buleon napisał(a):
X2 flota? Wymusza to na graczach ostre pilnowanie się. Ktoś mnie zawoła, nie mogę wstać od komputera i komuś przez pół godziny pomóc, nie mogę zagrać sobie partyjki szachów, nie klikając w międzyczasie na OGame, a choćby zjedzenie obiadu wymaga FS. Kolejną sprawą jest moonkilling. Czas absolutnego bezpieczeństwa zmniejsza się z niecałych 7 do niecałych 3,5 godziny. Jestem przeciwny, żeby wszystkich do tego zmuszać.Mari napisał(a):
Z czasem ludzie przyzwyczaili by się do tego, a taką optymalną prędkością byłoby np. x2 flota. Nie jest to imho ani za szybko ani za wolno, chociaż na pewno nie obędzie się bez fali krytyki.
Chyba nie chcesz powiedzieć, że zostawiasz flotę na moonie bez fsa przez pół godziny?
Na poniższym screenie w spojlerze widać ile trwa lot gsem w układzie na prędkości floty x1 przy end game'owych prędkościach.
Lot na x2 trwa 2x krócej, czyli 2h. Biorąc pod uwagę, że każdy kiedyś idzie spać to nie ma różnicy między 4h lotu a 2h, różnica byłaby między 2h lotem, a 0,5 h, co dzieje się na prędkości floty przynajmniej x4. Ściągałem moony na x1 i muszę powiedzieć, że wystarczy tylko na podstawie obserwacji wyczuć moment, gdy nasz cel po prostu odejdzie od kompa na te 4h.