Dimrost?
:: Zagadki Tolkienowskie ::
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Tak. Zadajesz.
-
Chrzanić to. Wysyłałem Cezarowi wiadomość, jak nie zadaje to trudno.
Czym żywili się entowie? -
Wodą. I tylko wodą.
-
Zadajesz.
-
oddaję
-
Jak brzmiało imię Fëanora w Quenya? (Fëanor to wersja w Sindarinie)?
-
Curufinwë
-
Tak. Chociaż chodziło mi akurat o to drugie. Zadajesz, ale fajnie by było jakbyś jeszcze podał wersję matczyną.
-
Imię matczyne to Feanaro.
Skąd pochodziło wino dostarczane do Leśnego Królestwa? -
Z daleka, od ich rasy na południu lub z winnic ludzi z odległych krain.
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez menel984345 ().
-
A nie chodzi po prostu o Esgaroth? Co prawda miasto tylko pośredniczyło, ale nie da się ukryć, że to od nich płynęło winko.
-
Cóż, w Hobbicie jest o owych winach taki cytat: "were brought from far away, from their kinsfolk in the South, or from the vineyards of Men in distant lands"
-
Esgaroth było jedynie pośrednikiem a mi chodziło o producentów.
menel984345 zadawaj -
We Władcy Pierścieni są wymienione co najmniej 3 produkty wytworzone z Mithrilu. Proszę je wymienić.
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez menel984345 ().
-
Bramy i okucia garażowe ( ), kolczuga tudzież napierśnik, hełmy
-
Zadajesz.
-
Menel zadawaj, nie mam pomysłu.
-
To może ja zadam, bo zastój się zrobił.
Z góry przepraszam, jeśli takie pytanie już padło, gdyż nie prześledził dokładnie quizu:
Co wiadomo o Istari? Kim byli, skąd pochodzili?Zdolność zniszczenia planety jest niczym wobec potęgi Mocy. -
Łohoho, tożto możnaby cały elaborat napisać. Krótko:
Istari to Majarowie wysłani przez Valarów do Śródziemia w celu pomocy ludziom i Elfom w walce z siłami zła.
Nazywano ich powszechnie czarodziejami. Mieli postacie starców, jednak nie starzeli się już bardziej. Posiadali moc większą od innych istot Śródziemia. Było ich pięciu, zaś najbardziej znanym z nich był Gandalf Szary.
Kim byli:
Olórin - szary czarodziej, znany jako Gandalf Szary lub Mithrandir. Po walce z Balrogiem nazwany Gandalfem Białym. Pomagał on bardzo Wolnym Ludom Śródziemia. Jako jedyny wykonał powierzoną mu misję, po upadku Saurona powrócił do Valinoru
Curumo - biały czarodziej, znany głównie jako Saruman. Przeszedł na stronę zła. Po swej zdradzie przyjął tytuł "Saruman Wielu Barw". Zginął zabity przez swojego sługę, Grimę.
Aiwendil - brązowy czarodziej, zwany Radagastem. Bardzo zajmował się zwierzętami, po upadku Saurona pozostał w Śródziemiu
Alatar i Pallando - błękitni czarodzieje o nieznanych losach. Prawdopodobnie wyruszyli na wschód, do Easterlingów i tam zostali zabici, lub dołączyli się do Saurona. Byli nazywani też Morinehtarem i Rómestámem. -
Chodziło mi właśnie o takie krótkie streszczenie. Dobrze ujęte. Twoja kolej!Zdolność zniszczenia planety jest niczym wobec potęgi Mocy.
-
Zerżnąłem z wiki.
Bilbo napisał wiersz. Proszę podać tytuł tego wiersza. -
No dobra... Wiersz, czy też poemat jest o Aragornie. Jego fragment był wykorzystany w filmie.
-
Wygląda na to iż tytuł to po porostu pierwszy wers tego wiersza
"Nie każde złoto jasno błyszczy" - "All That is Gold Does Not Glitter" -
Dokładnie. Zadajesz.
-
Pewien ważny strategicznie obszar w Pierwszej Erze zmienił nazwę gdy dostał się pod panowanie pewnego "majara". Jaka była jego pierwotna nazwa a jaka późniejsza.
-
Tol Sirion zmieniła nazwę na Tol-in-Gaurhoth po podbiciu przez Saurona.
-
Dokładnie tak. Twoja kolej
-
Proszę podać dwie bitwy, których losy odwróciło zniszczenie Jedynego Pierścienia.
-
Bitwa o Dale i Bitwa pod Morannonem
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0