Nie
O jakim państwie mowa?
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Portugalia?
-
Niet
Nim wymienisz mi wszystkie państwa europejskie zastanów się dwa razy ;x -
Wielka Brytania??Jesteśmy tylko karłami stojącymi na barkach olbrzymów
-
Myślę, że to nie UK, bo tam jest wszędzie ruch lewostronny. Jeżeli dopiero w latach '20 powstała droga asfaltowa to raczej jedno z biedniejszych państw. Możemy wykluczyć także państwa Europy Wschodniej, gdyż powstały dopiero po Zimnej Wojnie. Wywalamy też UK, Irlandię i Hiszpanię. Musimy także wyeliminować mikropaństwa takie jak Liechtenstein i Andora, a także Watykan i Monako. Myślę, że to mogą być Węgry. Jednak to totalny strzał
-
-
sporo pasuje do Polski
nie mogę nigdzie znaleźć informacji o metodologii przeprowadzania egzaminu na prawo jazdy, ale w latach 20 XX wieku tego rodzaju test całkiem dobrze się wpisywał w europejskie trendy (o ile mnie pamięć nie myli, to w Anglii obowiązywał swego czasu przepis stanowiący, że przed szatańską machiną za jaką uchodził automobil powinien maszerować człowiek powiewający czerwoną flagą)
co do asfaltowej ulicy - pierwsza ulica z asfaltu w Warszawie to ulica Mazowiecka, wg niektórych źródeł co prawda asfalt wylano tam w roku 1928, ale znalazłem też informację, że jest tam "od lat 30", tak więc by się zgadzało... no i Trynidad - w XVII wieku nowa Kurlandia - lenno lenna Najjaśniejszej, więc konotacje jakieś można znaleźć
no i Galicja odziedziczyła po austro-węgrach ruch lewostronny -
Brawo ! Najjaśniejsza Polska jest dobrą odpowiedzią
-
szczerze mówiąc, gdy tylko zacząłem się zastanawiać nad odpowiedzią na Twoje pytanie pomyślałem, że jeśli mi się uda zgadnąć, to spróbuję zapytać w jakiś pokrętny i trudny do skojarzenia sposób wlasnie o ten kraj, który okazał się być odpowiedzią muszę teraz coś nowego wymyślić
zapytam więc o republikę, która powstała w drugiej połowie szesnastego wieku, przetrwała ponad sto lat. W latach 70 XX wieku podjęto próbę odtworzenia jej w co prawda odnowionej formie, jednakże nazwę miała posiadać starą.
wiem, że mało informacji i zagmatwane, ale liczę, że staniecie na wysokości zadania, zagadka jest prosta, ale podchwytliwa -
Może powiesz chociaż jaki kontynent ?
-
może...
kontynent stary, nierzadko mianem subkontynentu nazywany, ze względu na rozbieżności przy wschodniej i południowo-wschodniej granicy wytyczaniu -
Słowacja?
-
-
Rzeczpospolita Babińska ?
-
kr. Nawarry ?
-
ma być republikachodząca zaraza
AMe do piachuKu Chwale Syjonu -
-
oddaje pytanie
-
No, myślę, że teraz będzie lepiej niż ostatnio^^ I łatwiej będzie. Nazwa którego państwa w języku polskim oznacza trującą substancję?
Lwica jest boska :) -
Bhutan
-
W Polsce nie ma takiej substancji jak bhutan, jest butan. Poza tym przynajmniej propan-butan trujący nie jest^^
A spróbuj się tego nawdychać to zobaczymy czy nie trujące
Chyba to Czad ale może to coś bardziej pokrętnego. -
Tak, chodziło mi o Czad:) Zadajesz^^
No to obrazeczek
W jakim to państewku ? -
Malta, konkretnie La Valetta. Widok na katedre Sw. Jana z zatoki Marsamxett.
Odrazu pytanie: W panstwie tym w obiegu funkcjonuje 5 typow banknotow wydawanych przez 5 roznych bankow.Post był edytowany 3 razy, ostatnio przez asc_ ().
-
Panama?
-
-
nie
-
Chodzi Ci o Wielką Brytanię ? Wiem, że Szkocja emituje 3 różne mutacje funtów, prócz tego jest angielski funt no i na wyspie Man emitują jakiegoś dziwnego funta, którego trzeba potem wymieniać czy jakoś tak .
-
zgadza sie, to Wielka Brytania. 3 rodzaje funta w Szkocji, funt irlandzki i zwykly brytyjski. Wyspy Man nie bralam pod uwage bo to zasadniczo tylko terytorium zalezne Wielkiej Brytanii a nie jego czesc skladowa.
Zadajesz
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 1
1 gość