wysle na rozwoj. Ale handel to handel. Powinno byc po "normalnym" przeliczniku, ewentualnie zejsc z przykladowego 2,8 na 2,6-2,7 jesli chce sie slabsze konto w ten sposob zrewaznowac za pomoc. Czegos kolego nie rozumiesz najwidoczniej ale skoro team nie chce sie wdawac w dyskusje to i ja nie bede ich w tym wyreczal.
      Ale mocniejsze konto zyskuje a słabsze traci na tym handlu to jest spoko? w przelicznikach 2,5;1,5;1 bo nie sądzę. Słabsze konto też powinno dostawać 3;2;1 inaczej słabsze konto traci a mocniejsze zyskuje i tyle.
    • Apofis napisał(a):

Ale mocniejsze konto zyskuje a słabsze traci na tym handlu to jest spoko? w przelicznikach 2,5;1,5;1 bo nie sądzę. Słabsze konto też powinno dostawać 3;2;1 inaczej słabsze konto traci a mocniejsze zyskuje i tyle.
      Jednak nic nie rozumiesz. Zaloz sobie interes, kup taniej towar u posrednika czyli w hurtowni i sprzedaj po minimalnej cenie bo przeciez nie Ty masz zarobic sprzedajac towar dalej tylko korzysc ma miec ten co Ci sprzeda. Takie jest prawo handlu. Stac Cie na handlarza w ogame to kupujesz od innych taniej by sprzedac drozej w handlarzu. Finalnie i tak nie zyskujesz nic materialnie poza rozwojem konta. Kasa z kieszeni i tak Ci ucieka. Dociera teraz aluzja?
    • Apofis napisał(a):

Konto słabsze nie traci, tak się umówiliśmy, gdy ustalaliśmy IZG w kwietniu.

Dla niego ten deuter jest bez wartości, bo go nie używa, dla mnie ma, bo mogę go sprzedać drożej.

Lwica jest boska :)
    • Elkanen napisał(a):

ednak nic nie rozumiesz. Zaloz sobie interes, kup taniej towar u posrednika czyli w hurtowni i sprzedaj po minimalnej cenie bo przeciez nie Ty masz zarobic sprzedajac towar dalej tylko korzysc ma miec ten co Ci sprzeda. Takie jest prawo handlu. Stac Cie na handlarza w ogame to kupujesz od innych taniej by sprzedac drozej w handlarzu. Finalnie i tak nie zyskujesz nic materialnie poza rozwojem konta. Kasa z kieszeni i tak Ci ucieka. Dociera teraz aluzja?
      Tak samo jest z przelicznikiem 5: 1 metal deuter dociera aluzja ?

buleon napisał(a):

onto słabsze nie traci, tak się umówiliśmy, gdy ustalaliśmy IZG w kwietniu.

Dla niego ten deuter jest bez wartości, bo go nie używa, dla mnie ma, bo mogę go sprzedać drożej.
      Wy sobie ustaliliście, że nie traci wg was jakiejś grupki ludzi. Nie dla każdego nie ma wartości jakieś głupie rozumowanie dla każdego deuter stanowi coś innego. potrzebny do badań do latania do statków budowy - jak nie potrzebny i bez wartości bzdura

Strata jest bo zamiast 2 jednostek dostaje 1,5 a to że dla logos deuter znaczy czy nie to jest jakieś śmieszne rozumowanie - po prostu wspieranie mocniejszych

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Apofis ().

• Apofis napisał(a):

Ile Ty masz lat czlowieku? Jakie miales przeliczniki przed aktualizacja? 2/1/1-3/2/1. Po niedzieli handlowej przelicznik minimalny poszedl w gore na 2,5/1,5/1 i dopoki nie zaserwowali nam rynku wraz z cudowna aktualizacja, kazdy byl zadowolony. Handluj sobie jak chcesz i z kim chcesz ale nie upieraj sie, ze masz 100% racji w tym co piszesz.

Apofis napisał(a):

Wy sobie ustaliliście, że nie traci wg was jakiejś grupki ludzi. Nie dla każdego nie ma wartości jakieś głupierozumowanie dla każdego deuter stanowi coś innego. potrzebny do badań do latania do statków budowy - jak nie potrzebny zresztą ja mówię o metalu nie o dexie
      Dla mnie dex jest cenny. Nie sprzedaje go tylko skupuje. Ze 100kk kupionego dexu mam w przyblizeniu 10kk czystego dexu dla siebie. Przetapiam u handlarza i mam zysk czyli stac mnie na kolejne dostawy. Rozumiesz teraz?

Apofis napisał(a):

Strata jest bo zamiast 2 jednostek dostaje 1,5 a to że dla logos deuter znaczy czy nie to jest jakieś śmieszne rozumowanie - po prostu wspieranie mocniejszych
      Mimo, ze jest rynek i moge dzieki niemu handlowac ze swoimi dostawcami to jednak tego nie robimy. Wiesz dlaczego? Przez marze na rynku. Wolimy przepalic dex i poswiecic czas na loty niz mamy sie bawic w rynek a ktos wbije z kupnem i poleci nie tam gdzie trzeba. Zanim weszla aktualizacja pytali mnie juz z zaniepokojeniem, czy dalej bedziemy handlowac. Gracze z checia oddaja swoj dex aby tylko pozbyc sie balastu. Im nie potrzebny wiec korzystaja tacy gracze jak ja, ciap i inni, ktorzy na handlu buduja swoje konta.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Elkanen ().

• Apofis napisał(a):

Elkanen napisał(a):

ednak nic nie rozumiesz. Zaloz sobie interes, kup taniej towar u posrednika czyli w hurtowni i sprzedaj po minimalnej cenie bo przeciez nie Ty masz zarobic sprzedajac towar dalej tylko korzysc ma miec ten co Ci sprzeda. Takie jest prawo handlu. Stac Cie na handlarza w ogame to kupujesz od innych taniej by sprzedac drozej w handlarzu. Finalnie i tak nie zyskujesz nic materialnie poza rozwojem konta. Kasa z kieszeni i tak Ci ucieka. Dociera teraz aluzja?

buleon napisał(a):

onto słabsze nie traci, tak się umówiliśmy, gdy ustalaliśmy IZG w kwietniu.

Wy sobie ustaliliście, że nie traci wg was jakiejś grupki ludzi. Nie dla każdego nie ma wartości jakieś głupie rozumowanie dla każdego deuter stanowi coś innego. potrzebny do badań do latania do statków budowy - jak nie potrzebny i bez wartości bzdura

Problem , że teraz zamiast zakładanych 2 jednostek nie dostaje nawet 1,5 a tylko 0,8.
      Poza tym tu mowa o kontach słabszych , które budowane są po to by wspierać silniejszych ( " brat , siostra , mama itp. ) , a nie zwykła wymiana gracza A z graczem B. Można ukraść 10 zł , a można 100 tys. Ty nie widzisz rożnicy bo złodziej to złodziej , ja widzę.
    • Elkanen napisał(a):

Apofis napisał(a):

Ile Ty masz lat czlowieku? Jakie miales przeliczniki przed aktualizacja? 2/1/1-3/2/1. Po niedzieli handlowej przelicznik minimalny poszedl w gore na 2,5/1,5/1 i dopoki nie zaserwowali nam rynku wraz z cudowna aktualizacja, kazdy byl zadowolony. Handluj sobie jak chcesz i z kim chcesz ale nie upieraj sie, ze masz 100% racji w tym co piszesz.

Apofis napisał(a):

Wy sobie ustaliliście, że nie traci wg was jakiejś grupki ludzi. Nie dla każdego nie ma wartości jakieś głupierozumowanie dla każdego deuter stanowi coś innego. potrzebny do badań do latania do statków budowy - jak nie potrzebny zresztą ja mówię o metalu nie o dexie
      Dla mnie dex jest cenny. Nie sprzedaje go tylko skupuje. Ze 100kk kupionego dexu mam w przyblizeniu 10kk czystego dexu dla siebie. Przetapiam u handlarza i mam zysk czyli stac mnie na kolejne dostawy. Rozumiesz teraz?
      Nie każdy używa handlarza więc nie interesuje mnie takie tłumaczenie.

Każdy był zadowolony kto kupował od kogoś dex 1;1,5 ale ta druga strona była stratna bo może mieć 1:2 kryształ i tym samym słabsze konto traciło a mocniejsze się bogaciło i tyle - czy ta osoba była zadowolona z tego przelicznika - nie skoro mogła mieć więcej ale nie ma wyboru a to jest różnica - tego nie kapujesz chyba .

GramBoLubie napisał(a):

zwykła wymiana gracza A z graczem B. Można ukraść 10 zł , a można 100 tys. Ty nie widzisz rożnicy bo złodziej to złodziej , ja widzę.

Ok. ale nie wmówisz mi, że przelicznik 5;1 jest zły kiedyś taki był i było ok
    • Apofis napisał(a):

Nie każdy używa handlarza więc nie interesuje mnie takie tłumaczenie.

Każdy był zadowolony kto kupował od kogoś dex 1;1,5 ale ta druga strona była stratna bo może mieć 1:2 kryształ i tym samym słabsze konto traciło a mocniejsze się bogaciło i tyle - czy ta osoba była zadowolona z tego przelicznika - nie skoro mogła mieć więcej ale nie ma wyboru a to jest różnica - tego nie kapujesz chyba .
      Kto uzywa handlarza ten ze mna nie handluje. Proste :)

Nie zmuszam nikogo, ze ma ze mna handlowac. Po prostu dobrze place za czyjs surowiec i tyle. Jak ma ktos placic za antymaterie by sobie wymienic u handlarza to dostaje ode mnie zadowalajacy przelicznik i kalkuluje sobie co mu sie bardziej oplaci. Dla mnie wydac 50-100zl na antymaterie nie jest problemem. Ale sa ludzie, ktorzy musza zyc skromniej i liczyc wydatki przez co handel "aby sie pozbyc" jest dla nich alternatywa i jedynym sposobem na wymiane surowca.