moze Temistokles ???
Znani i lubiani ludzie
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Nie, nie chodzi mi o niego. Ale trzeba przyznać, że niemal pasuje:) Z tym, że Temistokles nie wywołał wojny grecko-perskiej, nie rozpoczął jej:) Ale zwycięstwo należy niemal w całości przypisać jemu i jego polityce. Jeśli coś masz Krecik, to zadawaj, a odpowiedź dam w editce, jeśli nie to próbujcie dalej.
EDIT: Chodziło mi o Lucjusza Licyniusza Lukullusa.
Lwica jest boska :) -
jedna z postaci włoskiego odrodzenia..
jego dzieła znalazły się na liście ksiąg zakazanych..
znany ze swoich traktatów politycznych...
jest autorem słynnej maksymy.. [ nie zdradzę jej bo to już będzie za łatwe ]
powinno starczyć -
Rzecz jasna Niccolo Machiavelli:) Jeden z moich ulubionych filozofów:)
Oczywiaście dawaj coś fajnego :p
-
Jedna z ciekawszych postaci XX wieku i I wojny światowej. Na podstawie jej autobiografii nakręcono film, który do tej pory emitowany jest od czasu do czasu w TV. Archeolog, oficer i podróżnik. Zginął w wypadku w wieku 47 lat.
Indiana Jones
Thomas Edward Lawrence studiował archeologie, podczas I wojny światowej zaciągnął się do brytyjskiej armii, napisał książkę Siedem filarów mądrości, która była inspiracją do filmu Lawrence z Arabii i zginął w wypadku motocyklowym mając 47lat.
z góry mówię, że oddaje -
Oczywiście, że tak. Zadaje ten, kto ochotę ma:)
A dokładniej zadaje Lord Voov, którego jedną zagadkę zwyczajnie przeoczyłem, za co przepraszam.
Pisarz, poeta, dramaturg i publicysta. Urodzony w Łojewie pod Kruszwicą Ukończył niemieckie gimnazjum w Toruniu. Studiował w Berlinie architekturę i medycynę. Redagował wychodzący w Berlinie polski tygodnik socjalistyczny.
Stanisław Feliks Przybyszewski.
tak
-
Było kilku bardzo znanych aktorów, którzy byli politykami tudzież polityków, którzy byli aktorami. Dwójka najbardziej znanych to Austriak i Amerykanin. Jednego z nich znamy lepiej jako aktora, drugiego - jako polityka. Proszę o padnie imion i nazwisk. Idę na urlop, więc może się przedłużać.
-
O, dokładnie:) Regis spróbuj quizu ircowego:) Tam jest dopiero rzeź
Ha...z czasow gdy jeszcze bylem zielonym ludkiem,to wlasnie IRC mnie najbardziej draznil ale kto wie,moze przy okazji... A moje pytanie dotyczy dwoch kobiet,corek znanego malarza specjalizujacego sie w "konskiej" tematyce Jedna z nich byla wspaniala poetka,a druga rownie wspaniala satyryczka Prosze imiona i nazwiska calej trojki
-
Tatuś Wojciech Kossak, poetka Maria Pawlikowska-Jasnorzewska, satyryczka Magdalena SamozwaniecTabi - ni yande
yume - wa kareno - o
kakemeguru
:czytam: -
-
Całkiem mi wyleciało z głowy, że miałem zadać pytanie :
Polski badacz ludów Dalekiego Wschodu, jego potomkowie żyją w Japonii. Miał czterech braci, z których jeden jest dużo bardziej znaną postacią.Tabi - ni yande
yume - wa kareno - o
kakemeguru
Bronisław Piłsudski?
buleon napisał(a):
Bronisław Piłsudski?Tabi - ni yande
yume - wa kareno - o
kakemeguru
Jak nazywał się przedostatni Polak, którego można określić słowem król?
Władysław Zamoyski?
-
Nie słyszałem, żeby któryś z Zamoyskich był królem:) Było ich kilku. Który z nich miałby być określany królem, dlaczego i kto byłby ostatnim Polakiem-królem według Ciebie?
Jeden z Zamoyskich który wykupił lasy w Zakopanem był nazywany "władac", sądziłem, że może chodzić o niego.
A to Tobie chodzi konkretnie o króla, czy Polaka którego by można nazwać królem?
-
O stanowisko króla. O monarchę - króla, czyli papież car, cesarz, książę itp. się nie liczy:). Podpowiedź może być zarazem utrudnieniem. Polak ten nie był królem Polski:)
pewnie nie zrozumialem ale moze chcodzi o role namiestnika w Krolestwie Kongresowym
Józef Zajączek??
pewnie nie ten trop ale co szkodzi sprobowac -
Może Maurycy Beniowski, król Madagaskaru.Tabi - ni yande
yume - wa kareno - o
kakemeguru
Matsuo, bardzo dobrze. Zadajesz:)
Jakiego znanego malarza akuszerka odbierająca poród uznała za martwego? Ocalenie zawdzięcza swojemu wujowi.Tabi - ni yande
yume - wa kareno - o
kakemeguru
Matsuo, może jakaś podpowiedź?:)
Był twórcą jednego z najbardziej znaczących kierunków w sztukach plastycznych wieku XX.Tabi - ni yande
yume - wa kareno - o
kakemeguru
:czytam:
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0