Gliese 1214
Astronomiczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
oczywiscie
-
Czerwony nadolbrzym, któremu wróży się, że w ciągu następnych 100000 lat eksploduje jako supernowa, o masie 10 krotnie większej od masy Słońca
-
Czy jest to może HD 179281?
-
Tak. Zadajesz
-
Ciemna mgławica, rozciągająca się na średnią szerokość 4 lat świetlnych. Kształt tej mgławicy przypomina literę S.
-
mgławica Wąż
-
jak najbardziej
prosimy o pytanko -
Gwiazda hiperprędkościowa, w odległości 362 tys. lat świetlnych, poruszająca się z prędkością 709 km/s
-
SDSSJ090744.0+024507________________________________________________________________________________________________________________________________
• Multikonto (1/2) z b4el •
"Nie wiedziałem , że na świecie jest tylu idiotów , dopóki nie poznałem internetu"
-Stanisław Lem- -
Bardzo dobrze. Twoja kolej
-
galaktyka karlowata oddalona od Ziemi o okolo 30 miliardow lat swietlnych. Galaktyka uformowala sie okolo 700 milionow lat po Wielkim Wybuchu.________________________________________________________________________________________________________________________________
"Nie wiedziałem , że na świecie jest tylu idiotów , dopóki nie poznałem internetu"
-Stanisław Lem- -
z8 GND 5296
-
Twoja kolej________________________________________________________________________________________________________________________________
-Stanisław Lem- -
Jest to galaktyka eliptyczna, która jest satelitą innej galaktyki, która nazywa się identycznie jak gwiazdozbiór w której się znajduje.
Szukana galaktyka należy do typu widmowego G3, a jej jasność obserwowana wynosi 8,1mag. -
Messier 32 (NGC 221)
-
oczywiście, twoja kolej
-
Mgławica planetarna odkryta w XVIII w. Około 4000 lat świetlnych od Ziemi, powstała z materiału odrzuconego przez białego karła. Gwiazda w centrum mgławicy jest jedną z najgorętszych znanych gwiazd
-
Nie do końca mi się zgadza wiek odkrycia, ale spróbuję: NGC 6537 a.k.a. Czerwony Pająk?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
Na mój nos to będzie NGC 2440
-
Red Pill odpowiedział prawidłowo. Zadajesz
-
Galaktyka, w której zaobserwowano i całkiem niedawno potwierdzono istnienie układu binarnego, a także po raz pierwszy wykryto ruch orbitalny supermasywych czarnych dziur. Wspomniana galaktyka jest oddalona o 750 milionów lat świetlnych od Ziemi.
-
0402+379
-
Dobrze, teraz twoja kolej.
-
Gromada kulista w odległości ok. 19 tys. Lat świtlnych od Ziemi, odkryta w XX wieku. Jedna z czterech gromad, które zawierają mgławice planetarne
-
Palomar 6
-
prawidłowo. Zadajesz
-
Supernowa zaobserwowana w 1998(w tym samym momencie zaobserwowano również rozbłysk gamma trwający 30s).
Supernowa jest położona w galaktyce spiralnej w gwiazdozbiorze Lunety. -
SN 1998bw
-
tak jest, twoja kolej
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0