Geograficzny!
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Hmm nie mam pomysłu na pytanie także : oddaję
powiadają, że racja silniejszego zawsze lepszą bywa -
Hmm... pewien minerał ma nazwę podobną do wielu starożytnych miast. Ma zmienną barwę i może w pewien sposób zastąpić ziemską powłokę ozonową w przestrzeni kosmicznej. Co to za minerał?
Lwica jest boska :) -
aleksandryt fajna zagadka
oddaję -
Zgadza się. Firuś, zadaj coś, bo ja już naprawdę nie mam pomysłów:) Ale jeśli nie chcesz, to pytanie przechodzi na pierwszego chętnego:)
Nie mam pomysłu
oddaję -
Gdzie to jest i jak się owo cudo nazywa? Dlaczego jest lepsza od "chińszczyzny"? -
To zapora na rzece Parana i brazylijsko-paragwajska elektrownia wodna. Produkuje więcej terawatogodzin niż większa od niej Zapora Trzech Przełomów w Chinach.
Byłoby trochę trudniej, gdyby nazwa nie była umieszczona w adresie obrazka^^ Zagadka bardzo ładna, aż żal niszczyć, ale nieraz prosiłem, żeby umieszczać takie obrazki na np. imageshacku i zmienić nazwę pliku. Chyba pora pomyśleć nad zmianą regulaminu:)
Jako że jestem pewny poprawności pierwszej części zagadki i prawie pewny drugiej, to zadam własną.
Człowiek, o którego mi chodzi, był lekarzem, misjonarzem i odkrywcą. Najbardziej znany jest jednak z tego, że zaginął i że go odnaleziono. Kto go znalazł i kim był zaginiony?
Dr Livingstone, jak sądzę?
a odnalazł go StanleyPost był edytowany 2 razy, ostatnio przez Fireredsky ().
-
Świetnie:) Twoja kolej:)
Na wschodzie Polski na kilku rzekach występują charakterystyczne ciągi małych wodospadów, jak one się nazywają? Mam na myśli nazwę regionalną tego zjawiska. Ponadto proszę o 2 inne, zdecydowanie bardziej popularne, nazwy tej formy geologicznej.
-
Czy chodzi Ci o szumy? Inne nazwy to być może kaskady lub porohy.
tak, chodziło mi o szumy jakby ktoś był na Roztoczu przypadkiem, to polecam wycieczkę szlakiem wzdłuż Tanwi
co do pozostałych to mialem na myśli akurat porohy i katarakty, ale też może być to co napisałeśPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez Fireredsky ().
-
Na którym południku leży najwięcej państw? Bez minut, bez sekund^^
Aha, Fireredsky półoficjalny i pół-poważny foch^^
20°E ?
-
21* E ??" Trzeba marzyć tak jak by się żyło wiecznie, a żyć tak jak by się miało umrzeć dzisiaj. "
Uni 21
Badania TOP 1
-
Chcecie mocno złapać Botswanę, ale nie jest to chyba dobra droga^^ W każdym razie niedaleko. Pamiętajcie o zmianach granic^^
27°E ?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
19 krajów^^ Więcej nie znalazłem:) Zadajesz^^
Jak nazywa się struktura geologiczna którą można opisać jako nieaktywny, przekształcony ryft? Ma zwykle postać długiego rowu i taką właśnie jednostkę geologiczną (nosząca nazwę Amadeus) można spotkać w samym środku Australii.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Aulakogen?
-
Szybko poszło Zadajesz
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Poproszę o nazwę pasma górskiego.
Góry zrębowe zbudowane z bazaltów, piaskowców i łupków. Wypływają z nich liczne potoki które na jednym ze stoków są krótkie i wpadają do pewnego oceanu. Południowo-wschodnie stoki posiadają bardzo dogodne warunki dla rolnictwa. Część ich obszaru jest wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. -
Góry Smocze
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Tak. Zadawaj.
-
Które góry w Polsce są najsłabiej zaludnione i zagospodarowane przez człowieka?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
pierwsze skojarzenie to Bieszczady, ale pewnie źle, bo za proste by było
sądzę, że to bedą Gorce, albo jakiś Beskid, ale trudno mi to stwierdzić, bo tam jeszcze nie byłem.Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Fireredsky ().
-
Nie chodzi o Bieszczady, Gorce nie są słabo zagospodarowane a odpowiedź "jakiś Beskid" absolutnie mnie nie satysfakcjonuje, równie dobrze można napisac "pewnie coś w Karpatach albo Sudetach"
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Chodzi o Tatry Wysokie? Które góry to też nienajzręczniejsze sformułowanie, bo najsłabiej zagospodarowane i najsłabiej zaludnione będą w naszych warunkach góry o najmniejszym terytorium:)
Lwica jest boska :)
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 2
2 gości