Teraz tak patrzę i stwierdzam, że źle sformułowałem pytanie... Ale na tak zadane dobrze odpowiedziałeś, więc zadajesz
P.S
W wyniku pirolizy cykloheksanu otrzymujemy stosunkowo dużo 1,4-butadienu, co w wyniku użycia innego surowca nie jest tak korzystne Ale oczywiście jego zawartość w produktach nie jest większa niż etylenu
Moc ta wzrasta wraz ze zwiększeniem stopnia utlenienia atomu chloru, wynika to z reguły Paulinga, która stwierdza, że im więcej atomów tlenu nie połączonych z atomem wodoru w strukturze kwasu tym jego moc jest większa
Chodzi zapewne o delokalizację formalnego ładunku ujemnego w anionach poszczególnych kwasów, im więcej atomów tlenu nie związanych z atomami wodoru tym delokalizacja większa, ze względu na istnienie struktur rezonansowych, w których ładunek jest rozłożony równomiernie pomiędzy każdą z nich
Może wynika to z wolnej pary elektronowej azotu, w pirydynie orbital z wolną parą będzie na zewnątrz cząsteczki a w pirolu może być wewnątrz. Jak wiadomo związki chcą osiągać najmniejsze energie i co za tym idzie przyłączenie atomu, grupy atomów obok azotu w pirydynie wymagałoby większej energii aby zrekompensować odpychanie tej wolnej pary.
No nie do końca jest to zgodne z prawdą W ramach podpowiedzi proponuję odnieść się do delokalizacji ładunku dodatniego w karbokationach obu tych związków
Pfffffu już chyba tego nie pamiętam ale wyszperałem coś takiego. Metoda: kopiuj słowa kluczowe, wyszukuj je, kopiuj fragmenty i miej nadzieję, że trafiłeś...
"Analiza stanów granicznych adduktu po przyłączeniu elektrofila do pięcioczłonowego związku z
jednym heteroatomem wyjaśnia, dlaczego do substytucji dochodzi w pozycji 2. Dla adduktu w
pozycji 3 można napisać tylko 2 wzory mezomeryczne, przy czym drugi jest niekorzystny
energetycznie, ponieważ ładunek dodatni jest zlokalizowany na heteroatomie, czyli bardziej
elektroujemnym atomie niż atom węgla."
Dobrze wytłumaczyłeś pierwszą część pytania dotyczącą podstawienia elektrofilowego w pirolu, natomiast nic nie napisałeś o pirydynie, więc drogą analizy swojej odpowiedzi uzupełnij ją o pirydynę i możesz zadawać kolejne pytanie
P.S
Następną razą muszę zadać mniej wysublimowane pytanie :D:D W sumie chyba trochę przegiąłem ostatnio...
"W indolu, analogu pirolu sybstytucja SE dokonuje się w pozycji 3 pierścienia heterocyklicznego,
ponieważ addukt w tej pozycji zapewnia pełny sekstet eletronów π w pierścieniu benzenowym"
Nie specjalnie bo pytanie jest o pirydyne a nie indol ale może zadaj kolejne pytanie bo mały zastój w temacie wprowadziłem
Chyba nie jesteśmy, aż takimi specjalistami
Minerał, krzemian, jego nazwa pochodzi od barwy. Występuje głównie w Europie. Składnik osadów morskich. Stosowany jako: nawóz ze względu na potas, filtr wody, surowiec do produkcji farb i barwników.
Zaprawdę, nie masz nic wstrętniejszego ponad monstra owe, naturze przeciwne, wiedźminami zwane, bo są to płody plugawego czarostwa i diabelstwa. Są to łotry bez cnoty, sumienia i skrupułu, istne stwory piekielne, do zabijania jedynie zdatne.