Nazwy przywodzą mi na myśl walki z tubylcami w Ameryce Pł. i w Afryce. O ile w Ameryce nazwy kojarzą mi się z okresem, gdy Anglicy dawno już nie władali tamtymi ziemiami, to w Afryce przychodzi mi na myśl taktyka stosowana przez Czake, króla Zulusów. A ponieważ on sam nie walczył z Brytyjczykami, musiała być to bitwa jednego z następców. Podejrzewam więc, że jest to bitwa pod Isandlwana.
Historyczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Brawo, chodziło o masakrę pod Isandlwana.
-
hehe, że też nie skojarzyłem tych czerwonych kurtek i rogów bawołuu4 - 10669% - 14 ST - średnia 762%
u7 - 18291% - 34 ST - średnia 537%
u35 - 53941% - 43 ST - średnia 1254%
"Honor nie szpeci godnego, ani godny honoru." -
Zapomniałem o pytaniu ;p.
Kto wprowadził (dla uściślenia - jako pierwszy zastosował i następnie używał) połączone siły arkebuzerów i pikinierów, jako podstawową jednostkę bojową w armii? -
oddziały złożone z pikinierów i 'strzelców' były podstawą armii szwedzkiej z tego co pamiętam, ale czy 'strzelcy' wyposażeni byli akurat w arkebuzy i czy jako pierwsi to zastosowali to już nie wiem
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Fireredsky ().
-
Arkebuzerzy i pikinierzy? Trudno to stwierdzić, bo arkebuzerzy to kawaleria, a pikinierzy to piechota. Chyba, że OldShatterhandowi chodziło o piechotę uzbrojoną w arkebuzy, czyli wczesnych muszkieterów. Co do armii szwedzkiej, to za Gustawa Adolfa były już muszkiety, co było we wcześniejszych armiach - nie wiem.
Lwica jest boska :) -
Chodziło mi o piechotę uzbrojoną w arkebuzery. I nie jest to Szwecja, tak jak kolega powyżej zauważył, choćby ze względu na wspomniane muszkiety.
-
no tak, nie trafiłem w odpowiedni okres
w Europie pierwszymi oddziałami, które zastosowały taką taktykę były hiszpańskie colunelle, podczas wojen włoskich.
tym razem powinno być już dobrze -
Zgadza się. Jeszcze tylko chciałbym usłyszeć nazwisko dowódcy, który wprowadził tę innowację.
-
Gonzalo Fernandez de Cordoba
to na wszelki wypadek dodam jeszcze ze było to pod Cerignolą
zagadkę dam jutro popołudniu -
Podczas pewnej wojny istniała armia, która wzięła swoją nazwę od nazwiska bohatera, który poza 'firmowaniem' jej swoim nazwiskiem nie miał na nią żadnego wpływu. Żołnierze tej armii walczyli o swój kraj, przeciwko armii, w której wcześniej sami walczyli, także o swój kraj.
Jak się nazywał ów bohater i jak pospolicie nazywano żołnierzy tej armii. -
Hmm... To może być praktycznie każda armia w wojnie domowej ze słabym dowódcą. Np. armia Katona, który w Utyce za dużo do powiedzenia nie miał. Myślałem też o lisowczykach już po śmierci Lisowskiego, ale oni z kolei nie walczyli o swój kraj. Bardzo ciekawa zagadka:)
Lwica jest boska :) -
to może taka podpowiedź, nie była to wojna domowa a żołnierze byli wcześniej jeńcami
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Fireredsky ().
-
Własowcy i Andriej Własow??Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
Łączny % ST: Solo - 268.235,81% ; ACS - 78.004,45%
Gwiazda Biała, Orzeł Biały to są nasze ideały.
13 -
świetnie
a już myślałem nad podpowiedzią
zadajesz -
Trochę mi zeszło, ale coś ostatnio choruję i to temu
Będzie łatwe, bo stan fizyczny nie pozwala na cięższe użycie umysłu :p
w czasie II wojny światowej, Niemcy sformowali kilka batalionów ciężkich czołgów. Ile ich było, oraz które powstały jako pierwsze 3??Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
Niemcy sformowali 11 batalionów numey zaczynały się od 500 do 510
choć pierwszy który otrzymał tygrysy na wyposażenie to Schwere Panzer Abteilung 502 , mniej więcej w tym samym czasie powstały 501 i 503Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez tomala79 ().
-
Dobra odpowiedź i Twoja kolejStrąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
to teraz może coś z historii Polski :lol:
Za jakiego króla "wyginęła" szlachta ?
i z jakim wydarzeniami jest to powiedzenie związane? -
"Za krola Olbrachta wyginela szlachta" Chodzi o dosc niefortunna wyprawe do Moldawii w 1497 r. ,ktorej kulminacyjnym punktem byla bitwa pod Koźminem,gdzie polska strona poniosla dosc duze straty
-
brawo zgadza się!!
twojA kolej :lol: -
Ajj...przepraszam-na smierc zapomnialem,ze sie tu uaktywnilem Łatwe,poniewaz spiesze sie do pracy...kto,kiedy i dlaczego oglosil sie wiezniem Watykanu?
-
W 1870 r papież Pius IX ogłosił się więźniem Watykanu nie zgadzając się na włączenie Państwa Kościelnego do Królestwa Włoch
-
-
-
stawiam na Władysława Warneńczyka
-
Ech spóźniłem się ale potwierdzam
z Wikipedii:
Śmierć króla wg Chodży Effendiego
(...) a janczar imieniem Kodża Chazer dzielnym natarciem ranił mu konia, zwalił na ziemię wychowańca piekła, uciął nikczemną głowę i, przynosząc ją padyszachowi, pochwały, względy i hojną nagrodę osiągnął. (...) Głowa nieszczęsnego króla (...) posłaną została do Brussy, przedtem stolicy państwa, aby na widok pospolitego ludu była tam wystawiona. (...) Dla zachowania od zepsucia (...) w miodzie była zatopiona. -
Fireredsky racja
-
niestety nic ciekawego do głowy mi nie przychodzi, oddaję więc pytanie
Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Fireredsky ().
-
To może i ja się dołączę
Z jakich dwóch rodów wywodzili się królowie starożytnej Sparty? Po jednym królu z jednego roduPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez K A S T O R ().
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0