Wyniki wyszukiwania

Wyniki wyszukiwania 741-760 z 763.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Już chyba wiem;) benzaldehyd nie tworzy formy enolowej patrz bardziej aktywnej dlatego katalizator dodaje się do niego. Gdyby tworzył reagował by sam z sobą tzn forma enolowa. Etanal jest dodawany porcjami ponieważ on tworzy aktywną formę i jeśli dodamy całość uzyskamy aldehyd krotonowy. Czyli dodanie etanalu do bezaldehydu i zasady powoduje rozpoczęcie reakcji, enol etanalu łączy się z benzaldehydem następnie następuje dehydratyzacja i mamy produkt. Chyba tak to miało być:P.

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Myślę, że etanal jest dodawany porcjami ponieważ reakcja jest egzoenergetyczna a produktem ma być aldehyd. Jeżeli pozwolimy aby temperatura wzrosła aldehyd uwolni wodę i produktem głównym będzie alkohol . Mam nadzieje, że jest dobrze:P.

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Jasne, że chodzi o wodę:D. Zadajesz:).

• Biologiczny

Heksogen - - Nauka

Faktycznie pisałeś o jednym barwniku:P, moja wpadka:P. Fikobiliny są to barwniki fotosyntetyczne, chromofory przenoszące energie fotonów na chlorofil. Poszedłem w tym kierunku ponieważ mogą one być wydzielane podczas w rozpadu chlorofilu. Poszukałem dodatkowo na temat tego barwnika i okazuje się, że występuje on u sinic, krasnorostów i w organizmach jednokomórkowych więc jak najbardziej nie miałem racji:P.

• Biologiczny

Heksogen - - Nauka

Hmm więc może tą grupą barwników będą fikobiliny?

• Biologiczny

Heksogen - - Nauka

Liście na pewno nie żółkną przez antocyjan bo ten ma fioletowy kolor, jeśli mi pamięć nie szwankuje to on daje kolor czerwonej kapuście. A utrata normalnego koloru liści nie jest spowodowana rozpadem/utlenianiem chlorofilu? Sory za zejście z tematu ale coś mi zaświtało w tym kierunku:P.

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Może takie pytanie będzie git:P jaka substancja nie podlega zwiększaniu objętości podczas ogrzewania:D?

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Najbardziej aktywnym pierwiastkiem jest fluor, hmm na pewno nie da się zmrozić helu tylko skraplanie się przeprowadza w podwyższonym ciśnieniem więc chyba to nie będzie to:P.

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Cytat od Johny: „Cytat od Heksogen: „ Oczywiście pierwiastek nie jest podzielny, z resztą to chyba wiadomo.” ale tylko metodami chemicznymi, bo fizycznie da się atomy pierwiastków rozwalać, baaardzo skutecznie, na protony, neutrony, neutrina można wymieniać i wymieniać ;)” Tak, tak:P Tylko nie brałem rozkładu jądra pod uwage:). Pierwiastek jako najmniejsza cząstka tzn że jest podstawą związków no rozumiesz co mam na myśli:PP.

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

To ja coś dodam definicje pierwiastka, którą przedstawił buleon opracował Arystoteles ;D. Oczywiście pierwiastek nie jest podzielny, z resztą to chyba wiadomo:P.

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Zgadza się:), a kwas o który pytałem to kwas winowy.

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Cytat od buleon: „Racemat można rozdzielić na enancjomery za pomocą optycznie aktywnych reagentów (wykorzystując różnice w rozpuszczalności powstałych izomerów)” Ciepło:). Dodam że chodzi o kwas który wytrąca się podczas fermentacji alkoholowej:). Osoba o która pytam jest francuzem, naukowcem, który opracował miedzy innymi szczepionkę przeciwko wściekliźnie. Myślę, że wystarczająco dużo już podpowiedziałem:P.

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Długo nie ma żadnych odpowiedzi więc dam podpowiedź. Chodzi o pewien kwas organiczny.

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

To ja może wejdę na stereochemie:) takie proste pytanie:) w jaki sposób najłatwiej można rozdzielić racemat? Kto dokonał jako pierwszy rozdziału racematu?

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Johny masz na myśli węglowodory czyli alkany czy też posiadające wiązania wielokrotne? Do węglowodorów mających wiązania wielokrotne można użyć halogenokwasów w reakcjach rodnikowych. Jeśli dobrze pamiętam to w petrochemii a więc przy węglowodorach używa się kwasu fluorowodorowego i jego pochodnych.

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Nie jestem pewien ale zakładam że ta reakcja ma związek z ilością powłok w tym przypadku jodu. W dobrym kierunku ide:P?

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Tak, można to jeszcze dokładniej wytłumaczyć:P, chodzi o elektrony:).

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

To tak ;D w jaki sposób wytłumaczyć zjawisko barwienia ognia przez niektóre sole.

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Taki metal zabezpiecza konstrukcje przed korozją. Metal pełniący taka role musi mieć niższy potencjał niż konstrukcja.

• Chemiczny

Heksogen - - Nauka

Zgadza się:) aczkolwiek nie wiem jak jest z trudnością utleniania kwasów. Tylko operacje o których piszesz nie są najprostrze:P. Wiadomo trzeba po tym przeprowadzić próbę na aldehydy lub ketony.