Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• GramBoLubie napisał(a):

wampek napisał(a):

No i zajebiście... cała moja flota która w trakcie "resetu serwera" leciała na idlaki tak po prostu "wyparowała"
      Może była budowana poprzez przeliczniki z rynku i Ci ją zabrali :E
      Może... ale jedyne co tam kupiłem to pełzacze... a te akurat zostały ;)

Edit: po kilku minutach flota się pojawiła... więc to ten standardowy w ich wykonaniu "bug"
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • Kasia321 napisał(a):

Szanowni Gracze,
      w ciągu najbliższej godziny na serwery trafi aktualizacja oznaczona numerem 7.1.0-rc16.
      Wgrane zostaną poprawki dotyczące rynku.
      I właśnie na takiej komunikacji nam zależy i o to chodzi - jasno, rzetelnie - wszyscy wiedzą o co chodzi, padłbym na kolana w ramach podziękowań i biłbym pokłony, ale jakoś bolą mnie plecy...

Emerytowany lotnik - 856.607,43%

" I'd rather be hated for who I am, than loved for who I'm not... "
    • Apofis napisał(a):

Wie ktoś ile % floty rozwalonej wraca na planetę do doku? dla atakującego przy klasie Generał
      Nie wiem dokładnie jak to działa ale jeżeli spełnisz wszystkie warunki to tyle ile % daje dok na 1 poziomie trafi właśnie do doku, rozbudowa nie wpływała na to że większy procent floty się zwróci ale nie wiem czy tak powinno być że jest to stała wartość czy po prostu to nie działa i wraz z rozwojem doku nie zwiększa się (oczywiście przy ataku)... znalezienie sensownie zebranych informacji o aktualizacji graniczy z cudem więc nie ma nawet jak porównać praktyki...
    • Życzę wszystkim najlepszego po świętach :)

Po pierwsze, błąd powodujący tworzenie surowców został opisany w sposób czytelny przez buleona w piątek. Szkoda, że dopiero teraz a nie 15-go grudnia. Jeśli faktycznie wykorzystywał go na masową skalę, to tak należałby się za to ban. Nie znalazłem wcześniejszego, czytelnego opisu błędu tolerancji ani na forum, ani w zgłoszeniu. Jak tu niektórzy donosili, błąd także nie został dostrzeżony na forach innych krajów, na Discord także był zgłaszany, ale za jego długie istnienie w grze obarczany jestem ja, za co niektórzy to wręcz chcą mnie spalić na stosie. Przypominam, nie jestem człowiekiem orkiestrą :P

Po drugie, nadal utrzymuję, że jest to błąd, a nie "niewłaściwa koncepcja" z prostej przyczyny - rynek we wiadomości informował o odejmowaniu POPRAWNEJ wartości surowców, jednak z konta znikało mniej. To jest błąd i tak też został potraktowany. Udało się go załatać w niedzielę czystym przypadkiem, szef projektu był dostępny i mogłem z nim porozmawiać o tym błędzie i go przetestować.

Po trzecie, wielu graczy zapomina, jak wygląda proces zgłaszania błędów. Support dba o to, aby błędy trafiały do wewnętrznego systemu w celu ich dalszego opracowywania przez pracowników technicznych (QA, Dev). Poważniejsze przypadki są dyskutowane na gorąco, część z nich wyłapuje sam QA, który odwiedza fora (tam gdzie jest w stanie cokolwiek zrozumieć). Proszę Was, abyście zrozumieli, że nie każdy błąd bez odpowiedniego sposobu jego odtworzenia da się od razu naprawić, "tu i teraz" działa tylko dla krytycznych błędów i o ile istnieje możliwość szybkiej korekty ( w przypadku tolerancji istnieje opcja jej szybkiej dezaktywacji), gdyby jej nie było, byłoby o wiele gorzej.

Po czwarte, chyba tylko w PL jest odrębny przelicznik dla handlu bezpośredniego i handlu na rynku. Tak, "rynek popsuł nam święta" i doprowadził do rozbieżności przeliczników. Dopóki nie wprowadzimy aktualizacji, zostają przeliczniki dozwolone na rynku i przeliczniki w handlu bezpośrednim. Z ostatnich informacji jakie dostałem, możliwe, że niedługo sprawa z dość sporym rozstrzałem przeliczników na rynku zostanie unormowana. Co przyniesie rzeczywistość, jeszcze zobaczymy.
      Wiemy, że prowadzi to do wielu sytuacji patologicznych, na które nie mamy obecnie rozwiązania.

Aktualizacja trafiła na wszystkie serwery w fatalnym momencie i tak, doświadczenie podpowiadało mi, że jeśli coś trafia na "produkcję" to winno być doszlifowane i sprawdzone. Ale to nie powód, żeby wieszać na mnie psy, za coś co okazało się niedopracowane i wciąż jest poprawiane. Rynek stworzył tak wiele problemów zarówno Wam jak i nam. Oczekujecie priorytetowego wsparcia, ale nam także przyszło odnaleźć się w nowej rzeczywistości i tak, z pewnością trochę to zajmie.

Pragnę przypomnieć, że mamy okres świąteczno-noworoczny. Osób w Zespole jest niewiele, a w samym Gameforge panuje okres urlopowy, dlatego wszelkie nasze działania będą obarczone opóźnieniami z oczywistych względów, o których co niektórzy tu zapomnieli, popełniając swoje posty w czasie Świąt.

To chyba na tyle celem podsumowania jakże bogatych kilku świątecznych dni.
    • @Art
      Ty sobie dalej jaja robisz z nas wszystkich - sam na moje pytanie napisałeś, że wersja którą wprowadzacie JEST doszlifowana i NADAJE się do wprowadzenia na wszystkie universa.

Art napisał(a):

Rynek stworzył tak wiele problemów zarówno Wam jak i nam.
      ale to WY go wprowadziliście, a nie MY.

Art napisał(a):

Pragnę przypomnieć, że mamy okres świąteczno-noworoczny.
      Pragnę przypomnieć, że święta zaczynają się od 24 grudnia, a nie od 13 grudnia od kiedy, to pokazałeś jak głęboko w dupie nas masz.

Emerytowany lotnik - 856.607,43%

" I'd rather be hated for who I am, than loved for who I'm not... "
    • prawdziwy black friday :E
      poprawka:
      identyczna sytuacja jak z tym zlomowaniem flot zamieninianiem na deuter i wywozeniem po minimalu i przyrostach po 600kkk w 3 miesiace .
      i tez pewnie problemu nie widzicie? takie cos zaburza balans rozgrywki AGAIN!.
      tam nie robiliscie nic bo nie potrafiliscie zauwazyc ze konto nizej traci wzgledem konta wyzej.
      moze tu wam sie wreszcie odmieni.
      wiec prosimy o jasne stanowisko w tej sprawie bo tu to juz nie furtka do patologi otwarta
      ale cala wielka brama.
    • Apofis napisał(a):

Chcesz powiedzieć, że robiłeś RW i nie wklejałeś na forum? Trochę dziwne ale twój wybór.Chociaż nie wierze w to. Konto masz od lutego więc po co je tworzyłeś ? Coś tu się gubisz w zeznaniach
      wątpię, że grasz tyle lat aktywnie. ;(
      Nawet nie wiem co to jest RW i nigdy tego nie robiłem.
      Tworzyłem je po prostu z ciekawości bo odkryłem to forum. Wcześniej nawet nie wiedziałem, że takowe istnieje.
      Gram tyle lat, może nie tak aktywnie jak w ostatnich latach, wcześniej po prostu zwoziłem surowce na jedną planetę i budowałem obronę. Grałem na Fornax, później nas przenieśli na Electre, a po jej zamknięciu na Quantum. Dokładnych dat już ci nie podam, bez przesady żebym to sobie zapisywał. Ale jeśli jest jakaś możliwość, aby sprawdzić datę założenia mojego konta na Fornax, to podaj i zaraz ci napiszę kiedy to było.
    • dexPL napisał(a):

@Void

Niepoprawny optymista z ciebie i tyle. Nie grasz dla rankingu, grasz dla siebie - i luz. Tyle, że 99% innych ludzi ma to w dupie.

Nie wiem czy widziałeś - błąd w rynku pozwalał w jeden dzien zrobić przyrost większy niz przez 10 lat klikania. Super. Konto top10000 w jeden dzień jest wyżej w rankingu niż ty, który starasz się grać uczciwie. I to nie jest problem. Bo konto Wruma zostało zbanowane.A teraz zadaj sobie banalne pytanie: Czy on i Aduch to jedyne konta, które korzystały z błędu tolerancji ... no wlasnie

Rzecz nie w tym, że był bug. Gdyby admini mieli możliwości wyśledzić wszystkich korzystających z buga, odpisać im nienależne zyski - było by ok. Tyle, że nie mają takich możliwości. Ja twierdzę, że nawet nie mają pojęcia ile było takich transakcji. Nie mają pojęcia ile kkk deu jest pochowanych - do uzycia w przyszlosci.

I teraz bierzesz sobie cały ranking i spuszczasz go w kiblu - tyle jest warty. Bo co z tego, że ktoś zrobił top5 floty - jak w jeden dzień ktoś inny zrobił więcej zasobów na bugu, niz całe to top5 floty przez 15 lat klikania. Tyle, że wozi to w dt - i czeka ... czeka. Uzyje za tydzień, miesiąc - użyje. I bana nie dostanie. A ty dalej grasz dla siebie, swoimi zasadami. Tylko twoje osiągnięcia każdy ma w dupie. I taki jest efekt rynku.
      A jesteś w stanie mi opisać na czym dokładnie polega ten bug?
    • ciap napisał(a):

Void napisał(a):

Korzystanie z bugów łamie Zasady Gry.
      Mówi to ta, która ma X deuterówek prowadzonych przez znajomków i tak rozwinęła konto na handlu ;) No ale to przecież nie multikonta bo Ty się na nich nie logujesz, tylko prosisz o to innych ;) Ale chyba żadnej nowości nie powiedziałem, ale jako że team podpadł obrywa każdy. Pani krystaliczna :saint:

• Void napisał(a):

Ja nie (bo jeszcze bana dostanę za jego niezgłoszenie :D

Ale na forum masz temat - w zgloszonych błędach 7.0:

board.pl.ogame.gameforge.com/i…rynku-gra-dodaje-surowce/

Dość dobrze wyjaśnione. Generalnie przy autohandlu z tolerancją gra dodawała extra zasoby - więc jak robisz handel w pętli - to generowałeś miliardy zasobów na kontach.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • @Art, a nie da się po prostu zamknąć tego rynku i na spokojnie wszystko ogarnąć? Im dłużej on działa tym więcej wyrządza szkód.

Ogólnie klasy są spoko. Fakt aktualizacja weszła zbyt szybko na produkcję i trzeba teraz kupę błędów poprawiać, ale to też przebolejemy. Natomiast rynek to jest numero uno czym trzeba się zająć...
    • spirycik napisał(a):

a nie da się po prostu zamknąć tego rynku i na spokojnie wszystko ogarnąć?

spirycik napisał(a):

@Art, a nie da się po prostu zamknąć tego rynku i na spokojnie wszystko ogarnąć? Im dłużej o

Tylko wtedy kupić statków się nie będzie dało a tak nie może być. Bo klasy są wymieszane i nie każdy może robić inne statki tylko może kupić to by było nie uczciwe wobec innych klas. Więc nie można zamykać rynku całkowicie handel statkami musi zostać. Bo nie da się robić nowych statków.
    • A kto powiedzial ze musi , po to wybierasz klase zeby miec unikatowe statki danej klasy.
      A narazie rynek jest nie po to zeby kupowac sobie pioniery,pelzacze , czy zniwiarze tylko po to zeby robic patologie v.2 jak w niedziele handlowa i kupowac 10k gsow w cenie 5ciu bo promocja
      Widzisz chyba ile rynek powoduje problemow , niech go sobie wylacza na czas "naprawy"
      poprawka:
      wogole co za bezsensowne podejscie gf , kazdy kto gra w inne gry wie ze jak masz
      3 rasy / klasy to ich jednostki sa rozne i wybierajac dana klase masz jej jednostki i takie cos
      bardzo fajnie urozmaica rozgrywke.
      przyklad taki starcraft i co tam moze tez kazdy ma miec to samo? chore .
    • Art napisał(a):

Życzę wszystkim najlepszego po świętach :)

Po pierwsze, błąd powodujący tworzenie surowców został opisany w sposób czytelny przez buleona w piątek. Szkoda, że dopiero teraz a nie 15-go grudnia. Jeśli faktycznie wykorzystywał go na masową skalę, to tak należałby się za to ban. Nie znalazłem wcześniejszego, czytelnego opisu błędu tolerancji ani na forum, ani w zgłoszeniu. Jak tu niektórzy donosili, błąd także nie został dostrzeżony na forach innych krajów, na Discord także był zgłaszany, ale za jego długie istnienie w grze obarczany jestem ja, za co niektórzy to wręcz chcą mnie spalić na stosie. Przypominam, nie jestem człowiekiem orkiestrą :P

Po drugie, nadal utrzymuję, że jest to błąd, a nie "niewłaściwa koncepcja" z prostej przyczyny - rynek we wiadomości informował o odejmowaniu POPRAWNEJ wartości surowców, jednak z konta znikało mniej. To jest błąd i tak też został potraktowany. Udało się go załatać w niedzielę czystym przypadkiem, szef projektu był dostępny i mogłem z nim porozmawiać o tym błędzie i go przetestować.

Po trzecie, wielu graczy zapomina, jak wygląda proces zgłaszania błędów. Support dba o to, aby błędy trafiały do wewnętrznego systemu w celu ich dalszego opracowywania przez pracowników technicznych (QA, Dev). Poważniejsze przypadki są dyskutowane na gorąco, część z nich wyłapuje sam QA, który odwiedza fora (tam gdzie jest w stanie cokolwiek zrozumieć). Proszę Was, abyście zrozumieli, że nie każdy błąd bez odpowiedniego sposobu jego odtworzenia da się od razu naprawić, "tu i teraz" działa tylko dla krytycznych błędów i o ile istnieje możliwość szybkiej korekty ( w przypadku tolerancji istnieje opcja jej szybkiej dezaktywacji), gdyby jej nie było, byłoby o wiele gorzej.

Po czwarte, chyba tylko w PL jest odrębny przelicznik dla handlu bezpośredniego i handlu na rynku. Tak, "rynek popsuł nam święta" i doprowadził do rozbieżności przeliczników. Dopóki nie wprowadzimy aktualizacji, zostają przeliczniki dozwolone na rynku i przeliczniki w handlu bezpośrednim. Z ostatnich informacji jakie dostałem, możliwe, że niedługo sprawa z dość sporym rozstrzałem przeliczników na rynku zostanie unormowana. Co przyniesie rzeczywistość, jeszcze zobaczymy.
      Wiemy, że prowadzi to do wielu sytuacji patologicznych, na które nie mamy obecnie rozwiązania.

Aktualizacja trafiła na wszystkie serwery w fatalnym momencie i tak, doświadczenie podpowiadało mi, że jeśli coś trafia na "produkcję" to winno być doszlifowane i sprawdzone. Ale to nie powód, żeby wieszać na mnie psy, za coś co okazało się niedopracowane i wciąż jest poprawiane. Rynek stworzył tak wiele problemów zarówno Wam jak i nam. Oczekujecie priorytetowego wsparcia, ale nam także przyszło odnaleźć się w nowej rzeczywistości i tak, z pewnością trochę to zajmie.

Pragnę przypomnieć, że mamy okres świąteczno-noworoczny. Osób w Zespole jest niewiele, a w samym Gameforge panuje okres urlopowy, dlatego wszelkie nasze działania będą obarczone opóźnieniami z oczywistych względów, o których co niektórzy tu zapomnieli, popełniając swoje posty w czasie Świąt.

To chyba na tyle celem podsumowania jakże bogatych kilku świątecznych dni.
      W sumie to miałem olać temat ale dopiszę i swoje kilka groszy do tej całej sytuacji bo to co się dzieje w tej grze to prosi o pomstę do nieba... Nie wiem w jakim Ty świecie @Art żyjesz ale na pewno to nie jest rzeczywistość, myślisz, że napiszesz jakiś jeden post i będzie wszystko pięknie i cacy...

Jeżeli ktoś zaczyna jakiś projekt i chce coś wprowadzić (w każdej szanującej się grze albo korporacji nazywajmy to wymiennie bo możemy) to taki projekt przed wprowadzeniem powinien przejść odpowiednią fazę testów, żeby nie musieć się tłumaczyć przed takimi błędami. Nie znam przyczyn jak to się mogło stać ale to tylko pokazuje jak się podchodzi do tej gry jak i graczy, którzy opłacają waszą robotę, ale po prostu mnie to dziwi, że nie masz czelności przyznać się do winy, że jednak coś spierdoliłeś... A jeżeli masz się tłumaczyć tutaj całym GF to tylko pokazuje to jak wiele znaczysz tutaj i jak bardzo jesteś potrzebny :E Jak dla mnie moglibyśmy odpowiadać przed samym GF, daję sobie rękę uciąć, że bylibyśmy potraktowani lepiej niż przez jakichś polaczków z teamu.

Z perspektywy gracza jak i naszych płatności możemy stwierdzić, że nie jesteście nikim innym jak tylko pracownikiem (wy nam dostarczacie produkt, w który chcemy grać) i możemy wymagać od was/gry, żeby ona funkcjonowała na równych zasadach dla każdego, żeby każdy mógł czerpać z tego radość i przyjemność. Aktualnie mogę śmiał stwierdzić, że próbujecie nam sprzedać niezłe gówno i w dodatku się od tego odciąć, że to wcale nie jest wasza wina, a zwłaszcza Ty, który rzekomo jest naszym Community Managerem i reprezentuje Polskę na arenie międzynarodowej. Jak dla mnie i dla wszystkich graczy (wliczając w to dokonane płatności) mamy prawo do oczekiwania prawidłowego wywiązywania się ze swoich obowiązków albo po prostu jeśli Ci to nie pasuje albo nie dajesz rady to po prostu idź na kasę do Lidla - będzie łatwiej.

"Tajming" tego jest jaki jest ale nie mam zamiaru Ci pokazywać tutaj niemieckiego i polskiego kalendarza, to, że oni mają wolne nie znaczy, że Ty masz wolne i każde zgłoszenie czy to jest na forum czy też na discordzie powinieneś traktować poważnie, a nie po macoszemu bo każdego obowiązują tickety etc., a potem jesteś wielce zdziwiony, że każdy traktuje Cię jak żart bo nie potrafisz ogarnąć takiego projektu jakim jest ogame, przez takich jak Ty jednak ludziom odechciewa się grać.

Jedyna rzecz nad którą mogę w sumie jeszcze ubolewać to taka, że mimo wszystko, że każdy narzeka jak to na tym ogame jest to dalej wpłacacie swoje pieniążki na anty szajs i idziecie dalej w to. Nawet sobie moi drodzy nie zdajecie sprawy ze swojej siły, jeśli każdy poszedłby za "jakąś" sprawą, która miałaby na celu zmienienie na coś lepszego to musieliby nas wysłuchać bo podobno rynek polski jest jednym z większych i liczących się, ale oczywiście każdy tylko potrafi narzekać i gadać, a nikt nie potrafi wziąć odpowiedzialności za coś i wyjść przed szereg.

Pozdro i z fartem mordy, mam nadzieję, że kiedyś zmądrzejecie :thumbsup:
      Zmęczony całym dniem w pracy? Masz dość baby nad uchem, która narzeka Ci na ogame? Zapraszamy do pizzeri mamma mia na dagmarkowy shocik!
      Strzel se dagmarkę!

Post był edytowany 3 razy, ostatnio przez Bombowy Bomberman ().

• cerm3r napisał(a):

A kto powiedzial ze musi , po to wybierasz klase zeby miec unikatowe statki danej klasy.
      Problem w tym że obecna konfiguracja bonusów uwzględnia fakt możliwości kupna statków pozostałych klas... jeśli przejdziemy do modelu jedna klasa - dostępny tylko jeden statek, to trzeba by wszystko przebudować. Np odkrywca z bomby traci prawie 20% do wydobycia (w moim przypadku).
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • Tak jak napisał bomber, w każdej szanujacej się i odbiorców swojego produktu firmie za wprowadzenie takiego bubla już by osoba za to odpowiedzialna zwolniła swoje stanowisko. Tutaj nic takiego się nie stanie, bo gracze są traktowani już nie po macoszemu, ale czasem nawet jako zło konieczne, ot paradoks.
      I kolejna sprawa, z którą się całkowicie z bombowym zgadzam, dopóki wy (ja już to pieprznalem) się nie postawicie i nie zrobicie, dla przykładu, masowego urlopowania, w takiej najlzejszej opcji, dopóty będziecie tak traktowani. To, co wyrzygal tu Art to już nie jest plucie w twarz... To coś o wiele gorszego i żeby napisać co, musiałbym używać wulgaryzmów.
      Najlepsza opcja byłaby rezygnacja z tej śmiesznej, groteskowej, a nawet żałosnej już gry... Tak jak zrobiłem to ja. Nie warto tracić czasu, ani tym bardziej pieniędzy na tą grę, na to kółko wzajemnej adoracji zwane teamem, na gameforge.
      Pozdrawiam,
      JA.
      17.08.2005r - ...
      Zawsze z fartem 8-)