Sportowy
- Quiz
-
-
Oba zespoły kilka lat po tym meczu znacznie obniżyły loty - jeden przestał grać regularnie w pucharach, drugi nawet spadł na trzeci poziom ligowy. Jednak teraz oba te zespoły powoli wracają na należne sobie miejsce.
Wspomniany przeze mnie mecz był bardzo pasjonujący - tyle bramek w finale tych rozgrywek padało tylko wtedy, kiedy rozgrywane były dwa mecze finałowe - a tutaj mieliśmy istną kanonadę w jednym meczu!
-
Że też ja nie wpadłem od razu na to, że jak ty pytasz to będzie coś związane z Liverpoolem
Chodzi o pamiętny finał Pucharu UEFA z 2001 roku, gdzie Liverpool pokonał Deportivo Alaves 5:4.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
Bingo!
-
To też dam pytanie z finału europejskich pucharów. W jednym z finałów zwycięską bramkę zdobył zawodnik nie mający nawet 20 lat. Wydawało się, że zrobi potem karierę, i faktycznie pograł w kilku wielkich klubach, ale kontuzje spowodowały, że osiągnął mniej niż się spodziewano. Obecnie świetnie zapowiada się kariera jego syna. Co to był za finał?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Zieeew... Finał LM 1995 Ajax vs Milan (1:0).
-
Nie chciałem żeby było za trudne, a ten finał bardzo dobrze wspominam Zadawaj.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Ten finał to pamiętają tylko bardzo stare ludzie
Sportowiec, który zginął podczas zawodów. Z tego co znalazłem to podczas uprawiania tego sportu zginęło ok. 50 osób - wydaje się niewiele, ale jest to sport elitarny, w każdym sezonie bierze w nim udział tylko kilkadziesiąt osób. Jego śmierć została troszkę przemilczana, gdyż dzień później, podczas kolejnej części tych zawodów zginęła kolejna osoba, bardziej utytułowana i znana. Wypadki te przyczyniły się do poprawy poziomu bezpieczeństwa, gdyż następny śmiertelny wypadek podczas zawodów miał miejsce dopiero 20 lat później i jest on póki co ostatnim tak tragicznym zdarzeniem.
-
Myślę że to był Gernot Reinstadler i było to w zawodach narciarstwa szybkiego.
Mogę się mylić. -
Nie o niego chodziło. Raczej do narciarstwa alpejskiego ma dostęp więcej osób niż kilkadziesiąt na rok
-
Roland Ratzenberger którego śmierć została przyćmiona przez wypadek jaki dzień później miał Ayrton Senna.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Niesamowite, że tak szybko Ci poszło!
-
Klub piłkarski z teoretycznie słabej ligi, który jednak dwukrotnie był w finale pewnych rozgrywek europejskich. Pierwszy raz miało to miejsce ponad 3 dekady temu, drugi raz ponad 2 dekady temu. Obecnie wielkich sukcesów nie odnosi. Ostatnie mistrzostwo wygrał 10 lat temu, a jak wspomniałem gra w słabej lidze, nie znajduje się ona nawet w pierwszej dziesiątce rankingu UEFA. W ostatniej dekadzie w europejskich pucharach też nie grali wybitnie. Jeśli w nich uczestniczyli to prawie zawsze kończyli przygodę latem lub jesienią. Jedyny awans do 1/16 Ligi Europy skończył się porażką 0-10 w dwumeczu. Z ciekawostek można dodać, że wśród sukcesów zespół ten ma też mistrzostwo innego kraju wywalczone w czasie II wojny światowej, kiedy granice były odrobinę inne. Patrząc na obecną silę lig można to uznać za ich największy sukces, bo liga tego drugiego kraju jest obecnie w top5 lig na naszym kontynencie, a swego czasu bywała nawet top1. Co to za zespół?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Gdybyś nie napisał o tym 0:10 to by mi zeszło dłużej znalezienie, że to Rapid Wiedeń...
-
Ok, następne specjalnie dla Ciebie dam trudniejsze A tymczasem zadawaj.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
To teraz pytanie o takiego sportowca...
W jego młodości nie było za łatwo, wychowywany był wraz z 6 braci przez samą matkę. W wieku 9 lat chciał porzucić futbol, po tym jak jego ojciec opuścił rodzinę. Dlatego też jak podpisał pierwszy zawodowy kontrakt mocno zaczął imprezować, pić, co też doprowadzało do szału jego ówczesnego trenera. Zdarzyło mu się także uderzyć głową sędziego, przez co przedwcześnie zakończył zawody. Zdarzyło się podczas przerwy pobić w szatni z kolegą z zespołu. Jednakże z czasem rozwijał się, zyskiwał sławę i przychylność kibiców, także dlatego, że imię dla swojej córki stworzył jako anagram nazwy stadionu swojego ówczesnego zespołu. Ustatkował się także dzięki swojej żonie, która m.in. nakazała mu ściąć bujną czuprynę, kiedy tylko został kapitanem swojego zespołu.
-
Możliwości są dwie, albo jesteś przewidywalny i Luiz Suarez, albo nie jesteś przewidywalny i nie wiem
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Oczywiście, że ten Pan
-
Pewien region uważano za kolebkę pewnej dyscypliny sportu. Kiedy stworzono międzynarodowe, prestiżowe rozgrywki, to liczono, że zespół z tego regionu je wygra. Oczywiście miał to być zespół z kraju który uważał się długo za zdecydowanie najlepszy na świecie w ta dyscyplinę. Minęło jednak kilkanaście edycji a nie udawało się wejść nawet do finału. W końcu się udało, ale ku zaskoczeniu wszystkich zespołowi z kraju uważanego za zdecydowanie słabszy. Dopiero w kolejnej edycji rozgrywki wygrał zespół z tego faworyzowanego kraju. Co to za zespół ze słabszego kraju i co za rozgrywki?
Mam nadzieję, że nie jest to zbyt zagmatwane, jak jest to podpowiem, ale wydaje mi się to łatwe
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Chodzi o reprezentacje Anglii w piłce nożnej ? Kojarzą mi się MŚ w 1950 i słynne słowa o śmierci angielskiego futbolu.
-
Chodzi o coś związanego z angielskim futbolem, ale nie o te rozgrywki.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Tak nudne, że zapomniałem... Chodzi o PEMK i Celtic Glasgow, zwycięzca z 1967 roku.
Szukałem kiedyś tylko info o tym, że szkocka liga była wtedy "zdecydowanie słabsza"...
-
No jasne, że Celtic i PEMK Zadawaj.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Jako, że ostatnio quiz zrobił się nieco hermetyczny to trochę obniżymy poziom i może ktoś inny przyłączy się do zabawy:
Proszę podać nazwiska trzech pierwszych zdobywców polskich medali zimowych igrzysk olimpijskich, którzy urodzili się na terenach obecnej Rzeczpospolitej.
-
Franciszek Groń Gąsiennica, Helena Pilejczyk, Wojciech FortunaPowrót do nałogu...
Spica ON
-
Zadajesz, brawo
-
Lekkoatleta, czterokrotny mistrz olimpijski, wielokrotny rekordzista świata. Do historii przeszedl jego wyczyn zwiazany z pobiciem kilku rekordów świata w mniej niż godzinę. Dodatkowo z pewnych względów nie był "tolerowany" przez prezydentów USA. Co to za lekkoatleta?Powrót do nałogu...
Spica ON
-
Jesse Owens? Myślałem jeszcze o Paavo Nurmi, ale nie wiem czy dwa rekordy w 26 minut starczą
-
Zdecydowanie Owens Paavo raczej spodobałby się prezydentom ZadawajPowrót do nałogu...
Spica ON
-
Proszę wymienić wszystkie kontynenty na których Irena Szewińska zdobyła medale.
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0