Haradowie byli posłuszni jego woli Saurona - raczej bym uznał, iż Sauron był ich władcą.
Krasnoludy w większości przypadków trzymały swój język i imona w tym języku w sekrecie. Tylko jeden rodzaj krasnoludów nie trzymał się tej tradycji. Jak ich nazywano, kto do nich należał?
Jedną z możliwości jest ród Durina. Przedstawiciele: Durin I-VII, Nain, Nain I-II, Thráin I-II, Thorin I-III, Óin (dwie osoby o tym imieniu), Glóin (dwie osoby o tym imieniu), Dáin I-II, Thrór, Frór, Grór, Frerin, Dís, Fíli, Kíli, Borin, Farin, Fundin, Balin, Dwalin, Gróin, Gimli.
Drugą możliwością są krasnoludy poślednie: Mîm, Ibun i Khim
Nie. Nie uznaję filmów z LotR-a za dzieła Tolkiena, więc moe pytania zwykle nie mają z nimi nic wspólnego.
Podpowiedź kolejna: Osoba o którą chodzi jest osobą, od której Aragorn konia otrzymał, ale nie osobą, która konia mu dostarczyła.
Aha, imię tej osoby nie jest imieniem konia
Strzelam na ślepo konia w książce otrzymał od Eomera, a właścicielem konia był Theoden.
However strong you become, never seek to bear everything alone. If you do, failure is certain. - Uchiha Itachi do Uzumaki Naruto “The man once wrote: Do not meddle in the affairs of wizards, for they are subtle and quick to anger. Tolkien had that one mostly right."
No dobra, ułatwię jeszcze bardziej. Konia przyprowadził Aragornowi Halbarad, koń nazywał się Roheryn. Pozostaje wam tylko wytłumaczyć, dlaczego nosił takie imię.
To teraz sprawdzimy, czy ktoś tu wogóle zagląda... Imię konia we wspólnej mowie znaczyło "koń pani", wyjaśnione jest wszystko w rozdziale II "Powrotu króla".
http://tolkiengateway.net/wiki/Roheryn
Był to dar od Arweny dla Aragorna. Nie skumałem, cały czas myślałem o tych dwóch koniach, które dostali przy pierwszym spotkaniu z Eomerem, Hasufelu i Arodzie.
Nie wiem, czy powyższą wypowiedź mam uznać za zatwierdzenie czy nie, ale żeby nie wstrzymywać tematu zadam coś. Coś łatwiejszego Nazwa pewnej krainy graniczącej z dość ważną dla kilku bohaterów "Władcy pierścieni" krainą brzmi niemal identycznie jak nazwa pewnego produktu nabiałowego. O jaką krainę chodzi?
Nie, żaden bohater "Władcy pierścieni" nie pochodził z Morii. Gimli był z Ereboru, poza tym był jeden Produkt, o który chodzi, nie jest jakiś strasznie wyrafinowany