EKSPEDYCJE
- Co to jest ekspedycja i jak ją wysłać?
Ekspedycja jest jedną z dostępnych misji w grze. Można ją wysłać poprzez ustawienie jako cel lotu floty 16 pozycji (niewidoczna w podglądzie galaktyki) dowolnego układu dowolnej galaktyki.
Przy prawidłowym ustawieniu miejsca przeznaczenia w kolejnym kroku jako cel misji zostanie ustawiona automatycznie Ekspedycja. Można ją wysłać również z poziomu podglądu galaktyki wybranego układu, wtedy należy wybrać przycisk Ekspedycja, a koordynaty i misja zostaną ustawione automatycznie. - Jak długo trwa ekspedycja? Czy mogę wysłać nieograniczoną ilość ekspedycji? Jakie statki mogę wysłać?
Minimalny czas badania przestrzeni kosmicznej wynosi jedną godzinę, a maksymalny jest równy poziomowi astrofizyki w godzinach (przykładowo 5 poziom astrofizyki - 5 godzin badania). Oczywiście całkowity czas trwania misji obejmuje czas lotu na i z ekspedycji oraz czas badania. Maksymalna ilość wysłanych jednocześnie ekspedycji również zależy od poziomu astrofizyki i liczy się ją jako pierwiastek poziomu tej technologii, czyli dla 1 poziomu technologii możliwa 1 ekspedycja, od 4 możliwe 2, od 9 możliwe 3 itd. Ilość i rodzaj statków wysłanych na ekspedycję jest nieograniczona. - Co się może stać z moją flotą podczas ekspedycji?
Istnieją 4 rodzaje pozytywnych i 4 rodzaje negatywnych wydarzeń:
Pozytywne:
- znalezienie surowców - możliwe jest znalezienie każdego rodzaju surowca
- znalezienie statków - możliwe jest znalezienie wszystkich statków, również tych, na które nie mamy wystarczających technologii, za wyjątkiem gwiazd śmierci, recyklerów, statków kolonizacyjnych i satelit słonecznych, znalezione statki zostaną włączone do powracającej floty, czas powrotu nie zmieni się
- znalezienie antymaterii
- spotkanie handlarza
Negatywne:
- zmiana godziny powrotu floty- możliwe jest zarówno wydłużenie jak i skrócenie czasu trwania misji
- walka z piratami
- walka z obcymi
- całkowita utrata floty bez walki
Może również nic się nie wydarzyć, otrzymujemy wtedy wiadomość: Poza osobliwymi małymi zwierzętami pochodzącymi z nieznanej bagiennej planety ekspedycja nie przywiozła z wyprawy niczego groźnego. - znalezienie surowców - możliwe jest znalezienie każdego rodzaju surowca
- Kiedy będę wiedział co wydarzyło się na mojej ekspedycji?
Raport z ekspedycji zostaje wysłany po zbadaniu przestrzeni. - Wysłałem flotę na ekspedycję i nic się nie wydarzyło. Dlaczego?
Im więcej ekspedycji osiąga dany układ, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że coś się tam wydarzy. Jeśli wyślesz wraz z ekspedycją przynajmniej 1 sondę szpiegowską, otrzymasz informację, czy układ był ostatnio odwiedzany, czy nie. - Spotkałem handlarza, co powinienem zrobić?
To samo, co robisz, gdy wzywasz handlarza za antymaterię. Znaleziony handlarz sam wybiera surowiec, który chce od Ciebie zakupić i ustala przelicznik. Jeśli wybierzesz inny surowiec lub wybierzesz zaznaczony już przez handlarza surowiec losując tym samym nowy przelicznik z Twojego konta zostanie pobrana antymateria! Spotkani handlarze nie sumują się, najczęściej jednak kolejny spotkany handlarz poprawia przelicznik poprzedniego niewykorzystanego. - Wygrałem walkę z piratami! Czy mogę zebrać szczątki?
Niestety nie ma możliwość zbiórki złomu z walk, które odbyły się na ekspedycji.
Od wersji gry 7.0 istnieje możliwość zbiorki pola zniszczeń po walce z piratami/obcymi. Wymaganym statkiem do zbiórki takiego PZ jest pionier. - Czy można zawrócić flotę z ekspedycji?
Jeśli flota dolatuje do przestrzeni kosmicznej można ją normalnie zawrócić. Gdy flota bada już przestrzeń kosmiczną, nie można jej cofnąć. - Czy flota wysłana na ekspedycję z planety jest widoczna na falandze?
Tak, ponieważ ekspedycja to normalny lot floty. - Dlaczego różne zdarzenia występują z różną częstotliwością?
Wszystkie zdarzenia, oprócz spotkania handlarza i utraty floty, dzielą się na 3 rodzaje: zwykłe - 90% szans trafienia, rzadkie - 9% szans trafienia i nadzwyczajne - 1 % szans trafienia. Im rzadsze zdarzenie, tym wyższa jego wartość (pozytywna lub negatywna). - Czy istnieje jakiś kalkulator do obliczania prawdopodobieństwa wyniku ekspedycji?
Tak, oto link: ekspedycje
Uwaga! - kalkulator znajduje się na serwerze zewnętrznym i jest dziełem osób trzecich. Administracja Ogame.pl nie gwarantuje, że wyniki obliczeń są prawidłowe i zgodne z rzeczywistym algorytmem zastosowanym w grze. Wszelkie problemy z tym związane należy zgłaszać bezpośrednio do autorów kalkulatora. - Jakie są koszty paliwa (deuteru) podczas wysyłania floty z misją ekspedycyjną?
Flota pobiera deuter nie tylko na lot, ale także na czas wykonywania działań ekspedycyjnych. Jego ilość jest zależna od wybranego czasu ekspedycji. Koszty są takie same jak w przypadku postoju na misji "Zatrzymaj".
Ostatnia aktualizacja: 20/07/2020r.
Multikonto megalomania 1/2 z b4el
Multikonto 2/2 z Denior
Multikonto 2/2 z Denior
[22:58] <Witcher> czy Cie szatan opuscil?!