Porozmawiajmy na temat UniFusion

• Mogliby nam oszczędzić tych infantylnych dymów na forum i zrobić rozbudowaną ankietę (z późniejszym podaniem wyników) co kto chce, gdzie i jak, albo zrobić to na chłopski rozum "ciut mniej-ciut wincyj". Tak czy inaczej, z tego co widać, niektórych ponoszą fantazje, innych emocje, a niektórych jedno i drugie. Spokojnie, przed 7.x też było wielkie uniesienie i jakoś mimo bugów, dysproporcji w balansie klas i innych mankamentów, jakoś nikt specjalnie dziś o to szumu nie robi.

Teraz to se można pospekulować i podywagować, ale sprawdzona jest tylko cierpliwość. Jak ktoś lubi grać bez puszenia się, to weźmie na klatę kolejne drobne niewygody.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Damaon ().

• Ktoś tam na poprzedniej strony rozpisał propozycje fuzji dla starszych uni, argumentując ze te młodsze niz galatea nie mają jeszcze półtora roku. Ja tutaj chciałbym zaproponować konfigurację fuzji dla młodszych uni (bo w tych się najbardziej orientuję). Zresztą w poprzedniej fuzji xanthus nie miało jeszcze roku. Nawet na tych niespełna rocznych jest poniżej 1000 kont, więc śmiało można by je połączyć. Powiem nawet że te starsze uni będące po 2-3 fuzjach nawet nie koniecznie muszą mieć kolejną - jest tam sporo graczy do tego na quantum nawet 10 galaktyk wiec trzeba by dostawić kolejne.

Po pierwsze to dla mnie nawet bardziej od zachowania prędkości flot liczy się ładowność sond szpiegowskich :). Ten powód był główna przyczyną mojego powrotu do ogame i choć nie za bardzo pofarmiłem idlaki przez wszechobecne boty (i sure z ekspów :D) to bardzo wygodne jest zwożenie sobie surowców lub wysyłanie deuteru na moony w minutę - nie muszę trzymać dexu na każdym moonie osobno. A mam obecnie 18kk sond ze 163kk pojemności. Więc jeśli GF nie radzi sobie z używaniem przez graczy botów (bo zakładam że z tego powodu nowe uni nie mają ładownych sond), to niech chociaż zostanie możliwość transportowania surowców już bez możliwości grabieży ich innym graczom - to rozwiąże problem botów.

Dalej uni x1 wg mnie absolutnie nie mogą mieć zwiększonej prędkości - bo te uni to zupełnie inne ogame - lot gsem spoza us trwa ok 6 godzin więc można się wyspać nie bojąc się o moony. Ci którzy budowali floty latami zasługują na to żeby nie musieć oddawać kont lub grać UFS.

Proponowałbym:

grupa 1: - uni o predkości x4 - 70 lub 80% złomu po fuzji, ładowność sond (dla mnie must have, a 2 z tych 3 lub 4 uni i tak ją mają obecnie), eko wiadomo x7/x14, galaktyk jak najmniej może 6 starczy?

Bellatrix: top1: 468kk pkt, top25 - 47kk pkt, top100 - 3kk pkt, 60% złomu, ładowność sond
      Janice top1 448kk pkt, top25 - 48kk pkt, top100 - 7,5kk pkt, 80% złomu, ładowność sond
      Norma - top1 515kk pkt, top25 - 32kk pkt, top100, 9kk pkt - 70% złomu, bez ładownych sond
      Pasiphae - hmm myślałem że będzie za słabe do tego grona ale nie wygląda aż tak źle - top1 193kk pkt, top25 26kk pkt, top100 7kk pkt, predkośc x4, 80% złomu, złom z obrony, bez ładowności sond - mimo wszystko topka odstaje od tych 3, myślę że pasiphae mogłoby jeszcze poczekać na fuzję, bo nie bardzo jest z kim póki co.

Grupa 2 - uni o prędkości x1 - złom 70/80%, ładowność sond, eko 7/14, galaktyk trochę wiecej bo xanthus już po fuzji zdaje się, może złom z obrony bo zibal ma

xanthus top1 966kk pkt, top25 277kk pkt, top100 136kk pkt 70% złomu, ładowność sond
      zibal top1 1460kk, top25 105kk, top100 18kk 80% złomu, ładowność sond

Grupa 3 - też predkosć x1, mała grupa ale pasująca do siebie, nie trzeba zaraz łączyć 10 uni w 1 :P; 70% złomu, eko 7/14 czyli standard
      kalyke top1 288kk pkt, top25 78kk pkt, top100 30kk pkt, 70% złomu
      mensa top1 152kk pkt, top25 55kk pkt, top100 21kk pkt 70% złomu

Tutaj nie wiadomo co zrobić z cosmos - top1 397kk pkt, top25 116kk pkt, top100 47kk pkt - wydaje się zbyt mocne dla kalyke i mensa od których dzieli ich ponad rok, i mocno za słabe dla zibala i xanthusa - z drugiej strony od zibala dzielą go zaledwie 4,5 miesiąca, więc dziwna jest taka różnica - moze po prostu mniej latają na ekspy i to ich wina? Można by też dać im wybór: albo do grupy z xanthus i zibal, w końcu na x1 silniejsi gracze mają mniejszą przewage nad słabszymi niż na speed uni, albo może do grupy uni ze słabszymi graczami ale większą prędkością flot.

Grupa 4 - uni o prędkości x2, xko 7/14, złom 60 bądź 70%

Indus - top1 354kk pkt, top25 69kk pkt, top100 16kk pkt 50% złomu
      Fenris - top1 372kk pkt, top25 91kk pkt, top100 29kk pkt 70% złomu
      Dorado - top1 688kk pkt, top25 98kk pkt top100 14kk pkt - 70% złomu - to uni odstaje pkt w górę, ale to tylko 2 graczy... gracze z tego uni mogliby mieć wybór iść na uni x3 z galateą i europą?

Octans - kolejno 200, 67 i 20kk pkt - wg mnie za słabe na fuzję z powyższymi i być może nawet za młode choć może zamiast tego mogłoby mieć fuzję z ledą o prędkości x3

Yildun - samo już po fuzji, top1 895kk pkt, top25 241kk pkt (!), top100 104kk pkt - wg mnie albo na librę - ta sama prędkość flot, z tym że libra jest o wiele mocniejsza, albo na wezn - tu podobnie tylko trzeba by ustalić czy prędkośc flot x2 czy x3 z wezn.

Grupa 5 - uni o prędkości x3 - 70 lub 80% złomu, eko 7/14, złom z obrony

Europa - bardzo ciekawe uni bo fuzji jeszcze nie miało a ilość pkt graczy na dalszych miejscach w okolicy top100 znacznie odbiega od reszty uni
      top1 538kk, top25 134kk, top100 45kk pkt, 80% złomu
      Galatea - top1 923kk pkt, top 25 40kk pkt, top100 5kk pkt, 80% złomu, złom z obrony
      Aquarius - top1 806kk pkt, top25 20kk pkt top100 2,5kk pkt, 70% złomu, złom z obrony

Reszta:
      Uni Leda mogłoby się połączyć z Octans - tylko trzeba ustalićczy prędkość x2 czy x3, ich tpka wygląda podobnie - 155, 54 18kk pkt u ledy i 200, 67 oraz 20kk na octansie.

Pozostaje pytanie co z himalią - jedynie uni z speed x6 i jest bardzo słabe jak na taką konfigurację - top1 zaledwie 147kk pkt, z 2 strony nikt im na ekspy latac nie bronił więc może podobnie jak z cosmosem - ich sprawa? Na pewno jednak nie należałoby łączyć ich z virgo - myslę że mogliby mieć wybór między ledą i octansem (co wiązałoby się ze znaczna redukcją prędkości), albo grupą 1 z uni x4 - byliby najsłabsi. Moznaby też pozostawić ich do kolejnej fuzji, do tego czasu możliwe że pojawią się dla nich odpowiednie uni do połączenia.

Te najstarsze uni to już nie moja działka, ale pewnie 68 i nekkar można by połączyć, a widzę teraz że taurus nieźle pasuje do tego cosmos :)

No i creme de la creme Virgo na Quantum, pewnie wielu na to czeka, dajcie nam chleba i igrzysk :D

Dajcie znać co o tym myślicie, i co byście zmienili.
      A zawołam sobie, choć możliwe że wszystko już dawno ustalone: @Art

Aha no byłbym zapomniał - oczywiście wszystko z handlarzem, przy wyborze uni do połączenie nie sugerowałem się tym czy któreś ma czy nie ma, np na grupie 1 norma jest bez, ale wg mnei to nie powinno być kryterium łączenia.

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez CzarnyPan ().

• @CzarnyPan była już o tym mowa, gf ma w czterech literach to jak różni się ranking graczy na uniwersach które są łączone. Wprowadzili przedmiot który umożliwia graczom z top20 ogame.world możliwość migracji na każde uniwersum które jest starsze niż 90 dni. Punkty nie mają znaczenia, szybkość floty również przestaje mieć. Na wezn po fuzji nasz top1 (55kk pkt) spadł na 22 miejsce a jego miejsce zajęła osoba z oberonu mająca ponad 300kk pkt która nie musiała robić fsa taką miała przewagę nad resztą uni. Szkoda aby twojej klawiatury na takie rozpiski :E
    • Dobrygracz napisał(a):

@CzarnyPan była już o tym mowa, gf ma w czterech literach to jak różni się ranking graczy na uniwersach które są łączone. Wprowadzili przedmiot który umożliwia graczom z top20 ogame.world możliwość migracji na każde uniwersum które jest starsze niż 90 dni. Punkty nie mają znaczenia, szybkość floty również przestaje mieć. Na wezn po fuzji nasz top1 (55kk pkt) spadł na 22 miejsce a jego miejsce zajęła osoba z oberonu mająca ponad 300kk pkt która nie musiała robić fsa taką miała przewagę nad resztą uni. Szkoda aby twojej klawiatury na takie rozpiski :E

Ja przed poprzednią fuzją też byłem top1 na swoim uni i nie musiałem robić fsa (teraz też nie muszę), a po fuzji spadłem na 16 miejsce gdzie top2 spadł na 198 :E
      Pograłem jeszcze pół roku i mi się odechciało bo przez 30% złomu nie było nawet jak gonić topki. I zresztą dobrze bo nawet jakbym grał to po kolejnej fuzji wypadłbym poza top50 (teraz to konto prawie zamyka top300)
      Dlatego teraz staram się aby sytuacja się nie powtórzyła, a czytałem że to ponoć nie GF decyduje co gdzie, tylko nasz team daje propozycje, dlatego rozpisałem swoją, gdzie ani nie ma dużych różnic w punktach, ani nie trzeba zmieniać prędkości uni poza 2 przypadkami.

A z tym przedmiotem to nie wiadomo jeszcze jak do końca będzie, bo nie chce mi się wierzyć ani w możliwośc pójścia wszędzie, ani w brak okresu karencji.

• CzarnyPan napisał(a):

Dlatego teraz staram się aby sytuacja się nie powtórzyła, a czytałem że to ponoć nie GF decyduje co gdzie, tylko nasz team daje propozycje, dlatego rozpisałem swoją,
      Czy widziałeś kiedyś w historii ogame żeby nasz team wziął kiedykolwiek pod uwagę głosy graczy? Nie licząc sytuacji "włączcie blokadę ataków bo są problemy z logowaniem" :E także masz już odpowiedź :D
    • Dobrygracz napisał(a):

Wprowadzili przedmiot który umożliwia graczom z top20 ogame.world możliwość migracji na każde uniwersum które jest starsze niż 90 dni. Punkty nie mają znaczenia, szybkość floty również przestaje mieć.

Nie do końca jest tak jak piszesz. Nie chodzi o top.20 ogame.world a top20 światowych uni. Granicę punktową ustala najlepszy z graczy zajmujących obecnie na wszystkich uni na świecie dokładnie pozycję 20. Jeżeli się nie mylę, to ma on około 800kk punktów. Patrząc na światową topkę, to obecnie jest 370 graczy, którzy mają więcej niż 800kk punktów. I to właśnie oni będą mogli iść gdzie chcą...

Top2 badań PL & World (na uni x1x7), top6 badań PL (wszystkie prędkości) oraz top19 badań World (wszystkie prędkości) ;P

Badania stanowią 88,17 % wartości konta :E
    • zefir napisał(a):

Dobrygracz napisał(a):

Wprowadzili przedmiot który umożliwia graczom z top20 ogame.world możliwość migracji na każde uniwersum które jest starsze niż 90 dni. Punkty nie mają znaczenia, szybkość floty również przestaje mieć.
      Nie do końca jest tak jak piszesz. Nie chodzi o top.20 ogame.world a top20 światowych uni. Granicę punktową ustala najlepszy z graczy zajmujących obecnie na wszystkich uni na świecie dokładnie pozycję 20. Jeżeli się nie mylę, to ma on około 800kk punktów. Patrząc na światową topkę, to obecnie jest 370 graczy, którzy mają więcej niż 800kk punktów. I to właśnie oni będą mogli iść gdzie chcą...

A ja bym topke swiatowa zobaczyl na jednym uni :) twarda migrajca topki swiatowej do jednego uni :) wtedy bylo by ciekawie !
    • Zawsze fascynował mnie forumowy bełkot w tematach tego typu, nie trzeba byc prorokiem żeby wiedzieć jak bedzie wyglądać ta fuzja- spieszę z wyjaśnieniami:
      - GF ogłosi fuzje a na boardzie bedzie bunt
      - GF zrobi fuzje (oczywiście po swojemu) gdzie wysypią sie serwery i gracze poprzez różne luki wydziabią i zachomikuja sure
      - jakas napalona podniecona swoim sukcesem stuleja pochwali sie w sojuszu ze nałapał unlegal surę
      - sojusznik stulejki z zawiści zgłosi go do supportu i powie znajomym co sie stalo, a znajomi znajomym
      - powstanie temat na boardzie ze ogame sie wysypalo kolejny raz ze znowu pusherzy ze kij w oko dla programistów ze Art nic nie wie itp itd
      -
      -
      -
      -
      -
      - i tu temat ucichnie i wrócimy do "normalności"

Ps. Szukam konta na Quantum
    • Ostatnia fuzja przebiegła raczej bezproblemowo. Na większości uni jedynym problemem było to, że lokalsi nie dostali przenosin, a nowi - dostali. Plus potem jak dodali +2 przenosin to niektórzy nie dostali, jak mieli zachowane z poprzednich fuzji (czyli z 0 na 2 zwiększało, z 1 na 3 - już nie).

I jedyny problem to było U68 (to uni? czy któreś drugie? ) gdzie okazało się, że jest za mało miejsca, aby wszystkich poprzenosić. Dzięki temu gracze zyskali możliwość przenoszenia z dowolnych pozycji (a nie z limitami na 1-3 / 13-15)

Poza tym chyba (tym razem) nie było klonowania kont :D

EDIT: Dzięki Anakinek za przypomnienie:

Jeszcze było nałożenie urlopów wszystkim, łącznie z idlakami. A jak zdjęto po ~10 dniach - to niektórzy mieli pięknie wypełnione magazyny.

Post był edytowany 3 razy, ostatnio przez cokolwiek ().

• Niektórym zmieniał się skład budynków na planetach... ja np dostałem ekstra kopalnie kryształu. Miałem szczęście bo nie zawsze zmiany były na plus ;) Do tego wszystkim idlakom załączono urlop... chwile zeszło zanim to naprawili.
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • wampek napisał(a):

Niektórym zmieniał się skład budynków na planetach... ja np dostałem ekstra kopalnie kryształu. Miałem szczęście bo nie zawsze zmiany były na plus ;) Do tego wszystkim idlakom załączono urlop... chwile zeszło zanim to naprawili.
      A nie było tak, że na paru kontach zbanowanych po naprawie zdjęło ban+urlop? :E
      Dało znaleźć się w układach idlaki które nie miały miejsca w statystykach a sury sporo :>
      na moje nieszczęście znalazłam paru takich ale już pustych :( co nie zmienia faktu, że niektórzy znaleźli wypasionych idlaczków...

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King
    • .:czubulus:. napisał(a):

Ale u nas jest co łączyć po prędkościach

x1 68, Cosmos, Kalyke, Nekkar, Taurus, Xanthus, Zibal

x2 Dorado, Fenrir, Indus, Libra, Yildum

x3 Aquarius, Europa, Galatea, Wezn

x4 Bellatrix, Janice

x5 Quantum

x6 Himalia, Vigro

Z racji tego że 4,5,6 jest w sumie mało mogą być łączone w jedno po ankiecie na prędkość takiego uni.
      GF mogło by dać możliwość migracji na +/- 1 prędkości migrującego uni.
      podobniez za anty mozna bedzie przeniesc konto, pierwsza propozycja powyzej tego twojego posta wyglada niezle aczkolwiek zawsze beda jacys pokrzywdzeni na unifusion i beda jacys wygrani, tak musi byc

biorac pod uwage oslabienie odrywcy o 50 % piraci/ obcych nie bedzie sie chyba dalej oplacalo latac w ten sposob chyba ze ktos pochwali sie jakims magicznym sposobem na zyski z takiej konfiguracji;d, ci co mieli sie nachlapac floty sie jej nachlapali, ci co mieli nisko punktowe konta troszke na tym stracili, bilans jest taki ze niemcy zarobili na tym wszystkim i to w tym chodzilo;) czekamy na propozycje unifusion!
      % SOLO~~45814,26 w 58ST
      % ACS~~33293,47 w 22 ST

25.03.2010

uni 26 top 1 pkt - eko/flota

uni 50 top 24 -potezne eko+ gs
    • Art napisał(a):

Pomału idziemy do przodu. Do dalszej zabawy szykują się kolejne kraje: TW/US/FR/DE
      Wiesz @Art co należy docenić? Pierwszy raz od grudnia piszesz jakiekolwiek informacje W TRAKCIE. Nie po fakcie, nie pół roku później - tylko tak prawie na bieżąco. A nie da się tak cały czas? Co np tydzień napisać co tam słychać na poziomie planowania - gracze będą bardziej zadowoleni, będzie można coś zaplanować - a przy okazji i opinia na temat działań Teamu zyska (bo tak - jeden z głównych zarzutów to jest właśnie zerowy kontakt z graczami).
    • Art - przeciez sam wiesz, że wiele razy były informacje w miarę powszechne - a od was zero informacji. Są większe problemy czy sprawy - i także zero informacji. Nie musi to być elaborat - wystarczy takie info jak dziś - dwa słowa o fuzji. Przecież nikt nie wymaga dokładnego planu co do dnia - bo każdy rozsądny wie, że jeszcze może się coś zmienić. Ale takie info jak dziś powinno wychodzić od ciebie co jakiś czas - i bez dopominania się.

Naprawdę - support informujący graczy o nawet małych sprawach vs support traktujący wszystko jak świętą tajemnicę - to wielka różnica.