Ale wy macie głowy do tego :D..... aż chyba przeczytam sobie całą trylogię.... bo flim widziałem już ze 100 razy i nie wiem nic z tego o co pytacie
:: Zagadki Tolkienowskie ::
- Quiz
-
-
Który z następców tronu królestw Śródziemia zginął w skutek nazbyt pochopnie złożonej przysięgi pod wpływem alkoholu.
-
Baldor syn Brega.
Lwica jest boska :) -
-
Trochę genealogii - jak nazywał się najstarszy potomek Olwego i Elwego jednocześnie?
Co do minuty? Bo co do dnia to Elladan i Elrohir byli bliźniakami.
-
Byli bliźniakami, Elladan jednak zawsze jest wymieniany jako pierwszy, również w drzewach genealogicznych. Odpowiedź uznaję - Twoja kolej
Elfy Wysokiego Rodu były określane również dwoma innymi nazwami. Jakie to nazwy?
-
Calaquendi (Elfowie Światła) , Amanyar
-
Hmm... myślałem o Tareldarach, ale twoje dwie odpowiedzi się zgadzają. Zadajesz.
-
Jakie było najwyżej położone miejsce w Lothlórien?
-
Cerin Amroth, a ściślej mówiąc, to najprawdopodobniej dom króla Amrotha
-
Ano tak. Zadawaj.
-
Pewien tytuł skłonił pewną osobę do pokonania innej osoby, która uzurpowała sobie ten tytuł. Zwycięzca później sam ten tytuł przyjął.
-
Osoba, która uzurpowała sobie tytuł nie była człowiekiem. Natomiast ta druga osoba była.
Aha, zapomniałem. Proszę o obie osoby i tytuł. -
Nie no, naprawdę?
Rzecz działa sę po Wielkiej Bitwie -
Ehh... Doprecyzuję... Schyłek Numenoru.
-
Król Ludzi - Sauron przybrał taki tytuł, a Ar-Farazon o niego walczył.
W końcu
Zadajesz -
Spośród władców Eldarów był jeden, który był trzykrotnie w Śródziemiu, dwóch, którzy byli dwukrotnie, jeden, który był jednokrotnie. Proszę o przyporządkowanie. Aha, podróż pośmiertna do sal Mandosa się nie liczy
Jednokrotnie był w Śródziemiu Olwë, dwukrotnie Elwë, Finwë a trzykrotnie (prawdopodobnie, bo nie mamy 100% pewności, czy uczestniczył w Wojnie Gniewu) Ingwë.
-
Silmarillion napisał(a):
Ale zastępy Valarów przygotowywały się do bitwy. Pod ich białymi sztandarami maszerowali Vanyarowie, lud Ingwego,a także ci Noldorowie, których wodzem był Finarfin, syn Finwego.
Pewien elf, który swoje imię wziął od jednej z gwiazd stworzył dzieło opowiadające o pewnym bardzo ważnym wydarzeniu, które w dużym stopniu wpłynęło na historię Śródziemia. Co to za dzieło?
-
Aldudenie, lament po stracie Dwóch Drzew.
Dokładnie.
-
W czasach zbliżonych do uzurpacji tytułu Króla Ludzi przez Saurona jeszcze jeden tytuł był uzurpowany. Jaki?
Chodzi o Ar-Adûnakhôra, którego imię znaczy Władca Zachodu?
-
Chodzi o Władcę Zachodu. Twoja kolej
Historia Haradu jest dosyć... niepoznana. Znamy jednak imiona co najmniej dwóch władców. Proszę je podać.
-
Sauron
Herumor
FuinurUni Taurus - FenikS - ON, Uni22 - ArCor - OFF
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0