Chemiczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Rozpracowalem juz budowe struktoralna tego zwiazku, teraz tylko nazwe znalesc
-
Demonek_ napisał(a)
Rozpracowalem juz budowe struktoralna tego zwiazku, teraz tylko nazwe znalesc
budowe tez rozpracowałem ale co to za gaz to nie mam zielonego pojęcia -
No mam to samo... Myslalem ze jakos pojdzie, ale jednak nie
edit:
Odswieze jeszcze moja stara zagadke, bo prosta jest
To moze ja zadam, ale takie naprawdę latwe
Ziemie okrzemkowa dodaje sie do pewnej substancji, aby stala sie niewrazliwa na wstrzasy - zeby pod ich wplywem nie wybuchala...
Ale zeby nie bylo tak prosto...
Podczas ekspolozji, nastepuje rozklad i wewnetrzne spalanie tego zwiazku; powstaje mieszanina gazow...
No wlasnie, jakich gazow i w jakim stosunku czasteczkowymPost był edytowany 2 razy, ostatnio przez Demonek_ ().
-
UnnamedSoldier napisał(a)
Poproszę o nazwę zwyczajową tego związku dodam iż jest to GAZ i to żółte tudzież pomarańczowe to fosfor.
Tak to raczej prosto nie będzie coś powiedz o tym gazie jeszcze -
-
Demonek nie zadawaj jeszcze kolejnej zagadki tylko dla tego że ta jeszcze nie została rozwiązana.
Jeżeli ustalicie dobry wzór sumaryczny na podstawie tego wzoru strukturalnego jaki wam dałem. To nazwę zwyczajową znajdziecie w GOOGLACH bez problemu. -
-
Dlaczego standardowy słodzik (taki dla cukrzyków w tabletkach) nie może być stosowany do pieczenia ciast?
Bo w wyższych temperaturach rozkłada się na wolne aminokwasy, tracąc słodki smak.
Na zagadkę Demonka
4C3H5(ONO3)3 6N2 + 10H2O + 12CO2 + O2 -
-
@Chief, dobrze
Ps. Moja zagadka zostala zadana 1 minute przed Twoja UnnamedSoldier Tylko na poprzedniej stronie zostala... -
czy w reakcji kuczerowa zajdzie ta sama reakcja jeśli wezme eten zamiast etynu ?
-
pietrass napisał(a)
czy w reakcji kuczerowa zajdzie ta sama reakcja jeśli wezme eten zamiast etynu ?
Nie bo ta reakcja jest typowa dla otrzymywania np etanalu [aldehydu] z etynu [alkin], gdy przyłączysz wodę do eten to otrzymasz etanol -
a poszukuje jeszcze nazwy zwyczajowej pewnego kwasu
kwas 2,4 dihydrokso penta1,3,5triowy
szualem po googlach i po wiki ale nie moge znalesc -
A procz tego wiesz cos jeszcze o tym kwasie?
-
Na podstawie samej nazwy prosto nie bedzie
Jak masz coś to daj jeszcze o tym kwasie a napewno pomoże -
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez UnnamedSoldier ().
-
Hmm a moze kolega źle podał ten wzór?
Ja znalazłem kwas ale z jedna grupą -OH
Też o tym kwasie myślałem na poczatkuPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez Taulin ().
-
No ja przejrzałem właśnie cykl krebsa gdzie się roi od kwasów wielokarboksylowych no ale cóż nie ma :\
drmichalak.pl/data/studenci/zwiazki_cyklu_krebsa.gif -
To widze nie tylko ja obstawailem kwas cytrynowy
W wyszukiwarce po wpisaniu nazwy cisza...
@Taulin... moze kolega rzeczywiscie zle wzor podal... -
-
sorry źle go podałem rzeczywiście :DDDDDDDDDDD
-
-
to akurat nie byla zagadka bo akurat poszukiwałem tego kwasu ale nie pameitalem dokladnie jak on wyglada i napisałem go tak jak pamietalem ale jak widać źle :p a jeśli chodzi o zagadki to nie wiem
narysuj(znaczy napisz) jak wygląda forma imidowa. Postarajcie się bez googli
mam jeszcze takei pytanie do was: Jeżeli mamy wodorek załóżmy KH to jaki jest odczyn wodnego roztworu ? zapis skrócony jonowy. Czy KH podlega wogole hydrolizie ?Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez pietrass ().
-
odpowie ktoś ? bardzo ważne dla mnie
-
-
podaj reakcje elektrodowe podczas elektrolizy kwasu octowego
Zmierzcie się z tym -
K: 2H + 2e -> H2
A: 2CH3COO - 2e -> CH3-CH3 + 2CO2
przy wodorze jest plus przy reszcie kwasowej kwasu octowego minus -
dobrze, teraz ty
-
pytanko oddaje brak weny