Dokładnie.
:: Zagadki Tolkienowskie ::
- Quiz
-
-
Jakie fortyfikacje zbudowane przez ludzi zostały wykorzystane przez Saurona do strzeżenia wejść do Mordoru.
-
Zębate Wieże - Carchost i Narchost.
Chociaż na upartego to można by nawet Minas Morgul pod to podczepić -
MInas Morgul, Durthang, wieża Cirith Ungol.
Acz nie doprecyzowałem ilości więc zadawaj -
Proszę o podanie imienia najstarszego elfa w Śródziemiu.
Edit: Cholera, już kiedyś zadawałem. No nic, niech to będzie podpowiedźPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez menel984345 ().
-
Z tego co pamiętam Cirdan.
-
Tak. Sorry za zwłokę, ale mnie od piątku nie było.
-
Najwyższa z trzech, zbudowana przez elfów użytkowana przez ludzi. Przez kilka tysiącleci spoczywał w niej jeden z najcenniejszych artefaktów.
-
Elostirion, najwyższa z trzech wież Emyn Beriad, miejsce przechowywania Palantira.
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez menel984345 ().
-
Dokładnie. Dajesz dalej
-
Jednej ze stron biorących udział w pewnym starciu pomógł w ucieczce z miejsca walki pewien elf. Elf ów był imiennikiem innego elfa, który zginął w innym starciu . W tym drugim starciu brał udział również przodek jednego z uczestników pierwszego starcia.
O jakie starcia i jakie osoby chodzi?Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez menel984345 ().
-
Późniejsze starcie miało miejsce także w trylogii Jacksona. Jednak tam zostało przedstawione trochę inaczej i moje pytanie nie miało by prawa bytu gdyby chodziło o filmy.
-
Nie są to łatwe pytania, co też pokazuje brak odpowiedzi przez dość długi czas. Sporo mieszają pewne nieścisłości w zawartym pytaniu. Poświęciłem dłuższą chwilę na dedukcję, przeanalizowałem parę zdarzeń i doszedłem do wniosku, że chodzi o Glorfindela. Zacznijmy od tego, że nie są to dwie różne osoby, a prawdopodobnie jedna. Co do pytania, to pierwszym zdarzeniem było starcie przy brodzie Bruinen (uciekający, ranny Frodo). W oryginale, to nie Arwena powstrzymała Nazgûle - a właśnie Glorfindel. Brał w nim również udział Aragorn. Jeśli chodzi o drugie, to przychodzi mi na myśl Cirith Thoronath, walka z Balrogiem i ucieczka Tuora. Powiązań Tuora z Aragornem chyba nie muszę tłumaczyć.
-
Co do tego czy Glorfinder z LotRa to ten sam Glorfindel co w Silmarillionie są pewne wątpliwości, jako, że Glorfindel z Silmarillionu gine w starciu z Barlogiem. Co prawda istnieje hipoteza mówiąca, że Glorfindel po swojej śmierci spędził jakiś czas w Salach Mandosa po czym wrócił do Śródziemia, ale wątpliwości budzi fakt, że w takim razie jest jedynym oprócz Berena (a wiadomo, jak to z Berenem było) osobnikiem wypuszczonym z Sal Mandosa.
Niemniej o to właśnie mi chodziło, zadajesz. -
Może coś łatwiejszego.
Jak nazywała się starsza siostra pewnego władcy Krainy Daru, który choć mniej dostojny - darzył (z wzajemnością) przyjaźnią i szacunkiem Gwiazdę Promienistą?Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Valmarr ().
-
Ailinel siostra Tar-Aldariona który utrzymywał przyjazne stosunki z Gil-galadem.
A jeszcze co do pytania o Glorfindela... pomyślałem o nim jak tu zajrzałem jakoś we wrześniu, ale jednak raczej uznaje się iż to ta sama osoba więc nie pasowało nijak. -
Dlatego pisałem o pewnych nieścisłościach. Jeśli chodzi o moje pytanie, to odpowiedź jest poprawna.
-
Nie mam bardzo pomysłu więc będzie proste.
Pewne miejsce - jedno z siedmiu - otoczone przez pewien las, jednocześnie miejsce pochowku pewnego króla pewnego ludu. -
Mam dziwne przeczucie, że może to być Halifirien, czyli miejsce pochówku króla Elendila.
-
Masz wyjątkowo dobre przeczucie. Dostąp zatem zaszczytu zadania pytania.
-
To może coś takiego, może ktoś będzie wiedział!
Jakimi drogami musimy się udać chcąc przejść z ruin Fornostu do Białych Wież?
-
Jakaś podpowiedź?
Zasady Gry | Kontakt z Operatorami Gry|Discord Ogame.pl
moją ogejmową encyklopedią jest ciap! -
Jedna z tych dróg prowadzi na południe, druga zaś na zachód! Krzyżują się one w miejscu spotkania hobbitów ze strażnikiem z północy
-
Trakt Północny i Wschodni? Nie mam teraz mapy Middle-Earth pod łapką i nie mogę sprawdzić, a miejsce gdzie się krzyżują to oczywiście Bree.However strong you become, never seek to bear everything alone. If you do, failure is certain. - Uchiha Itachi do Uzumaki Naruto
“The man once wrote: Do not meddle in the affairs of wizards, for they are subtle and quick to anger. Tolkien had that one mostly right."GO - 2015-2016 -
Będzie ok, zadajesz
-
Drzewko, które rosło sobie w A było owocem z drzewka, które rosło na wyspie X, które z kolei było obrazem drzewka Y, które rosło na wyspie Z. Jak się nazywało drzewko Y, normalnie nie daje liter zamiast nazw, ale jakbym dał choć jedną to wszyscy by odgadli w pięć minutHowever strong you become, never seek to bear everything alone. If you do, failure is certain. - Uchiha Itachi do Uzumaki Naruto
“The man once wrote: Do not meddle in the affairs of wizards, for they are subtle and quick to anger. Tolkien had that one mostly right."GO - 2015-2016 -
A - Minas TirithHowever strong you become, never seek to bear everything alone. If you do, failure is certain. - Uchiha Itachi do Uzumaki Naruto
Pokręciłeś coś chyba jednak
Jeżeli to Minas Tirith to białe drzewo tam posadzone było sadzonką z drzewa posadzonego w Minas Ithil, dopiero to drzewo było owocem z drzewa Nimloth, które rosło na twojej wyspie X - Numenorze. To drzewo z kolei było wyhodowane z sadzonki (a nie było obrazem) drzewa Celeborn, które rosło na wyspie Tol Eresea prawdopodobnie twoja wyspa Z. Natomiast drzewkiem Y stworzonym na podobieństwo Telperionu jest Galathilion który rósł na placu w Tirionie, a który jest "przodkiem" Celeborn. -
tak, zapomniałem o Ithil, ale się zgadzaHowever strong you become, never seek to bear everything alone. If you do, failure is certain. - Uchiha Itachi do Uzumaki Naruto
Skąd wzięło się Słońce?
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0