Porozmawiajmy na temat UniFusion

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• ciap napisał(a):

Jak jest nie opłacalne to jest jeszcze czas wybrać uni Draco.

Jak mam wybrać uni draco skoro jestem z wasatu, większy % złomu pomógłby głównie wasatowcom, poniżej napiszę dlaczego.

ciap napisał(a):

Teoretycznie nic to nie zmieni ponieważ na innych ten bonus też będzie działać. Wy będziecie szybciej gonić a oni Wam szybciej uciekać.

Właśnie nie, nie będzie tak, na innych ten bonus też będzie działać ale inni nie będą w stanie go tak wykorzystać. Załóżmy że łączymy 4 uniwersa, gracze są wszędzie podobni więc koleś z flotą nr5 z najsłabszego uni, jest gdzieś pod względem skilla top15-20. I mimo że wyląduje pod koniec top400 (statystyki flot po fuzji), to będzie się szybko piął w górę, gdyż otaczający go gracze z większą flotą byli poza top100 na swoich uni i nie są oni dla niego żadnymi przeciwnikami. Przypuszczalnie po bardzo długim czasie gry wróciłby na "właściwe swoim umiejętnością i zaangażowaniu" miejsce czyli top15-20.

I teraz większy % złomu pomógłby mu szybciej wrócić na swoje miejsce po takiej nie fair fuzji, różnica między 30 a 40% jest ogromna, np. przy 15000% może to być różnica między byciem na 0, a 500kk surowca zysku, najczęściej jednak oznacza to około dwukrotnie większy zysk, czyli 2x krótszy czas odrabiania strat do czołówki.

Chcielibyśmy (przynajmniej ja i kilka osb z którymi pisałem) tylko te 40%, gdyż uważamy że taka wartość jest możliwa do wynegocjowania, jak również uważamy większy % złmu głownie 70% - za patologię, gdzie można słabszą flotą zaatakować silniejszą i być zwycięzcą po zebraniu złomu, lub mieć słabszą flotę i celowo nie uciec, by po zebraniu złomu róznież być zwycięzcą.

Nie podoba nam się taki protekcjonalny ton "NIe podoba się to trzeba było wybrać draco", pamiętajcie że jesteśmy klientami i mamy prawo walczyc o korzystne dla nas rozwiązania.

• jestem z wasatu
      Nie sprawdzałam gdzie grasz, przepraszam.

Pozwoliłam do Twojego excela dorzucić kilka kolumn z swoimi danymi. Dane obejmują ostatni ~rok. Mam nadzieję że zły nie będziesz:
      dsgbeard.cba.pl/statystyki_flot2.xlsx

będzie się szybko piął w górę, gdyż otaczający go gracze z większą flotą byli poza top100 na swoich uni i nie są oni dla niego żadnymi przeciwnikami (...) Przypuszczalnie po bardzo długim czasie gry wróciłby na "właściwe swoim umiejętnością i zaangażowaniu" miejsce czyli top15-20.
      Hmm. Teoretycznie każdy ma taką samą szansę na zezłomowanie ich.

Spójrzmy na moje zestawienie:
      Topka gra podobną ilość czasu co słabsze top (60% do 40%). Jest duża szansa że jak ktoś grał przed fuzją to po fuzji również będzie grać. Po porównaniu punktów zniszczonych do straconych widać że 10% najlepszych proporcji przypada głównie dla topki. Co znaczy że więcej złomują niż są złomowani. Przekłada się to również na punkty. Widać po różnicy między dobowy przyrost a punkty z eko.
      Dlatego uważam że punktowe gonienie topki przez zwiększenie PZ takie oczywiste może nie być. ;)

protekcjonalny ton
      Traktuj to jako stwierdzenie faktu. ;)
      Też rozmawiałam z paroma osobami i widziałam rozmowy na ircu. Górnicy chcą 30%, flociarze większy %. Często padał argument bo wloty w bunkier będą bardziej opłacalne. To flociarze mieli dylemat: 'bardziej utuczone farmy ale mniejszy PZ' albo 'mniej utuczone farmy ale większy PZ'. Sporo flociarzy wybrało opcję utuczone farmy. Patrząc na proporcje wydawania surowców to jest to bardziej opłacalne nawet z 30% na PZ...
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik
    • ciap napisał(a):

Hmm. Teoretycznie każdy ma taką samą szansę na zezłomowanie ich.

I znó teoretycznie. Praktycznie jednak Ci którzy sąwyzej są wyżej ponieważ bardziej się pilnują i więcej graja, a więc szansa na ich zezłomowanie jest o wiele mniejsza.

ciap napisał(a):

Topka gra podobną ilość czasu co słabsze top (60% do 40%)

Nie. Po prostu nie. Po pierwsze 60 do 40 oznacza że grają aż o 50% więcej czasu, a po drugie tam jest podana tylko ilość dni bez urlopu, gdy zasadnicza róznica polega na tym że można być flociarzem i schodząc z urlopu raz na 5 dni, być wyżej niż koleś który gra zasadniczo eko i ciuła gsy wchodząc raz dziennie, zwożąc surowce i robiąc fsa.
      (ps. jak są liczone punkry z eko, bo ja widzę u siebie błędne dane?) Z tych danych w ogóle nie da się czegoś takiego stwierdzić.

ciap napisał(a):

Jest duża szansa że jak ktoś grał przed fuzją to po fuzji również będzie grać.

Tak, ci z oriona, xalynth na pewno. Vega pewnie też, ursa juz mniej bo zmienia im się prędkość floty co jest bardzo znzczące, a na wasacie jes tpowszechna niechęć, no ale moze grać będą.

ciap napisał(a):

Po porównaniu punktów zniszczonych do straconych widać że 10% najlepszych proporcji przypada głównie dla topki.

No tak o tym pisałem. Topka z wasatu, która bardzo spadnie, dzięki temu że więcej złomuje będzie szybko gonić a 40% złomu bardzo w tym pomoże. Topka z innych uni będzie mu równei szybko uciekać, ale ci słabsi z innych uni którzy są i tak wyżej od niego zostaną przegonieni...

ciap napisał(a):

Dlatego uważam że punktowe gonienie topki przez zwiększenie PZ takie oczywiste może nie być.

j/w samej czołówki nie, ale większość którzy byli niżej w top na swoim macierzystym uni niż obecnie jest ten nasz top5-top400 zostanie łatwo wyprzedzona.

Zresztą zaraz będzie odpowiedź a potem odpowiedź na odpowiedź a nam chodzi tylko o to żębyśmy mieli możliwość decydownia o sobie, dlaczego by np. nie spróbować zrobić bezpośredniej ankiety w grze dla całego uniwersum? Dla GF tak drobne zmiany są nic nieznaczące i nie mieliby problemu z ustawieniem innego parametru, jak to już raz zrobili po fuzji

ps2. Skąd masz swoje dane? są inne niż szacunkowe moje zakłądające że każdy idzie na wasat, masz wgląd, kto gdzie się wybiera?

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez CzarnyPan ().

• "I znó teoretycznie. Praktycznie jednak Ci którzy sąwyzej są wyżej ponieważ bardziej się pilnują i więcej graja, a więc szansa na ich zezłomowanie jest o wiele mniejsza."
      Teoretycznie ponieważ Twoje i moje rozważania opowiadają o kontaktach graczy którzy razem nie grają. Nie wiadomo co z tego wyniknie.
      Najsłabiej punktowo wychodzi na tym Wasat. Top 5 jest dopiero na 148 pozycji. Źle mnie zrozumiałeś. Tak wiem, kto więcej gra/lepiej ma większe top, nigdzie nie zaprzeczyłam że tak nie jest.
      Napisałeś że Twoje top 5 (4kk punktów floty) z Wasat będzie złomować np top 290 (2kk punktów floty) i przy większym PZ szybciej dogoni czołówkę. Tylko na złomowanie tej osoby z 2kk floty więcej graczy ma szansę. Niektórzy mają o dużo większą flotę i po statystykach widać że złomują, mają umiejętności. Więc zwiększenie PZ nie sprawi nagle że ich dogonisz. ;)

No tak o tym pisałem. Topka z wasatu, która bardzo spadnie, dzięki temu że więcej złomuje będzie szybko gonić a 40% złomu bardzo w tym pomoże. Topka z innych uni będzie mu równei szybko uciekać, ale ci słabsi z innych uni którzy są i tak wyżej od niego zostaną przegonieni...
      Topka ogólna nie wasat. Na top 50 proporcji zniszczone / stracone przypada tylko 3 graczy z Wasat. Jeżeli uzależnimy te statystyki jeszcze od floty będzie takich 4 graczy. Podsumowując statystyki przed łączeniem nie wskazują na to żeby Wasat wyróżniał się jakoś szczególnie aktywnością na tle topek z innego serwera.

j/w samej czołówki nie
      Sam napisałeś o czołówce w pierwszym poście:
      będziemy mieli 30% to dogonienie najlepszych będzie mocno utrudnione

ps2. Skąd masz swoje dane? są inne niż szacunkowe moje zakłądające że każdy idzie na wasat, masz wgląd, kto gdzie się wybiera?
      Zrobiłam takie samo założenie jak Ty: Każdy z kasowanych uni idzie na Wasat. ;)

FaTaL1Ty :bicz:
    • ciap napisał(a):

Napisałeś że Twoje top 5 (4kk punktów floty) z Wasat będzie złomować np top 290 (2kk punktów floty) i przy większym PZ szybciej dogoni czołówkę. Tylko na złomowanie tej osoby z 2kk floty więcej graczy ma szansę. Niektórzy mają o dużo większą flotę i po statystykach widać że złomują, mają umiejętności. Więc zwiększenie PZ nie sprawi nagle że ich dogonisz.

Ciap od razu widać, że coś tam kumasz, ale sama nie grasz flotą.
      Czarny Pan ma rację, jeżeli ja mam 10x większą flotę od niego to znaczy, że interesuje mnie też większy zysk. Dlatego, bo spalę więcej dexu na flotę + turborecki i nie opłaca mi się siedzieć całą noc obserwując cel, żeby wykręcić 100kk zysku.
      Dlatego gracz(cel), o którym mówisz, że więcej osób ma szansę na jego zezłomowanie - mnie nie interesuje.

Tak większa ilość osób ma szansę, ale większość z nich się nim nie zainteresuje na tyle, aby zarywać nockę, szczególnie gdy jest zajęta obserwacją kogoś znacznie większego.
      Więc jeżeli sporo osób odpuszcza takie cele na 100kk zysku, a Czarny Pan jest zmotywowany do dogonienia ich, to przy zwiększonym pz zrobi to szybciej. Szczególnie gdy te 10% zaważy na tym czy wychodzi na minus czy na plus.

Silniejszy flociarz siedząc na urlopie nie ma zysku, albo ma tylko to co z eko jeżeli nie jest na (u), a Czarny Pan złomuje takie cele po 100kk zysku i ma większy przyrost dzienny od np. mnie, więc z każdym dniem jest bliżej.

P.S. Nie rozumiem co się tak wszyscy uczepili tych 30% ? :D To ma być kara, że prawie 1000 osób więcej wybiera Wasat niż Draco? Jakaś pokuta za popsucie UF dla Draco? :D
      Dla mnie może to zostać, nie będę krwi przelewał ani nerwów szargał o jakieś 10%. Jednak patrząc z punktu widzenia Xalynth idąc na Wasat jesteśmy -30% na pztach i -1x dla eko. Idąc na Draco -2x na eko, które flociarze również klepali, bo się opłacało ;)

Na pewno w dniu dzisiejszym bym się na takie uni nie zarejestrował, bo wybrałem x4 eko x2 flotę i 60% złomu nie bez powodu. Grałem 10 lat temu na reguralnych uni, po kilku latach przerwy wszedłem na ogame, zobaczyłem jaka fajna konfiguracja, pomyślałem, że kiedyś tak szybko bym się nie rozwinął i pogram sobie trochę. Teraz trochę żałuję, że przypomniałem sobie o ogame ;)

S&D Xalynth - Niszczyciel Moonów: 38
      Top1 śpiąca lama Xalynth - 69k %
      PB 108066,73%

Orły latają samotnie, a barany chodzą stadami.

Post był edytowany 5 razy, ostatnio przez Jose Arcadio Morales ().

• Przenieśli konta które miały urlop :P

Czarny Pan ma rację, jeżeli ja mam 10x większą flotę od niego to znaczy, że interesuje mnie też większy zysk.
      Patrząc na ST to nie zawsze zysk się liczy.

Na pewno w dniu dzisiejszym bym się na takie uni nie zarejestrował, bo wybrałem x4 eko x2 flotę i 60% złomu nie bez powodu.
      Dokładnie tak ma całe ursa.
    • To jakiś żart chyba " title=";>">
      w pierwszej kolejności miały się przenieść osoby, które jako pierwsze wybrały uni żeby nie zmieniły się pozycje planet
      ale chłam -_-

żebym to widział wcześniej to bym też włączył urlop masakra jakaś " title=":>" style="font-size: 0.8em;">
      teraz przez takich urlopowiczów nie ma miejsca dla mnie masakra :wrr:
      co za partactwo :O
      " Trzeba marzyć tak jak by się żyło wiecznie, a żyć tak jak by się miało umrzeć dzisiaj. "

Uni 21
      Badania TOP 1

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez hiper333 ().

• Krwawy Tapicer napisał(a):

Jak zmieni ci kordy to dostaniesz darmową relokacje i po krzyku
      Właśnie że nie dostane i to będzie kolejna porażka ale trudno a zależało mi na pewnych kordach a teraz to lipa, jak zwykle porażka ogame -_-.
      Mogli podać taką informację to bym włączył urlop, a nie takie coś robić to po co to było, kto pierwszy ten lepszy, bezsens. :wrr:
      jaki sens był dziś włączania tych kont ? kolejny absurd ?
      nowy symulator nie działa prawidłowo, kolejne badziewia
      porażka za porażką szkoda grać, utrudniają a nie polepszają. Parodia jak na wyborach dzień wcześniej, super po prostu " title=";>" style="font-size: 0.8em;">
      " Trzeba marzyć tak jak by się żyło wiecznie, a żyć tak jak by się miało umrzeć dzisiaj. "

Uni 21
      Badania TOP 1

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez hiper333 ().

• hiper333 napisał(a):

w pierwszej kolejności miały się przenieść osoby, które jako pierwsze wybrały uni żeby nie zmieniły się pozycje planet

wlasciwie to chyba nikt z decyzyjnych nie potwierdzil podobnego przebiegu tylko wsrod graczy byla lansowana taka wersja w oparciu o doswiadczenia z poprzedniej fuzji, oczywiscie powinni uprzedzic ale to zadna strata, za miesiac nikt nie bedzie o tym pamietal bo cala uwaga skupi sie na tych wielkich % jakie podobno maja sie zdarzyc
      Ciernik - u 32 / 68

COMA rzondzi

www.leukemia.pl
    • Ciernik [COMA] napisał(a):

wlasciwie to chyba nikt z decyzyjnych nie potwierdzil podobnego przebiegu tylko wsrod graczy byla lansowana taka wersja w oparciu o doswiadczenia z poprzedniej fuzji
      Unifusion - Łączenie Universów - Wstępne informacje

A tam:
      W praktyce będzie to oznaczać, iż "kto pierwszy ten lepszy". Gracz, który prędzej przeniesie swoje konto, ma większą szansę na to, że jego planety znajdą się w tym samym miejscu.
    • Ciernik [COMA] napisał(a):

wlasciwie to chyba nikt z decyzyjnych nie potwierdzil podobnego przebiegu tylko wsrod graczy byla lansowana taka wersja w oparciu o doswiadczenia z poprzedniej fuzji
      tak jak ciap napisała, zasady były jasne kto pierwszy ten lepszy " title=";>"> widzę że oszustwa mile widziane, każdy ustanawia własne zasady widać.

rules are rules 8-)

Uni 21
      Badania TOP 1
    • Wyobrażam sobie, że teraz administracja gry przez tą nockę będzie miała pełne ręce roboty - nie zazdroszczę :-|
      To tylko kwestia czasu, jak ktoś zorientuje się, że skoro jego konto jest teraz podwojone i już może grać na nowym miejscu, to równie dobrze może dla kolegi, który będzie przechodził ze swoim kontem dopiero jutro, zdjąć urlop na swoim starym uni i "zapomnieć" zrobić fs'a...

EDIT:
      Albo w mniej drastycznej formie - pohandlować z nim zgromadzonymi na "starym" koncie surowcami po minimalu... >_>
      Może zezłomować swoją flotę i wysłać surowce do nadal słabszego od niego gracza i w ten sposób "dopompować" jego konto, bo przecież kopia jego konta ze wszystkimi statkami jest już w nowym miejscu.

EDIT 2"
      Pytanie do kogoś z grupy graczy, których dotyczy ta sytuacja - czyli już przeniesionych - jak wygląda sprawa z antymaterią? Podwoiła się?
      Chodzi mi o to, czy jeżeli mieliśmy na koncie np. 1kk anty, to na pewno pojawiła się ona na nowym uni, ale czy zniknęła ze starego? Czy też jest i tu i tu?

Top2 badań PL & World (na uni x1x7), top6 badań PL (wszystkie prędkości) oraz top19 badań World (wszystkie prędkości) ;P

Badania stanowią 88,17 % wartości konta :E

Post był edytowany 3 razy, ostatnio przez zefir ().

• Przecież jak zwykle administracja ma to w gdzieś. Więc tak jak już było napisane - konta już przeniesione można ograbić i powysyłać z nich surę po minimalu. Znając życie palcem nie kiwną aby to odkręcić.

A co do tego przenoszenia najpierw kont na urlopie nawet mnie nie denerwujcie.
      Nie dość że na początku nie można było przenieść swego konta grając na protokole https (wywalało że serwer niedostępny) i traciło się czas, nerwy i dobrą pozycję na uni docelowym to teraz ten bajzel z urlopami.

"Jak zmieni ci kordy to dostaniesz darmową relokacje i po krzyku."
      Otóż nie. Dostaniesz max 5 relokacji i to tylko wtedy kiedy różnica w układach jest większa niż 30 pozycji.
      Nie po to wydawałem kasę na relokację żeby teraz mi poupychali planety jak leci, byle gdzie.
      Jak mają takie podejście to niech oddają teraz kasę za anty. Jeszcze do tego ta promocja na relokację 2 tygodnie przed uniFusion. Śmiech na sali....

To nie jest pierwsze uniFusion a oni mimo wszystko i tak to pięknie spartolili.

Czas Surferów - fragment
      [ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf / || echo *Click*

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Chris Matters ().

• ciap napisał(a):

Anty jest na starym i nowym. Nie znika =)

Czyli nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją sobie powydawać na starym koncie. Np. na handlarza złomu. Nowe od tego nie zbiednieje.
      Zwłaszcza, że jak wspomniano w postach powyżej, można w ten sposób wspomóc słabszego sojusznika...

Top2 badań PL & World (na uni x1x7), top6 badań PL (wszystkie prędkości) oraz top19 badań World (wszystkie prędkości) ;P

Badania stanowią 88,17 % wartości konta :E
    • Ja proponuję następującą procedurę. Skasować konta które zostały przeniesione zbyt wcześnie (zdublowane) i jutro rozpocząć proces migracji od początku.

Jeśli ktoś postanowił wspomóc sojusznika swoim zdublowanym kontem - no cóż... Będzie miał solidną nauczkę.

195 ST - 437 393,32%

"Jeśli spadać, to z wysokiego konia"