wp z trzech
:: Zagadki Tolkienowskie ::
- Quiz
-
-
Nie.
Nie no... bez jaj... -
Koniec jaj hehe składa się z sześciu
-
Zadajesz
-
Cóż...
Jaką średnicę miała świątynia Melkora w Armenelos? -
500 stóp, chyba, żeby ściany liczyć osobno, wtedy 550.
Lwica jest boska :) -
Zadajesz
-
Czyją śmierć podczas zemsty na Numenorze można uznać za niepotrzebną i okrutną ze strony Iluvatara?
Tar-Miriel?
-
Tak, ona. Twoja kolej
Jak nazywał się najmniej liczny szczep hobbitów?
-
Mogę podpowiedzieć, że członkowie tego szczepu założyli m.in. Shire.
-
Fallohidzi
-
Poprawną formą są Fallohide'owie.
Zadajesz. -
Nie mam specjalnie pomysłu
Jak nazywała się warownia największego wroga ludzi w okresie trzeciej ery gdy Sauron nie przejawiał swojej obecności. -
Carn Dûm?
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez menel984345 ().
-
Tak. Zadajesz
-
Ta zagadka będzie miała związek również z trylogią filmową.
Z pewnej lokalizacji pochodzili wojownicy, którzy w książce brali udział w pewnej bitwie. W filmie bitwa ta nie została pokazana, ale samych wojowników pokazano w innej bitwie, w której według książki nie brali udziału. Co to za lokalizacja? -
Chodzi Ci zapewne o którąś ze sprzymierzonych armii Saurona, Easterlingów lub Haradrimów, bo z nimi było zamieszanie w filmie. Blisko jestem?
Albo armia umarłych z Dunharrow. W filmie bitwa o Pelargir w zasadzie pokazana nie jest (jedynie urywek u wersji reżyserskiej).
-
Armia z Dunharrow. W wersji pierwotnej nie było ani słowa o bitwie o Pelagir, po której zostali uwolnieni, a w bitwie na Polach Peleenoru nie walczyli, bo już zostali uwolnieni.
-
Co było przyczyną rozłąki pomiędzy rozłąki między przedstawicielami jednej z najstarszych ras Śródziemia a ich żonami.
-
Nie jest to do końca pewne, ale żony entów wolały łąki i ogrody, a entowie - lasy.
Nie pełna odpowiedź ale niech będzie. Zadawaj.
-
Dzisiaj robiłem quiz i nie mam siły na nic trudniejszego, ani książek, żeby coś wykombinować. Do kogo należała broń, której imię wskazywało przydatność na wojnie i związek z właścicielem?
A co oznacza, że imię wskazuje na przydatność w wojnie?
Chyba, że chodzi Ci o Gúthwinë. -
Chodzi. Zadaj coś lepszego
Orkowie Saurona również toczyli ze sobą walki. Pewien ork stracił oczy za niesubordynację po jednej z takich walk. Kto?
-
Radbug?
-
Tak
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0