Announcement FAQ - Seek & Destroy

  • FAQ - Seek & Destroy

    SEEK & DESTROY
    I.Zgłoszenia


    • Czy potrzebne jest podawanie statków, których nie ma we wzorze zgłoszenia (MT, DT, recyklery itd.)?
      Nie, ponieważ nie są one wliczane do wartości floty.
    • Dlaczego w zgłoszeniu muszę podawać do publicznej wiadomości stan mojej floty?
      Stan Twojej floty zazwyczaj nie jest tajemnicą dla graczy z Twojego Uniwersum, a na pewno przestanie być kiedy zaczniesz wklejać zdobyte RW. Podawanie floty na Forum, a nie na przykład na maila, ma na celu "wyłapanie" przez innych graczy ewentualnych oszustw w podawaniu stanu floty. Pamiętaj, że jest to zabawa dobrowolna i nikt nie każe Ci tego robić.
    • Czy w zgłoszeniu muszę podać całą posiadaną flotę bojową a nie tylko tą część, którą mam zamiar wykorzystać w trakcie zabawy?
      Tak. Wynika to z połączenia dwóch zasad projektu - sprawiedliwego podziału graczy do grup ze względu na wartość floty i możliwości powiększania jej w trakcie zabawy.






    II.Zamieszczanie RW

    • Czy jeśli wyślę flote przed startem rozgrywki, a sama bitwa odbędzie się już po rozpoczęciu się rozgrywki, to RW będzie zaliczone?
      Tak, zostanie zaliczone. Dla nas liczy się fakt, że bitwa odbyła się w czasie rozgrywki.
    • Zamieściłem jeden RW, ale mam jeszcze kilka do dodania. Niestety, nie mogę tego uczynić, Forum mi na to nie pozwala. Co mogę zrobić?
      Prawdopodobnie post jest zamknięty po sprawdzeniu i podliczeniu rw przez opiekuna S&D. Proszę zamieścić nowy post.
    • Czy mogę zamieścić RW w zastępstwie za kolegę z teamu?
      Nie. RW można umieszczać tylko z tego konta na forum, z którego zostało dokonane zgłoszenie do programu.
    • Dlaczego nagłówek mojego posta z RW musi mieć taki a nie inny format? Ciągle muszę to poprawiać....
      Zliczanie % zdobytych przez gracza i jego drużynę odbywa się półautomatycznie. Skrypt, który to robi wymaga właśnie takiego a nie innego formatu. Inne są po prostu odrzucane, a co za tym idzie, Twój RW nie będzie zaliczony.
    • Przeprowadziłem atak na flotę "schowaną" za obroną, jednak obrońca zalogował się przed atakiem i uciekł. Wleciałem w bunkier. Efekt jest taki, że na PZ jest więcej niż 500.000 jednostek surowców, jednak wszystkie z mojej floty. Czy mogę zamieścić RW?
      Tak. W programie patrzymy tylko na dwie rzeczy: czy starcie jest wygrane i czy na PZ jest wymagana ilość surowca.
    • Co z nierozstrzygniętymi bitwami?
      W przypadku nierozstrzygniętych bitew należy patrzeć na straty. Wygrywa ten, kto w wiadomości z gry ma mniejsze straty. To on może zamieścić RW.
    • Czy mogę zamieścić RW z umówionej próby moonowej?
      Nie, kwestią ta reguluje zapis w punkcie III.3 Zasad rozgrywki.
    • Czy można zamieszczać RW zrobione większą ilością floty niż tą, którą zgłosiłem do programu?
      Tak. W trakcie trwania programu można, a nawet należy powiększać stan swojej floty.
      Niech nie będzie to jednak zachętą do ukrywania jej w zgłoszeniu. Każde podejrzenie o oszustwo w tej materii sprawdzamy.
    • Czy mogę zamieścić RW wykonane w wyniku ekspedycji?
      Nie, takie RW nie może zostać zaliczone, ze względu na brak możliwości zweryfikowania tego zdarzenia.
    • Czy liczą się starcia zrobione na nieaktywnych (i)?
      Tak. Dotyczy to także ataków GS w celu zniszczenia księżyca.






    III.Drużyny

    • Gracz z mojej drużyny stracił flotę/skończył grać. Co mogę zrobić, aby zastąpić go kimś innym?
      Prawo do wnioskowania o zmianę członka teamu ma tylko jego lider. Powinien on zgłosić taki zamiar do nadzoru S&D, łącznie z uzasadnieniem zmiany. Wymiana gracza na życzenie Teamu skutkuje wykreśleniem z punktacji ogólnej zdobytych przez niego %
    • Czy możliwa jest zmiana drużyny?
      Nie, konto które zostało przydzielone do jakiejś drużyny musi tam pozostać albo opuścić rozgrywkę.
    • Czy dopuszczalna jest taka sytuacja, że zamienię się na konta z kolegą w wyniku czego zmienimy przydział do drużyn?
      Tak. Nie kontrolujemy "przepływu" kont między graczami. Dla nas liczy się tylko fakt, że KONTO pozostaje w przydzielonej drużynie. Kontami można się wymieniać.
    • Co się dzieje z % zdobytymi przez gracza, który z jakiegoś powodu opuścił drużynę?
      Jeśli gracz zostaje trwale wyłączony z Projektu (ban, wykluczenie za działanie na szkodę Teamu), zdobyte przez niego % zostają w drużynie. Jeśli to drużyna postanawia wymienić gracza który z jakiegoś powodu jej nie odpowiada, rezygnują tym samym ze zdobytych przez niego %. Czasowy ban w grze na czas dłuższy niż połowa czasu pozostałego do zakończenia aktualnej edycji S&D traktujemy jako trwałe wykluczenie z zabawy
    • Atakuje mnie gracz z drużyny, na jakiej podstawie może on zostać ukarany wydaleniem z projektu?
      Dowodem na atak wewnątrz drużyny jest wyłącznie RW. Zawrócony atak nie może być powodem wykluczenia z projektu.
    • Czy drużyna może pomóc surowcami w odbudowie po złomowaniu, tak jak sojusz?
      Drużyna to nie sojusz. Można pomagać, ale tylko silniejsi gracze mogą przesyłać surowce.
    • Zezłomowałem członka drużyny, gdyż zmienił on nick. Na forum nie było o tym informacji. Czy jest to atak na członka drużyny?
      Nie jest to atak na członka drużyny, ze względu brak informacji o zmianie nicka. W przypadku zaistnienia takiej sytuacji zastrzegamy sobie prawo do indywidualnego rozpatrzenia zdarzenia oraz wyznaczenia lub zaniechania kary.
    • Zezłomowałem członka drużyny, ale starcie odbyło się jeszcze przed oficjalnym startem edycji. Czy za taki atak zostanę wykluczony?
      Jeśli atak był wykonany już po ogłoszeniu składów drużyn to skutkuje on usunięciem z zabawy. Jest to działanie na szkodę drużyny i nie ma tu znaczenia, że starcie miało miejsce jeszcze przed startem edycji.






    IV.ACS

    • Poleciałem na atak w ACS z graczem, który nie bierze udziału w S&D. Czy mogę do raportów wkleić mój RW?
      Tak. Liczy się każde wygrane starcie w jakim braliśmy udział. Oczywiście przy zachowaniu zasady 10% lub całości zgłoszonej floty.
    • Poleciałem na atak w ACS z graczem z przeciwnej drużyny. Czy mój RW się liczy?
      Tak. Odpowiedź podobna jak powyżej.
    • Poleciałem na atak ACS z graczem z mojej drużyny. On wysłał 50 bombowców, a ja 100 lekkich myśliwców. Czy jeśli wygramy, obaj będziemy mogli wkleić RW?
      Nie. Nie zachowana została zasada minimum 10% wartości floty głównej. Przy planowaniu ataku prawdopodobnie zapomniałeś, że również deuter użyty do budowy statków jest zaliczany do ich wartości.
    • Zgłosiłem do programu 100 OW, jednak straciłem je. Teraz lecę całą obecnie posiadaną flotą : 50 OW i 50 CR w ACS z graczem, który wysłał 900 OW. Czy moje RW będzie się liczyć?
      Nie. Warunkiem zaliczenia RW jest albo wysłanie floty o wartości 10 % floty głównej (flota główna to wszystkie dołączone floty jednego gracza o największej wartości sumarycznej), albo wysłanie całej ZGŁOSZONEJ floty.
    • Jak policzyć procent, gdy w ACS leci dwóch lub więcej graczy z flotą o identycznej wartości bojowej?
      W takiej sytuacji należy wyliczyć średnią arytmetyczną z procentów jakie powinni uzyskać gracze o identycznych flotach. Każdy otrzymuje procent wyliczony w tym sposobem.



      Przykład.1
      Lot ACS, 3 graczy, identyczne floty po 2000 OW
      ( 100% + 80% + 60% ) / 3 = 80%
      Wszyscy gracze przyznają sobie po 80% od zdobytego procentu.

      Przykład.2
      Lot ACS, 3 graczy, flota główna 2500 OW + dwie identyczne po 2000 OW
      Flota główna przyznaje sobie 100% od zdobytego procentu.
      ( 80% + 60% ) / 2 = 70%
      Dwie identyczne, lecz mniejsze, przyznają sobie po 70% od zdobytego procentu.
    • Czy muszę sam obliczać procent, który mi się należy?
      Tak. Jest to zapisane w Zasadach, które dobrowolnie akceptujesz przystępując do projektu. (patrz ZP III 1, drugie zdanie)
    • Gracz z mojej drużyny podstawił flotę swojemu sojusznikowi, którego atakowałem. Czy jest to atak na osobę z drużyny?
      Nie w przypadku agresora. Winnym działania na szkodę drużyny jest gracz, który podstawił flotę i to on zostanie wydalony z projektu.

    OGame.pl
    Z Życia Uniwersów
    Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport

    Zostań moderatorem kasai - jedyna i niepowtarzalna okazja ;)
    Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.