Pewna konstelacja została ze względu na swoją wielkość podzielona na kilka części. Proszę podać nazwę sprzed zmiany.
Astronomiczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Chodzi ci o Okręt Argo?
-
Konstelacja Argo. Twoja kolej:)
-
To może rozwijając pytanie buleona:
na co się owa konstelacja Argo podzieliła?Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez menel984345 ().
-
Chodzi dokładnie rzecz biorąc o konstelację argonautów która została podzielona na 4 części : Rufę,Żagiel,Kompas oraz Kil
-
O konstelacji Argonautów nie słyszałem. Z tego co wiem konstelacja Okręt Argo została podzielona na rufę, żagiel i kil, ale możesz mieć rację z kompasem.
Zadajesz -
buleon przyznał rację tobie także twoja kolej
-
Przyznał mi rację, zadałem pytanie
menel984345 napisał(a):
To może rozwijając pytanie buleona:
na co się owa konstelacja Argo podzieliła?
ty na nie odpowiedziałeś, więc twoja kolej -
Ok,w takim razie nie stopując zabawy...
Pewien obiekt astronomiczny,którego istnienie potwierdzono w XX wieku,którego nazwa wywodzi się od imienia osoby blisko spokrewnionej z istotą mitologiczną... -
Chodzi Ci o cefeidy?
-
Niestety nie...
Obiekt ten w pewnym okresie miał przybrać nazwę"Posejdon" - Ten naturalny satelita ma średnicę ok 60km -
Szukam, szukam i na razie znaleźć nie mogę. Chyba skoczę do jakiejś biblioteki
EDIT: Czy to nie jest przypadkiem Prometeusz, księżyc Saturna?imperator xyz
Emeryt: u16, u66, u7 [US], Hydra, Jupiter, Nekkar, Orion, Rigel, Zagadra,
Obecnie EridanusPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez Syndro ().
-
Blisko.. niestety nie ta nazwa i nie ta planeta ;p - tak dla ułatwienia
-
Pazyfae, satelita Jowisza.
-
Dokładnie...
-
Który obiekt Układu Słonecznego odbija najwięcej światła?
-
Enceladus?OGame Tech
-
Za proste i za mało zakręcone zadałem^^ Teraz Twoja kolej:)
-
Zgadza się
Takie pytanko fifty/fifty mam(bardziej astrofizyka - wybaczcie):
W pobliżu pewnej osobliwości powstają cząstki. Istnieją w czasie określonym przez zasadę nieoznaczoności. Jedna z pary tych cząstek zostaje pochłonięta przez tę osobliwość, a druga (a raczej wszystkie drugie) tworzą pewne zjawisko korpuskularne
Jak nazywamy te zjawisko?OGame Tech -
Czarna dziura ;D
-
Niestety chodzi mi o te cząstki, które nie zostają pochłonięteOGame Tech
-
Dysk akrecyjny?
-
Nie, dysk akrecyjny nie powstaje przy osobliwościOGame Tech
-
Podpowiedź: przy osobliwości tej, a konkretniej na jej granicy, powstaje para cząstka - antyczątka. Czxąstka o energii ujemnej jest wchłaniana przez osobliwość(co tłumaczy, czemu nam się wszechświat nie zawessał :P), a druga "wychodzi" poza horyzont zdarzeń, emitując promieniowanie. O nazwę tego promieniowania właśnie jest pytanieOGame Tech
-
to zjawisko nazywa się :
parowanie czarnej dziury
a promieniowanie:
promieniowanie HawkingaPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez tempoman ().
-
dokładnie zadajeszOGame Tech
-
nie potrzebnie się wtrąciłem
nie śledziłem tematu od początku więc przepraszam jeśli się wygłupię :
mam takie pytanie:
jest to jeden z najbardziej charakterystycznych gwiazdozbiorów widocznych na polskim niebie.
składa się z siedmiu gwiazd widocznych gołym okiem z czego jedna jest widziana jako układ podwójny, a w rzeczewistości jest to układ wielokrotny.
jak nazywa się układ wielokrotny tego gwiazdozbioru ? -
rozumię, że pytanie jest za proste, i nikt nie chce się wygłupiać razem ze mną...
pytanie proszę anulować i nie brać go pod uwagę.
moja nie znajomość tematu pewnie miała wpływ. -
Na luzie tempoman:) Gdyby ktoś wiedział, to by napisał. My nie spamujemy i nie szpanujemy tym, że coś wiemy tylko wtedy, kiedy nie wiemy^^ A i to nie zawsze:)
Podaj może jakąś podpowiedź.
Lwica jest boska :) -
Przepraszam za "lekkie" opóźnienie... Jak się domyślam mowa tu o "Wielkim wozie" w którym to znajduję się 7 najjaśniejszych gwiazd gwiazdozbioru Wielkiej Niedźwiedzicy... ?
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 2
2 gości