larken22 [NZTM] vs. Yoda [DELETE] ~ 22.72% top 1 solo antyrecki+apel

• larken22 [NZTM] vs. Yoda [DELETE] ~ 22.72% top 1 solo antyrecki+apel

Pozdrawiam sojuszników

Przed atakiem wiedziałem, że poniosę spore straty ale stwierdziłem to tylko gra i robię to dla funu. Wiedziałem też że po zebraniu złomu bd całkiem sporo na plusie.
    Niestety kilka minut przed wlotem recków obrońca się zalogował i zbudował anty recki. Źle się dzieje z tą grą...Jak czytać teraz takie starcie? Po zebraniu złomu obrońca wyszedł na mały plus a nawet przez chwile nie kontrolował całego lotu atakującego- i długo po bo go nie było...antymateria doprowadziła do tego, że wygranym nie można się czuć nawet po wygranej (tu był oczywiście remis ale zbiłem prawie wszystkie jego statki) walce gdzie jest 80% z pz i obrońca antyreckami zbierze wszystko wychodząc na tym lepiej niż sam atakujący.
    Ps. szczerze mówiąc wolałbym rozbić się o antymaterie bo obrońca przynajmniej wykazałby się jakimś planem/taktyką. W takim razie na informacje "atakujący wygrał walkę" powinniśmy czekać aż do momentu zebrania złomu :E Trudno czuć się wygranym kiedy obrońca zbiera złom i wychodzi na tym lepiej.

Mimo, że jestem top 10 od razu do wszystkich krzykaczy-moja flota nie została zbudowana za antymaterie a z farmingu a głównym sukcesem topki były pierwsze dwa dni farmingu dające podwaliny pod mocne eko/kolonie a później flotke.

Ps. Chciałbym z tego miejsca również pozdrowić "pro" gracza Nada (lub któryś z zasiadających to konto), który nawet już lata po samych satelitkach :thumbsup: Oczywiście wszystko dozwolone chociaż ja pamiętam czasy kiedy gracze stosowali niepisaną zasadę, że trzeba już naprawdę sięgać dna żeby latać i zbijać satki. W tym wypadku na takiego upierdliwego "pro" gracza jedyną lekcją chyba faktycznie byłaby antyobrona.

To jest moment w którym oficjalnie całkowicie kończę grę w ogame po prawie 15 latach z przerwami. Nie ma sensu walczyć z wiatrakami. Nie ma sensu planować/angażować/ustalać taktyki skoro wobec wszechobecnej antymaterii i tak wszystko szlak trafi.

Antymateria powinna być zabroniona w celu przyśpieszania budowy obrony oraz statków ponieważ godzi to w interes każdego z gracza.Surowce kupujcie nie przeszkadza mi to, że ktoś pnie się na surowcach-one bezprośrednio nie ustalają wyniku walk.

Mam nadzieję, że są na tym uni gracze którzy chcą pograć w miare fair. Proszę aby każdy z Was z apelował w Starciach na każdym uni o zaprzestanie przyśpieszania budowy obrony i floty lub żeby chociaż, niektóre uniwersa były na tej zasadzie otwierane. Wtedy będzie liczył się skill a nie portfel :) co nie Nada? :D : data-verified= ">

Dnia 31-03-2019 08:31:08 następujące floty spotkały się w walce:

Agresor larken22 [NZTM]

Krążownik 80

Obrońca Yoda [DELETE]

Mały transporter 15
    Duży transporter 23
    Lekki myśliwiec 25
    Krążownik 28
    Okręt wojenny 5
    Recykler 29
    Sonda szpiegowska 33
    Satelita słoneczny 3
    Wyrzutnia rakiet 30
    Lekkie działo laserowe 15
    Ciężkie działo laserowe 5

Po bitwie...

Agresor larken22 [NZTM]

Krążownik 33 ( -47 )

Obrońca Yoda [DELETE]

Mały transporter 1 ( -14 )
    Duży transporter 1 ( -22 )
    Lekki myśliwiec 0 ( -25 )
    Krążownik 7 ( -21 )
    Okręt wojenny 3 ( -2 )
    Recykler 3 ( -26 )
    Sonda szpiegowska 0 ( -33 )
    Satelita słoneczny 0 ( -3 )
    Wyrzutnia rakiet 1 ( -29 )
    Lekkie działo laserowe 0 ( -15 )
    Ciężkie działo laserowe 0 ( -5 )

Bitwa zakończyła się remisem.

Agresor przejął:
    0 Metalu, 0 Kryształu i 0 Deuteru

Agresor stracił łącznie 1.363.000 jednostek.
    Obrońca stracił łącznie 1.785.500 jednostek.
    Na polu zniszczeń unosi się 1.562.450 metalu i 709.550 kryształu.

Szansa na powstanie księżyca 25%.
    Złom zebrany przez atakującego/atakujących.

Podsumowanie zysków/strat:

Podsumowanie agresor

Metal: 622.450
    Kryształ: 380.550
    Deuter: -94.000
    agresor zyskał łącznie 909.000 jednostek.

Podsumowanie obrońca

Metal: -1.115.500
    Kryształ: -574.500
    Deuter: -95.500
    obrońca stracił łącznie 1.785.500 jednostek.

Powered by Konwerter RW OGotcha 4.2.0
  • Gratki, zysk mimo wszystko cieszy oko ;) (o ile bilans się zgadza)

Co do "apelu"... wiadomo, że latanie na satki nie jest czymś miłym ale chyba nie bierzesz pod uwage, że za tamtych czasów nie było pzta z obrony, a pz z floty wynosił 30% więc naprawdę trochę musiało być tych satek (nawet na początku uni) żeby wlecieć i mieć z tego jakiś sensowny zysk. Tutaj jest 80% pzta z floty i 30% pzta z nieodbudowanej obrony, kiedy na planecie jest jeszcze 50-80k~ surki i 20 satelit zysk zaczyna być już naprawdę przyjemny, szczególnie że astro na 8 kosztuje 400k~ kryształu... parę takich wlotów i astro jest zasponsorowane.
    Są również przyspieszacze stoczni, więc niekoniecznie ktoś musi wydawać antymaterię żeby zebrać złom. Jak już wyżej napisałem - gramy na uni z takimi parametrami, a nie innymi i trzeba się z tym liczyć, że obrońca może się zalogować i zebrać złom. To już nie kwestia AM, a parametrów.
    In a closed society where everybody's guilty, the only crime is getting caught. In a world of thieves, the only final sin is stupidity.
  • new_mateuszgg napisał(a):

Startujac na tym serwerze wiedziales ze jest 80 % zlomu z flotki.. gdybys juz kiedys gral na takim procencie to bys wiedzial ze takie akcje sa na porzadku dziennym :)
    zgadza się :) mi głównie chodzi o antyrecki na co atakujący nie ma wpływu. Czemu w takim razie nie ma opcji skróć czas dolo recyklerów o 50% (a potem znów o tyle i znów aż doleci w minute) skoro można je zbudować w sekundy przy użyciu anty.
  • Moje zdanie w sprawie antymaterii jest takie ze nie powinno jej byc wcale ale skoro jest i to na uni z takimi parametrami to niestety trzeba tak grac zeby zminimalizowac straty w tym przypadku np wysłac recki wczesniej wleciec minute przed nimi i wtedy obroncy i antyrece nie pomoga :) a tak to Ty masz chwala obronca towar i juz :)
    Czasami lepiej milczeć i wyglądać jak idiota, niż sie odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości...
  • Pod względem formalnym - jeżeli obrońca zebrał cały złom - to on ma prawo wstawić to starcie jako wygrany. Dopiero po 2 dniach - możesz je wstawić ty jako atakujący.

Dodatkowo - skoro nie zebraleś złomu - to dlaczego raport wstawiasz jako "Złom zebrany przez atakującego/atakujących." Popraw.

@@@@@@@@@@@@

A co do meritum - nie jestem zwolennikiem antymaterii (sam nie kupuję) - ale skoro jest - to musisz się zabezpieczać. Choćby puszczając recki przodem i wlatując sekundy przed reckami. Skoro tego nie zrobiłeś (bo flota by uciekła) - to musisz dopuszczać możliwość antyrecków (ale także normalnego wiosłowania - za zasoby / dopałki). I tyle.
    Z biegiem czasu recki przyspieszą i problem zniknie.
    Rentier
    TOP1 Wezn (po UF)
    TOP1 Oberon
  • Pod względem formalnym - jeżeli obrońca zebrał cały złom - to on ma prawo wstawić to starcie jako wygrany. Dopiero po 2 dniach - możesz je wstawić ty jako atakujący.
    Pod względem formalnym - napisałeś właśnie kompletną bzdurę.
    Zwycięzcą starcia jest ta strona, którą wskazuje wygenerowany przez grę raport.W sytuacji bitwy nierozstrzygniętej RW może zostać opublikowany przez stronę, która w wiadomości z gry ma mniejsze straty. Nie bierzemy pod uwagę zbiórki złomu czy faktu, że obrona w części się odbudowuje.

Gz/SzO.
    This seems like a good time for a drink, and a cold calculated speech with sinister overtones. A speech about politics, about order, brotherhood, power. But speeches are for campaigning.
    Now is the time for action.
  • @larken22 odrobinę się pomyliłeś ze wstawieniem wynikiem walki, poprawię cię poniżej.
    Wiem że to się nie podoba, na innym uni także to doświadczyłem kilku krotnie. Dla mnie też nie jest fer z anty to co się dzieje w TOPce ale co na to poradzić(anty powinno mieć swoje ograniczenia aby nie było można stawiać za anty ja tak uważam). Miałem możliwość to skorzystałem bo nie wygrałeś walki i zostawiłeś mi surkę na planecie a miałem tego sporo jak widziałeś (ja tylko przyspieszyłem za anty produkcje nie kupiłem recków za anty)
    Będziesz miał speed recki lub turbo recki to nie będziesz miał takiego problemu.
    ps.. coś te recki też wysłałeś za późno bo ja zacząłem zbierać dopiero 35-40 minut po starciu i kilku krotnie zdążyłem obrócić więc nie miej pretensji.
    Wynik po korekcie wynika tak

Dnia 31-03-2019 08:31:08 następujące floty spotkały się w walce:

Agresor larken22 [NZTM]

Krążownik 80

Obrońca Yoda [DELETE]

Mały transporter 15
    Duży transporter 23
    Lekki myśliwiec 25
    Krążownik 28
    Okręt wojenny 5
    Recykler 29
    Sonda szpiegowska 33
    Satelita słoneczny 3
    Wyrzutnia rakiet 30
    Lekkie działo laserowe 15
    Ciężkie działo laserowe 5

Po bitwie...

Agresor larken22 [NZTM]

Krążownik 33 ( -47 )

Obrońca Yoda [DELETE]

Mały transporter 1 ( -14 )
    Duży transporter 1 ( -22 )
    Lekki myśliwiec 0 ( -25 )
    Krążownik 7 ( -21 )
    Okręt wojenny 3 ( -2 )
    Recykler 3 ( -26 )
    Sonda szpiegowska 0 ( -33 )
    Satelita słoneczny 0 ( -3 )
    Wyrzutnia rakiet 1 ( -29 )
    Lekkie działo laserowe 0 ( -15 )
    Ciężkie działo laserowe 0 ( -5 )

Bitwa zakończyła się remisem.

Agresor przejął:
    0 Metalu, 0 Kryształu i 0 Deuteru

Agresor stracił łącznie 1.363.000 jednostek.
    Obrońca stracił łącznie 1.785.500 jednostek.
    Na polu zniszczeń unosi się 1.562.450 metalu i 709.550 kryształu.

Szansa na powstanie księżyca 25%.
    Złom zebrany przez obrońcę/obrońców.

Podsumowanie zysków/strat:

Podsumowanie agresor

Metal: -940.000
    Kryształ: -329.000
    Deuter: -94.000
    agresor stracił łącznie 1.363.000 jednostek.

Podsumowanie obrońca

Metal: 446.950
    Kryształ: 135.050
    Deuter: -95.500
    obrońca zyskał łącznie 486.500 jednostek.