wydaję mi się, że właśnie wtedy obalił Dyrektoriat i został pierwszym Konsulem ale mogę się mylić bo historia to nie moja mocna strona
Historyczny
- Quiz
-
-
Odpowiedzi na pytanie nie znam, natomiast pewien jestem, iż Napoleon obalił Dyrektoriat w 1799, a w 1804 mianował się cesarzem.
-
Między zamachem stanu w wyniku, którego Napoleon przejął władzę a jego wylądowaniu we Francji minęły bodajże 2 miesiące.
Więc nie tędy droga.
Poczekam jeszcze do jutra na odpowiedź, i ewentualnie zmienię pytanie. -
to pytanie było już w tym quizie na bank tylko, że nie pamiętam poprawnej odpowiedzi...
może pokój z Luneville, który potwierdził zwycięstwo na II koalicją? pasuje do dat i do podpowiedzi -
Nie ;p.
Widocznie już zadawałem to pytanie. Odpowiedzią jest bezpośrednie zagrożenie Francji przez armię (rosyjską pod dowództwem) Suworowa. Napoleon po powrocie do Francji usprawiedliwił swoją dezercję, bo inaczej tego nazwać nie można, swoją potrzebą ratowania kraju przed Suworowem. Oczywiście miało to niewiele wspólnego z prawdą, bo gdy Napoleon znalazł się we Francji bodajże armia Suworowa wycofywała się już z Włoszech. Jeżeli chodzi o źródło tej informacji, to była to biografia napisana przez Manfreda.
W takim razie zmieniam pytanie:
Jak nazywał się generał, który w decydującej o przyszłości kraju bitwie rozkazał strzelać do armii człowieka, który nie był pewien jeszcze po której stronie konfliktu stanąć, a który po ostrzelaniu zdecydował się dołączyć do wspomnianego już generała. Kim był ów generał, oraz jaka była to bitwa.
Podpowiedzi: Generał ten sławny jest właśnie z powodu tej dziwnej decyzji. Założył dynastię, która rządziła przez ok. 250 lat, choć nie byli to królowie. Jego działania strategiczne niekiedy porównywane są do działań Juliusza Cezara czy nawet Napoleona. -
jakaś podpowiedź?
-
W I RPON rządził wtedy Zygmunt III Waza, w Anglii były to czasy elżbietańskie. Bitwa ta jest uważana za największą w historii tego kraju. Poza tym była to wojna domowa, a o wspomnianym człowieku powstała powieść (rzecz jasna z mocno różniącą się od faktów fabułą- nawet sam generał występuje pod lekko zmienionym nazwiskiem), a następnie dość popularny (bodajże 12 odcinkowy) serial.
Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Old Shatterhand ().
-
Ieyasu Tokugawa??Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
Łączny % ST: Solo - 268.235,81% ; ACS - 78.004,45%
Gwiazda Biała, Orzeł Biały to są nasze ideały.
13 -
Tak to Ieyasu Tokugawa... ale poczekaj lepiej na Olda
-
lordigla napisał(a):
Ieyasu Tokugawa??
Tak, to Tokugawa Ieyasu. Chciałem jeszcze nazwę bitwy, ale kiedy zna się już przyszłego Shouguna, to nie byłoby problemem dojście do wniosku, że ową bitwą jest Sekigahara.
Zadawaj. -
Jak nazywał się król hetycki, twórca potęgi tego państwa, który ustabilizował sytuację w swoim królestwie po wcześniejszym kryzysie i toczył zwycięskie wojny z jednym z sąsiadów??Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez lordigla ().
-
musiałem się wspomóc google, bo nie umiałem napisać umienia tego władcy - czy chodzi o Suppiluliumas ?u4 - 10669% - 14 ST - średnia 762%
u7 - 18291% - 34 ST - średnia 537%
u35 - 53941% - 43 ST - średnia 1254%
"Honor nie szpeci godnego, ani godny honoru." -
Tapicer o którego Ci konkretnie chodziło bo jest dwóch
Suppiluliuma IPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez K A S T O R ().
-
Tapicer brakło Ci tej kreseczki pionowej
Nie tylko ty masz problemy, mój profesor od starożytnej stwierdził że od 16 lat czeka na rocznik żeby ktokolwiek dobrze podał jego imię
KASTOR, dajesz tyStrąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
Jak nazywał się Najwyższy żołnierz II wojny światowej dobrze byłoby podać wzrost ale przeżyję i bez
EDIT: Podpowiedź brzmie następująco:
był to Finlandczyk
czekam na odpowiedźPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez K A S T O R ().
-
Doubleposting
nikt nie odpowiedział
Vaino Myllyrinne około 2,5m
kto pierwszy ten lepszy -
Czy w czasie II wojny światowej żył ktokolwiek wyższy od Vaino?
Lwica jest boska :) -
Wiem ze tak bo nie byloby sensu zadawac pytania
ale mowie ze nie -
Błąd:) To powiedzcie jeszcze jak się nazywał człowiek wyższy od wspomnianego przez Ciebie Fina.
Robert Wadlow ???
edit
John F. Carroll ?Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez K A S T O R ().
-
Robert Wadlow oczywiście. John F. Carroll był niższy od niego zarówno w czasie wojny, jak i po niej (tj. nigdy nie osiągnął jego wzrostu). Zadajesz:)
Regulamin pozwala
na pw ślijcie to, co mam w nim zmienić po 2 latach
w jakiej bitwie o zwycięstwie zadecydowali łucznicy? -
jak pozwala? nie pozwala... czy Ty myślisz ze ja siedze cały dzień by zdążyć na czas
w 3h nikt się nie wyrobi
weź zmień to bo to jest prawie niemożliwe, a tak kazdy bedzie sobie w pytania wbijał
pod Azincourt??? -
Tak. Dlatego pytam, czego w nim chcecie
-
-
Myślę, że praktyka się wykształciła niezależnie od regulaminu, a przy mniejszej liczbie aktywnych użytkowników, możemy spokojnie wydłużyć przerwy określone regulaminem.
Wydłużone czasy i przeczyszczony post.
-
Super a teraz powiedz nam która odpowiedź jest dobra
-
Chodziło o Azincourt.
-
Pod Sfakterią też wygrano dzięki łucznikom (i pelastom). Pytanie było bardzo nie precyzyjne.
Ale do rzeczy. Padła propozycja o usprawnieniu regulaminu. Proponowałbym dodać punkt, który mówi o tym, że jeśli zadający po upływie 72 godzin nie potwierdzi lub zaprzeczy podanej odpowiedzi, pytanie może zadać dowolna osoba. Zasada ta powinna również obowiązywać w przypadku gdy osoba zadająca nie zmieni swojego pytania po 72 h (punkt drugi regulaminu).
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0