Wyniki wyszukiwania
Wyniki wyszukiwania 41-60 z 763.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
Astronomiczny
PostNie, ale jesteś bardzo blisko. Obiekt z zagadki jest niemal w identycznej odległości od Ziemi. Zwróć szczególną uwagę na: Cytat od Heksogen: „odkrywcy nazwali go imieniem ważnej dla ich kraju postaci.”
-
Kiedyś sączyłem grawitacyjnie, był to jakiś tam roztwór sporządzony w mieszaninie eteru dietylowego/chlorku metylenu. Co ciekawe, po jakimś czasie na sączku pojawiła się taka struktura(zdjęcie wykonane po przesączeniu): i.imgur.com/N6juitB.jpg Kawałek tego upadł mi na rękawiczkę i przepadł bez śladu. Parę minut po zniknięciu resztek rozpuszczalników z sączka ten "stwór" również zniknął. Dodam, że nie jest to nic co umyślnie wprowadziłem na sączek. Proszę o podanie nazwy substancji z której się t…
-
Względem opisu pasują superzasady, w ciemno postawiłbym na KOH/18-korona-6 czy KOH/DMSO z uwagi, że są w stanie deprotonować nawet węglowodory a przynajmniej, o ile pamiętam mieszanina DMSO/KOH jest na tyle silna. Z drugiej strony napisałeś, że są rozpuszczane. Moc superzasad nie leży w tym, że rozpuszczają a roztwarzają przez deprotonacje...
-
Astronomiczny
PostObiekt znajduje się w Wielorybie i odkrywcy nazwali go imieniem ważnej dla ich kraju postaci. Ech, nie sprecyzowałem wcześniej kraju a napisałem kontynent. Byli to Japończycy.
-
Astronomiczny
PostAbell 754 jest bliżej niż miliard lat świetlnych od Ziemi, nie moglibyśmy oglądać obiektu starego prawie jak wszechświat, z szacunkowym wiekiem na obrazie uchwyconym przez teleskopy do jednego miliarda lat tak blisko :).
-
Podczas II wojny światowej, naziści pracowali nad pewnym halogenozwiązkiem. Związek ten jest tak aktywny, że spala dla przykładu beton, szkło, piasek czy azbest, praktycznie wszystko co napotka jest w stanie zapalić. To co "normalnie" spaliliśmy w tlenie, to moglibyśmy spalić ponownie przy zastosowaniu tego związku. Jaką substancje opisałem?
-
Astronomiczny
PostZawsze się zastanawiam, czy już nie pytałem o coś i nigdy nie pamiętam;P. Parę lat temu astronomowie z Azji odkryli obiekt, niemal tak stary jak wszechświat, jednak na zdjęciach wychodzi bardzo młodo - gdzieś w przedziale 400 milionów do miliarda lat. Jak się okazało, są to trzy zderzające się galaktyki, jest to jeden z najmasywniejszych i największych obiektów jakie odkryto w tak młodym wszechświecie. O jakim obiekcie wspomniałem?
-
Zapewne pytasz o wszelkiego rodzaju oleje spożywcze. Oleje posiadają wysokie temperatury wrzenia, a kiedy do tak rozgrzanej cieczy wlejemy wodę o większej gęstości opada ona na dno naczynia zbierając energię z niego i płonącej cieczy - zaczyna intensywnie wrzeć i rozrzuca krople palącej się substancji co tylko podkręca pożar.
-
Astronomiczny
PostCytat od Toadie: „Pytanie będzie znowu o hipotetyczną gwiazdę: jak się nazywa gwiazda mająca we wnętrzu czarną dziurę?” Wiedziałem, że kiedyś o to pytałeś:D. Quasistar.
-
Załóżmy, że Pan X wziął kostkę lodu, miedziany, cienki drucik do którego końców przywiązał ołowiane ciężarki o identycznych masach. Na kostkę lodu położył drucik, tak aby ciężarki swobodnie wisiały. Chwilę później drucik znalazł się w środku kostki... Ale wokół niego jest w pełni zamarznięta woda, jakby wtopił się w lód. Jakiś czas później dostrzegł, że drucik przeszedł przez kostkę jednak jej nie przeciął. Proszę o wyjaśnienie tego co zaobserwował Pan X.
-
Astronomiczny
PostWiedziałem, że będzie za proste :D.
-
Astronomiczny
PostA teraz coś z zupełnie innej beczki. Między pająkiem w rybie spełniającej życzenia, a bezlitosnym chromometrem czas odmierzającym, dynks marynarza dryfuje. Tam znajdziesz dwóch gwiezdnych braci, których obraz dziś jest o czterdzieści lat starszy.