Chemiczny
- Quiz
-
-
pierwsza to napewno wypić :D:D jak oslepniesz to znaczy że to był metylowy
-
-
wystarczy spojrzec na elektroujemnosc wg skali paulinga i wszystko wiadomo. a wiazania roznia sie miedzy soba sila powiazan atomow. Najsilniej wiaze w. jonowe, jednak zwiazki sa tak silnie ze soba polaczone ze trodno je rozerwac i dlatego slabo reaguja z innymi
-
RedMoon napisał(a)
wystarczy spojrzec na elektroujemnosc wg skali paulinga i wszystko wiadomo. a wiazania roznia sie miedzy soba sila powiazan atomow. Najsilniej wiaze w. jonowe, jednak zwiazki sa tak silnie ze soba polaczone ze trodno je rozerwac i dlatego slabo reaguja z innymi
ale masz dwie probówki w jednej metanol, w drugiej etanol? i jak udowodnisz które jest które? etanol i metanol to bardzo podobne cząstki więc? -
1. Wziac troche bialka. Wylac kilka kropelek tego i tego. Jak sie zetnie to etylowy.
2. Zmieszac z woda. Jezeli zajdzie zjawisko kontrakcji to etylowy.
3. Po zapachu
4. Wylac kilka kropelek na bibule. Ten co szybciej odparuje, to etylowy.
Mysle, ze chodzilo o ktores z tych -
3. Po zapachu
Po zapachu bym nie radził, ludzki węch jest zbyt słabo rozwinięty by wyczuć takie subtelne różnice, chociaż podobno doświadczeni chemicy to potrafią. Aż nie chce myśleć co ci doświadczeni chemicy robią w laboratorium -
Demonek_ napisał(a)
1. Wziac troche bialka. Wylac kilka kropelek tego i tego. Jak sie zetnie to etylowy.
2. Zmieszac z woda. Jezeli zajdzie zjawisko kontrakcji to etylowy.
3. Po zapachu
4. Wylac kilka kropelek na bibule. Ten co szybciej odparuje, to etylowy.
Mysle, ze chodzilo o ktores z tych
Metanol również powoduje denaturacje białka.
Po zapachu nie radzę, wdychanie par metanolu jest toksyczne, a i tak nie odróżnisz.
metanol ma niższą temperaturę wrzenia od etanolu więc to chyba szybciej metanol by odparował? Czyli już byś nie widział.
Zjawisko kontrakcji występuje również u alkoholu metylowego.
dalej nie ma odpowiedzi której by się nie dało podważyć:) -
Etanol jest na pewno higroskopijny, metanol chyba nie. Po zostawieniu ich w probowkach, mysle ze da rade poznac
A jak nie, to moze tak:
Do probowki z etanolem dodjaemy dichromianu VI potasu i stezonego kw. siarkowego VI i umieszczamy w zlewce z ciepla woda. Roztwor ten zmienia barwe z pomaranczowej na zielona. Tak to chyba szlo -
zmiana barwy świadczy o przejściu chromianu z VI stopnia utlenienia na III. jednak Chromianke ciężko dostać bo stosowanie jej jest zabronione:)
jednak również utleni metanol, więc to nie to.
Co do higroskopijności to nie dam sobie ręki uciąć. Czekam jeszcze do jutra na pomysły :d jak nie to podam kilka 100% sposobów odróżniania. -
Dodac do obu kwasu masłowego (w obecnosci H2SO4). Maslan metylu - zapach jablek; maslan etylu - ananasow.
Moze tak? -
Widzisz, prosty a skuteczny
zadajesz;]
Alkohol etylowy miesza się ze wszystkimi rozpuszczalnikami organicznymi w każdej ilości, metanol również za wyjątkiem heksanu i cykloheksanu.
Jak ktoś ma dobry wzrok to może pokusić się o podpalenie ich, metanol bladoniebieski płomień, a etanol ma bardziej niebieski z żółtym zakończeniem płomienia.
Albo po prostu mieć dokładną wagę i zważyć;] metanol jest lżejszy. -
Nic mi do glowy nie przychodzi... Jak ktos chce, nie zada. Jak mi sie cos przypomnie, to napsize
-
Cu(OH)2 + Nh3 -->
oraz nazwę -
tetraamino miedź?
[Cu(NH3)4] + 2 OH-Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Piwosz_piwosz ().
-
Powstaje związek kompleksowy
[Cu(NH3)4](OH)2
wodorotlenek tetraaminamiedzi(II)
Jeśli dobrze pytanie oddaje. -
dobrze dobrze :PP a podajcie jeszcze hybrydyzacje jonu (SeBr6)2-
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez pietrass ().
-
sp3d2?
-
Taulin napisał(a)
sp3d2?
nie -
Hmm kolejny quiz idzie w zapomnienie?
Pietrass zadał pytanie i tyle słychu po nim było -
no ja czekam na odp ;/ no ale moge odpowiedzieć ale to proste było. Sp3d3, możecie coś zadawać
-
-
A skąd wiesz, że zwykłe foliówki rozkładają się kilkaset lat?
-
lepus2 napisał(a):
A skąd wiesz, że zwykłe foliówki rozkładają się kilkaset lat? -
lepus2 napisał(a):
A skąd wiesz, że zwykłe foliówki rozkładają się kilkaset lat? -
To może coś ja zadam
Który pierwiastek nazywany jest eka-rtęcią? -
Taulin napisał(a):
To może coś ja zadam
Który pierwiastek nazywany jest eka-rtęcią?
na moje pytanie nie padła jeszcze odpowiedź, a tym pierwiastkiem jest Ununbium -
Ja tyle szukam i znależć nie mogę
Nie wiem może jakos nakieruj a się zgadnie -
-
Jakiś związek? hmm to bardziej komplikuje odgadnięcie
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 1