Porozmawiajmy na temat UniFusion

• buleon napisał(a):

Wystarczy odrobina dobrych chęci.

czyli w skrocie sypnac talarami;d

pisz konkretnie, po co to oczy mydlic? XD

Ruda napisał(a):

Fuzja dotyczy tak samo PL jak i DE.Zarówno u nas jak i w Niemczech proces ten przeprowadzany będzie w ten sam sposób :)
      Zgadzam się z tym że lepiej że nie jesteśmy brani pod uwagę teraz w kolejnych rzutach fuzji. Błędy, bugi czy inne dziwactwa uda się skorygować wcześniej nim trafi to do nas :)
      Tam też grają gracze jak my na co dzień. I zupełnie inaczej to wygląda niż testowanie z PTS.

no ok moze bedzie mniej bledow ale nie wyeliminuja wszystkich. i tak zostanie cala masa. przy tak duzej ilosci danych cos musi sie wysypac. a potem bedziecie banowac za klony flot w TP, albo wiara bedzie plakac ze falanga widzi zawrocona stacje...
      No Sacrifice, No Victory...
      Punish and Enslave

przed zlomem nie ucieknie nikt, nawet Hitler xDDD ---> youtube.com/watch?v=B1v_YTE5dOg

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez KissOfTheDragoon ().

• zieno napisał(a):

Witam. Nie mogę znaleźć informacji czy uni fusion będzię dotyczyło nowych uni typu Rosalind?
      nie ma jeszcze oficjanego planu ktore uniwersa beda laczone. Jednak rosalind jest drugie najnowsze, wiec prawdopodobiensto polaczenia jest bardzo znikome.

Muniek napisał(a):

Czy znana jest cena tego itemu ?
      Na NL kosztowal on 500k. Jednak nie wiadomo czy cena ta bedzie nadal taka jak wprowadza go u nas.
      Jestem i mnie nie ma ^^
    • zieno napisał(a):

Witam. Nie mogę znaleźć informacji czy uni fusion będzię dotyczyło nowych uni typu Rosalind?
      Skoro nawet na małych społecznościach uni młodsze niż 3m były wyłączone z fuzji - to Rosa jest bezpieczna :)
      W PL zazwyczaj 4-6 najmłodszych uni nie podlegało fuzji - teraz może być inaczej (bo gra przyspieszyła - a uni 4-5 miesięczne już jest opustoszałe). Ale te trzy najmłodsze uni są bez szans na fuzję.
    • @Art Jak wygląda wydobycie metalu i kryształu na planetach z bonusami, jeśli pozycja po fuzji ulegnie zmianie? Z dexem sprawa jest o tyle prostsza, że temperatura planety nie zmienia się. Co w momencie, jeśli moja planeta zmieni pozycje z np. 8 na 7? czy wydobycie metalu ulegnie zmniejszeniu?

[18:44:39] <@diablica> radim :************** krolu moj jedyny :)))))))
    • Radim napisał(a):

@Art Jak wygląda wydobycie metalu i kryształu na planetach z bonusami, jeśli pozycja po fuzji ulegnie zmianie? Z dexem sprawa jest o tyle prostsza, że temperatura planety nie zmienia się. Co w momencie, jeśli moja planeta zmieni pozycje z np. 8 na 7? czy wydobycie metalu ulegnie zmniejszeniu?
      Z tego co wiem, to bonusy się uaktualniają zgodnie z nową pozycją niestety.
    • czyli teraz będąc na 15 pozycji mam dobre wydobycie dexu, po fuzji zostanie mi temperatura - nic tylko przerzucić się na pozycję 1 aby dostać dodatkowo bonus do krychy :D
      ...Z kubryku ruszył każdy z nas, wprost od cynowych mis, Kulawy bosman dzieli broń, na pokład każe iść,

Mocarna ręka chwyta nóż i dłoń zaciska się, Dziś marny, brygu, jest twój los - wzbudziłeś gniew...
    • @Czarnobrody

Ale to nie ty decydujesz o pozycji - tylko skrypt. W przeniesienu z pozycji 15 na 1-3/6-10 - jasne, zyskasz na wydobyciu zasobów, nic nie tracąc (poza kwestią ula czy ładnego wyglądu "wszystkie planety na 15")

Patrz na to także z drugiej strony - ktoś poustawiał wszystkie planety pod kryształ - pozycja 1, max kopalnia kr. A po fuzji przenosi mu wszystkie planety na pozycje 4+ (a najlepiej - 4-5, gdzie nie masz żadego bunusa, nawet do metalu). I nagle traci te 20-30% eko względem stanu przed fuzją

@Art
      Stety niestety - ale wprowadzenie bonusów dla pozycji wymusza na was pewne obowiązki przy fuzji - czyli właśnie dopilnowanie, aby gracze na tym nie tracili. A więc po fuzji powinien się bonus przenieść, albo gratisowe przenosiny za każdą ruszoną planete. Dokładnie tak samo jest z pozycja 8 i metalem.

Jedynie deuter jest bezpieczny - bo on zależy nie od pozycji, tylko od temperatury. Plus to stary bonus i był już rozwiązany wcześniej ten problem.

BTW - Już w czasie tworzenia takich bonusów powinno powstać zadanie "a jak to będzie przy fuzji" ... ale kto w GF myśli o takich zależościach :(

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez cokolwiek ().

• cokolwiek napisał(a):

@Czarnobrody

Ale to nie ty decydujesz o pozycji - tylko skrypt.

Patrz na to inaczej - ktoś poustawiał wszystkie planety pod kryształ - pozycja 1, max kopalnia kr. A po fuzji przenosi mu wszystkie planety na pozycje 4+ (a najlepiej - 4-5, gdzie nie masz żadego bunusa, nawet do metalu). I nagle traci te 20-30% eko względem stanu przed fuzją

ale pewnie będą relokacje więc mając odpowiednie temperatury z planet na 15 pozycji można się relokować na pozycję 1 (nie pamiętam tylko czy wtedy nie zmienia się temperatura)
      ...Z kubryku ruszył każdy z nas, wprost od cynowych mis, Kulawy bosman dzieli broń, na pokład każe iść,

Mocarna ręka chwyta nóż i dłoń zaciska się, Dziś marny, brygu, jest twój los - wzbudziłeś gniew...
    • Relokacja manualna (płatna czy darmowa - bez znaczenia) zmienia temperaturę. Tylko przeniesienie skryptem przy fuzji (przymusowej - ale pewnie ten przedmiot działa identycznie) nie zmienia temperatury.

Tak więc jak przeniesie ci fuzja planety na 1-3 / 6-10 - to zyskasz bonus. Ale jak miałeś na 1-3 / 6-10 i trafisz na inne pozycje (albo z 1 na 3, czy z 8 na 10) - to stracisz na tym.

Dlatego właśnie po fuzji powinny być darmowe przeniesienia (o ile planeta zmieniła pozycje) - to się nazywa naprawienie szkód klientowi. Ale to już sprawa do @Art - to jego zadanie dbać o dobro graczy :D
    • cokolwiek napisał(a):

Jedynie deuter jest bezpieczny - bo on zależy nie od pozycji, tylko od temperatury. Plus to stary bonus i był już rozwiązany wcześniej ten problem.
      Deuter jest bezpieczny jeśli skrypt przydzieli planetę na pasującą koordynatę (nawet w innym układzie). Z tego co się dowiedziałem, to gdy planeta miała wyraźną zmianę pozycji czyli np z :15 na :1 to temperatura też ulega zmianie.
    • Art napisał(a):

cokolwiek napisał(a):

Deuter jest bezpieczny jeśli skrypt przydzieli planetę na pasującą koordynatę (nawet w innym układzie). Z tego co się dowiedziałem, to gdy planeta miała wyraźną zmianę pozycji czyli np z :15 na :1 to temperatura też ulega zmianie.

No to piękna lipa...ludzie kase wydają a później UF - reset kasy ;)
      Sprzedam metal na Quantum.
      Nick w grze: Muniekk
    • @Art Fuzja u Niemców objęła ledwie połowę uni i to tych młodszych. Czy to oznacza że uniwersa po 2-3 fuzjach które mają po 4k kont zostawia się w spokoju, czy fuzja u naszych zachodnich sąsiadów zostanie jeszcze dokończona?

I czy to prawda że wszystko jest już ustalone pod względem kto gdzie? Bo jeśli nie to zapraszam do zapoznania się z moją skromną propozycją, (Porozmawiajmy na temat UniFusion) która ani nie wymaga zmiany prędkości uni, ani nie łączy uni gdzie róznica pkt w topce wynosi 200-300% jak już bywało ;) . Wiem że się powtarzam ale trudno, ktoś musi zadbać żeby było sprawiedliwie :P

• CzarnyPan napisał(a):

@Art Fuzja u Niemców objęła ledwie połowę uni i to tych młodszych. Czy to oznacza że uniwersa po 2-3 fuzjach które mają po 4k kont zostawia się w spokoju, czy fuzja u naszych zachodnich sąsiadów zostanie jeszcze dokończona?

I czy to prawda że wszystko jest już ustalone pod względem kto gdzie? Bo jeśli nie to zapraszam do zapoznania się z moją skromną propozycją, (Porozmawiajmy na temat UniFusion) która ani nie wymaga zmiany prędkości uni, ani nie łączy uni gdzie róznica pkt w topce wynosi 200-300% jak już bywało ;) . Wiem że się powtarzam ale trudno, ktoś musi zadbać żeby było sprawiedliwie :P
      na niemieckim boardzie wyczytałem, że będą mieli więcej niż 1 fuzje więc reszta uni pójdzie w kolejnym rzucie.

[18:44:39] <@diablica> radim :************** krolu moj jedyny :)))))))
    • Art napisał(a):

cokolwiek napisał(a):

Jak to pasuje odpowiedzieć "Może nie będzie lepiej, ale na pewno będzie śmieszniej" w tej fuzji :D

Chcę widzieć miny tych flociarzy, co przeniosło im planety z pozycji 15 na 4 (czyli mało deu i nawet zero bonusu dla równowagi) - :D
      A ci, co zarządzają warunkami fuzji to chyba nie ogarniają podstaw takich procesów - a jedną z podstawowych zasad powinna być neutralność dla graczy. Gracz nie może tracić na przymusowym procesie, nad którym dodatkowo nie ma żadnej kontroli - bo stwierdzi, że takie ogame to on pierd. - i potem będziesz się @Art znów dziwił, że jest tak mało graczy i znów, że takie złe opinie o teamie.
    • Z jednej strony faktycznie fuzja to okazja do wyciśnięcia z graczy kasy za anty, żeby wydali na relokacje, z drugiej, skoro zdarza się raz na X lat, to nie jest jakiś wielki wydatek odczekać na bonus +30 lub +50% anty, a potem -50% za relokacje. Ogół ludzi, którzy nie rzucają gry po paru miesiącach posiada te 12-13 planet i tylko niewielka część 14-16. Gdybym był skłonnym do kompromisów decydentem w sprawach organizacji zasad fuzji, dałbym po 4 darmowe relokacje i w okolicach dni tuż po fuzjach, najpierw bonus +50% anty i -75% za relokacje tylko dla uni objętych fuzjami. Chociaż mnie akurat odbija na punkcie rozkmninia jak rozsądnie dysponować czwartym surowcem, to jednak stawiając się po stronie graczy, którzy krytykują P2W, byłoby to miłym gestem ze strony teamu i GF - a przy okazji GF na pewno w krótkich terminach lepiej obłowiłoby się kasiorki, niż podczas trzymania się rutynowego kalendarza promocji. Nie jestem ekonomistą, ale każdy kto kupywa w Biedrze wie, że czasem mniej = więcej.
    • Damaon napisał(a):

Z jednej strony faktycznie fuzja to okazja do wyciśnięcia z graczy kasy za anty, żeby wydali na relokacje, z drugiej, skoro zdarza się raz na X lat, to nie jest jakiś wielki wydatek odczekać na bonus +30 lub +50% anty, a potem -50% za relokacje. Ogół ludzi, którzy nie rzucają gry po paru miesiącach posiada te 12-13 planet i tylko niewielka część 14-16. Gdybym był skłonnym do kompromisów decydentem w sprawach organizacji zasad fuzji, dałbym po 4 darmowe relokacje i w okolicach dni tuż po fuzjach, najpierw bonus +50% anty i -75% za relokacje tylko dla uni objętych fuzjami. Chociaż mnie akurat odbija na punkcie rozkmninia jak rozsądnie dysponować czwartym surowcem, to jednak stawiając się po stronie graczy, którzy krytykują P2W, byłoby to miłym gestem ze strony teamu i GF - a przy okazji GF na pewno w krótkich terminach lepiej obłowiłoby się kasiorki, niż podczas trzymania się rutynowego kalendarza promocji. Nie jestem ekonomistą, ale każdy kto kupywa w Biedrze wie, że czasem mniej = więcej.
      A moim zdaniem, mimo że nie dotyczy to mnie, gracze którzy kupili już raz anty i poprzenosili się na 15 i nie ważne czy to z dużych 3 czy z pozycji 4-12, nie powinni stracić temperatury zimnej planety tylko dlatego, że była fuzja i system wywalił komuś planetę z 15 na np 3 bo akurat taka była wolna. To samo dotyczy bonusów z kryształem i metalem. O ile w tym przypadku nie trzeba wydawać anty (przynajmniej jeśli chodzi o metal i pozycje 6-10) bo są duże same w sobie, to dlaczego ktoś, kto postanowił kolonizować np same 8 bo mają najlepszy bonus a wcale małe nie są tam planety, nagle po fuzji ma stracić ten bonus bo system mu rozrzuci na inne pozycje? Jemu wywali na jakąś 4 czy 11-12 i ani bonusu do metalu, ani większego wydobycia dexu, no bo temperatura się jednak nie zmieni, tak jak było to ostatnio przy fuzji. Ale jak komuś wywali 15 na 6-10 to zostanie mu i niska temperatura i jeszcze bonus do metalu otrzyma, bo ten zależy tylko od pozycji.... Skoro podczas ostatnich fuzji temperatura się nie zmieniała po zmianie pozycji w układzie w wyniku systemowego przenoszenia, to i teraz tak być powinno, a i sądzę, że z bonusem do wydobycia metalu/kryształu powinno być, i na pewno MOŻNA zrobić, identycznie.
      Rozumiem, że GF zrobiło ukłon w stronę graczy dodając te bonusy do wydobycia i możliwość przenoszenia na dowolną pozycję, ale jeśli już coś robię na rzecz klienta, to nie podchodzę do niego z pistoletem i nie mówię oddawaj albo kulka w łeb.... Aczkolwiek takie praktyki już i tak weszły w życie... tylko tej kulki w łeb jeszcze brakuje...

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King
    • @Avinashi niestety jakkolwiek słusznie by Twój wywód brzmiał, to niestety przegrywasz razem z innymi jeszcze w przedbiegach. Jedyne do czego ma prawo osoba kupująca antymaterię to aby ilość anty i pieniędzy przy zakupie się zgadzała. Tylko za tyle jest odpowiedzialne GF i niestety jest to ujęte w regulaminie. Firmy ani Teamu nie obchodzi co się dzieje z tą antymaterią pózniej, bo gracz nie ma żadnej podstawy do żalów lub walki o zadośćuczynienie. Niestety społeczność to dojne krowy.
    • W tych rozważaniach wyłapuję jedną kompromisową konkluzję: warto by było wprowadzić automatyczny kalkulator, który liczy ile planet gracza zmieniło pozycję na inną i serwer sam przyznawałby taką samą liczbę darmowych relokacji. Finalny efekt byłby taki, że nic w tej kwestii by się nie zmieniło, prócz drobnych wahań temperatur +/-, oraz małego prawdopodobieństwa, że ktoś szybciej wyniuchał sobie daną pozycję w momencie aktywnej relokacji 24h. Gmeranie w skrypcie, który zliczałby takie planety i przyznawał darmowe operacje na pewno nie byłoby jakieś arcy trudne.
    • Ale ja napisałem o tym, że serwer widziałby zmianę pozycji i przyznawałby w takim wypadku darmową relokację. Czytaj uważniej proszę - staram się wyrażać w miarę prosto ;)

Jeśli gracz jest na 4. i przenosi go na 4, to nie dostaje relokacji. Tu nikt nie byłby stratny, ani faworyzowany.

Starrk napisał(a):

Co GF miałoby w zamian?
      Teraz sobie pomyślałem, że mniej biadolenia na forach, że ktoś utopił anty. Dla niektórych nawet 2 dychy na grę to majątek iks de.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Damaon ().

• Czytam uważnie, nie zrozumiałeś mnie.

Gram i nie obchodzi mnie czy jestem na pozcji 4,5,6,7.
      Mam 5 planet na 4 pozycji, wszystkie zmienia mi na 5 pozycje (jeden pies...obojetne...)
      Dostaje za to 5 relokacji, przenosze sobie wszystkie 5 planet na 15stki za free :)
      Sprzedam metal na Quantum.
      Nick w grze: Muniekk