Związek z grupy ketonów o zapachu zasuszonych róż, chociaż jak dla mnie to ma zapach jak tanie, gumowe, chińskie klapki z Carefoura
Chemiczny
- Quiz
-
-
Acetofenon.
-
Dobrze, zadajesz
-
Ten związek chemiczny ma taką samą nazwę, jak jeden z polskich zespołów punkrockowych, grający swego czasu również funk i soul.
Jest to izotop i choć atomy jego cząsteczki z chemicznego i fizycznego punktu widzenia niewiele różnią się od atomów w podstawowej konfiguracji neutronowej, to jednak ta niewielka różnica sprawia, że izotop jest zabójczy dla organizmów biologicznych.
Gęstość, to 0,180 kg/m³. -
Tryt? Prot?
Mordimer Madderdin, uniżony sługa, licencjonowany inkwizytor biskupa Hez-Hezronu.
Solo: 2837% ACS: 6058%
ST: 25
#superniebo -
Ani. Ani.
-
no to deuterek
Mordimer Madderdin, uniżony sługa, licencjonowany inkwizytor biskupa Hez-Hezronu.
#superniebo -
Deuter, a nie deuterek.
Wydaje mi się, że wiedziałeś już za pierwszym razem, więc bez żartów proszę. -
W temperaturze pokojowej jest w postaci kryształków, nietoksyczna slodka w smaku. Spoko rozpuszcza się w wodzie. Poddana próbie Trommera daje wynik negatywny.
#superniebo -
Glukoza chyba.
Wydaje się łatwe, to walnę bez szukania. -
#supernieboPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez Mordimer Madderdin ().
-
No jak nie?
To fruktoza w takim razie. -
#superniebo -
Już współczuję modowi, który to będzie czytał...
Sacharoza do cholery. -
No pewnie!
#superniebo -
Mordimer Madderdin napisał(a):
W temperaturze pokojowej jest w postaci kryształków, nietoksyczna slodka w smaku. Spoko rozpuszcza się w wodzie. Poddana próbie Trommera daje wynik negatywny.
Banshee napisał(a):
Już współczuję modowi, który to będzie czytał...
Sacharoza do cholery.
Sacharyna też pasuje, ale pewnie chodziło Madderinowi o sacharozę :D.
EDIT: spóźniony... No właśnie:F.
:evil:Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Heksogen ().
-
Zawiera trzy atomy tlenu, jeden azotu, osiemnaście węgla i dwa wodoru.
W czystej postaci przepala kubki smakowe i powoduje kłopoty z oddychaniem, konwulsje. -
Zapewne chodzi o kapsaicynę ale tam jest zdecydowanie więcej atomów wodoru Jak dla mnie to jest ich 27
-
Czekaj, a jak ja napisałem?
No tak, nie dopisałem 'dzieścia siedem'.
Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie.
Twoja kolej. -
Ależ nic się nie stało
To może dla odmiany coś z technologii chemicznej:
Podaj nazwę najbardziej znanej polskiej technologii, wykorzystującej proces utleniania w fazie ciekłej -
Może dasz jakąś podpowiedź:P?
:evil: -
Jeden z produktów tego procesu jest wykorzystywany do produkcji nylonu to pierwsza podpowiedź więc jeszcze pogłówkujcie
-
czy chodzi o technologie cyclopol?
-
Bardzo dobrze zadajesz
-
KTora z tych czasteczek jest najbardziej polarna i dlaczego : siarkowodór, czterochlorek węgla, chlor czy bromowodór
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez mala Mi 86 ().
-
Nie wiem jak bromodowód:P. Ale stawiam, że bromowodór. Dlaczego? Chlor i CCl4 nie są polarne. Charakter polarny mają tylko H2S i HBr. Brom lepiej przyciąga elektrony niż siarka dlatego też HBr ma większą polarność.
:evil: -
zgadza sie ;p HBr ma najwieksza elektroujemnosc
-
Ja nie wiem czy jednak siarkowodór nie ma większego momentu dipolowego niż bromowodór, ale zgadzam się że dwa pozostałe są apolarne
-
Brom jest niemal tak elektoujemny jak azot a jestem pewien, że amoniak jest bardziej polarny ten halogenek wodoru. Podobnie woda, coś w tym może być. Przydałaby się wartość tablicowa :).
Edit: zgodnie z publikacją PWr HBr ma około 0,79 D a zgodnie z Tablicami chemicznymi Mizerskiego H2S blisko 0,98 D. Różnica nie jest duża, ale potwierdza Twoje założenie:).
:evil:Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Heksogen ().
-
Tutaj duże znaczenie będzie miało rozłożenie ładunku w przestrzeni a w siarkowodorze ładunek jest efektywniej rozłożony niż w bromowodorze jak dla mnie ale ja tam tylko prostym organikiem jestem więc mogę się mylić
Edit:
Dzięki Heksogen za przegląd literaturowy
No to zadaję w takim razie
Co będzie przeważającym produktem pirolizy olefinowej jeżeli jako surowiec użyjemy cykloheksanu ?Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Vesper91 ().
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0