Wyniki wyszukiwania
Wyniki wyszukiwania 741-760 z 763.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
Już chyba wiem;) benzaldehyd nie tworzy formy enolowej patrz bardziej aktywnej dlatego katalizator dodaje się do niego. Gdyby tworzył reagował by sam z sobą tzn forma enolowa. Etanal jest dodawany porcjami ponieważ on tworzy aktywną formę i jeśli dodamy całość uzyskamy aldehyd krotonowy. Czyli dodanie etanalu do bezaldehydu i zasady powoduje rozpoczęcie reakcji, enol etanalu łączy się z benzaldehydem następnie następuje dehydratyzacja i mamy produkt. Chyba tak to miało być:P.
-
Biologiczny
PostFaktycznie pisałeś o jednym barwniku:P, moja wpadka:P. Fikobiliny są to barwniki fotosyntetyczne, chromofory przenoszące energie fotonów na chlorofil. Poszedłem w tym kierunku ponieważ mogą one być wydzielane podczas w rozpadu chlorofilu. Poszukałem dodatkowo na temat tego barwnika i okazuje się, że występuje on u sinic, krasnorostów i w organizmach jednokomórkowych więc jak najbardziej nie miałem racji:P.
-
Biologiczny
PostHmm więc może tą grupą barwników będą fikobiliny?
-
Biologiczny
PostLiście na pewno nie żółkną przez antocyjan bo ten ma fioletowy kolor, jeśli mi pamięć nie szwankuje to on daje kolor czerwonej kapuście. A utrata normalnego koloru liści nie jest spowodowana rozpadem/utlenianiem chlorofilu? Sory za zejście z tematu ale coś mi zaświtało w tym kierunku:P.
-
Cytat od Johny: „Cytat od Heksogen: „ Oczywiście pierwiastek nie jest podzielny, z resztą to chyba wiadomo.” ale tylko metodami chemicznymi, bo fizycznie da się atomy pierwiastków rozwalać, baaardzo skutecznie, na protony, neutrony, neutrina można wymieniać i wymieniać ;)” Tak, tak:P Tylko nie brałem rozkładu jądra pod uwage:). Pierwiastek jako najmniejsza cząstka tzn że jest podstawą związków no rozumiesz co mam na myśli:PP.
-
Cytat od buleon: „Racemat można rozdzielić na enancjomery za pomocą optycznie aktywnych reagentów (wykorzystując różnice w rozpuszczalności powstałych izomerów)” Ciepło:). Dodam że chodzi o kwas który wytrąca się podczas fermentacji alkoholowej:). Osoba o która pytam jest francuzem, naukowcem, który opracował miedzy innymi szczepionkę przeciwko wściekliźnie. Myślę, że wystarczająco dużo już podpowiedziałem:P.
-
Johny masz na myśli węglowodory czyli alkany czy też posiadające wiązania wielokrotne? Do węglowodorów mających wiązania wielokrotne można użyć halogenokwasów w reakcjach rodnikowych. Jeśli dobrze pamiętam to w petrochemii a więc przy węglowodorach używa się kwasu fluorowodorowego i jego pochodnych.