Wyniki wyszukiwania
Wyniki wyszukiwania 921-940 z 1,000. Jest dostępnych więcej wyników, proszę popraw Twoje kryteria wyszukiwania.
-
Państwo to dzieli: -nazwę z nieorganicznym związkiem, -flagę z krajem z innego kontynetntu, -każdy język urzędowy z przynajmniej 20 innymi krajami, -walutę z kilkoma innymi państwami.
-
Tajlandia.
-
Geograficzny!
PostBrawo!
-
Zmarł w wieku 69 lat. Prawdopodobnie w tym samym mieście, w którym się urodził. Nie oznacza to jednak, że przez całe życie nie ruszał się z miejsca, o nie! Był jednym z największych podróżników swoich czasów. Imię dzieli z piłkarzem, który przez kontuzje musiał opuścić dwa wielkie turnieje z rzędu - a na obu jego reprezentacja wywalczyła medal!
-
Geograficzny!
PostZbiornik, do którego dostęp mają trzy państwa. Główna część jego nazwy to dwa człony. Pierwszy odnosi się do położenia względem pewnego miejsca, drugi odnosi się bezpośrednio do tego miejsca. W największą głębie moglibyśmy "schować" Tatry.
-
Proste. Przemysław Pełka.
-
No mówiłem, że proste!
-
Geograficzny!
PostSprecyzuję: Karkonosze.
-
Państwo to zyskało swoją nazwę na cześć króla, którego siedziba była oddalona kilkanaście tysięcy kilometrów od podmiotu tej zagadki. Obszar ten bywał dawniej też nazywany w inny sposób - ta nazwa zawierała cząstkę geograficzną. Gdybyśmy usłyszeli w dzisiejszych czasach tę nazwę, raczej spoglądalibyśmy w inne zakątki mapy, wtedy jednak wydawało się to jak najbardziej logiczne. W największym mieście mieszka około 60% więcej ludzi niż w stolicy i około 100% więcej niż w mieście trzecim pod względe…
-
Banalne. Chodzi o kraje, które nie mają dostępu do morza, a ich sąsiedzi tego dostępu również nie mają. O ile malutki europejski kraj to Liechtenstein, to tym drugim jest Uzbekistan. Ostatnie wybory - frekwencja 91,08%, prezydent Islom Karimov dostał 90,39% głosów. A jak chodzi o katastrofę ekologiczną to pewno jezioro Aralskie.
-
Ciekawe, ciekawe... Po pierwsze myślałem o Urugwaju, po drugie o tym filmie. No ale widzę cez, że znasz się nie tylko na romantycznych komediach Zadawaj!
-
W dewizie tego kraju możemy spotkać dwa wyrazy połączone spójnikiem "albo". Pierwsze z tych słów występuje w nazwie filmu z 2009 roku. Filmu o polskim duchowym. Drugie słowo możemy spotkać w tytule wielu słynniejszych produkcji: jest w jednym z tytułów filmów o Bondzie, pojawiło się także w nieudolnie przetłumaczonym tytule pewnego, kiedyś bardzo kultowego serialu. Co ciekawe - filmweb znajduje film o dokładnie takim tytule jak wspomniana dewiza, ale wątpię, aby ktokolwiek znał tak dobrze bułgar…
-
Na pewno Czechosłowacja. Pytanie tylko czy można uznać, że w czasie II wojny Czechosłowacja istniała...
-
Zoonk
Mati - - Archiwum CT
PostCześć! Zaciekawił mnie ostatni akapit - też kilka miesięcy temu pykło mi 25, też pracuje w budowlance za biurkiem, rzadziej za kółkiem. Czułem się jakbym własną biografię czytał Jaka konkretnie gałąź budowlanki? Jakiś konkretny gatunek rocka lubisz? Jakieś ulubione zespoły, utwory, płyty? No i przede wszystkim: dlaczego GO, a nie szanowana i poważana posada Moderatora?
-
No Francja Niebywałe jak to zgadł
-
Klub piłkarski z afrykańskim zwierzęciem w herbie. Średnia kadencja trenera trwa w tym klubie niemal 4,5 roku, zaś najdłuższa kadencja trwała aż 42 lata. Przez 106 lat na stadionie tego zespołu zagrano 16 meczów międzypaństwowych oraz 55 półfinałów krajowego pucharu (najwięcej w historii tej federacji).